Kako da dom bude utočište za vaše dete ?

Vaš dom više nije utočište kao što je nekada znao da bude. Kada se vratite kući preplave vas računi i obaveze. E-mail i mobilni telefon povezuju vas sa spoljnim svetom i u isto vreme ometaju veze sa porodicom. U nekim porodicama TV je stalno uključen, donoseći uznemiravajuće vesti raznih vrsta.

Kako da dom bude utočište za vaše dete?Deci je potrebno je da dom bude sigurno mesto, fizički i emotivno. Kako bi se deca usredsredila na mnog zahteve koje odrastanje postavlja pred njih, potrebno im je da njihov dom bude sigurno, solidno mesto u kome se osećaju zaštićeno. Potrebno im je da osećaju kako možemo da ih zaštitimo od svega neprijatnog ili lošeg u spoljašnjem svetu.

Bez obzira na to koliko je dete samostalno dok ide za svojim interesima van kuće, potrebno mu je da zna da može da računa na prisustvo roditelja kada se vrati kući. Dete bi najviše vremena najradije provodilo sa vama. Čak i kada krene da ide kod prijatelja da prespava, ili kada je van kuće po ceo dan, kada dođe kući dete želi dve stvari: bezbedno mesto na kome može da bude ono što jeste i da oseća duboku i prijatnu povezanost sa svojom porodicom. Ukoliko se čini da dete život u kući provodi samo ispred ekrana televizora ili računara to je signal da postoji dublja potreba od toga ispod površine.

Veliki je dar pružiti detetu osećaj utočišta u sopstvenom domu. To mu omogućava da bije svoje bitke van kuće i vraća se u nju kako bi dopunilo svoje baterije. To ujedno celoj porodici pruža osećaj toplog gnezda. Istraživanja pokazuju da su odrasle osobe, koje su svesno kreirale dom u kome imaju osećaj lepote i nege, boljeg raspoloženja i život im je manje stresan.

Evo nekoliko saveta kako da kreirate utočište od svog doma:

Usporite

Svako voli uzbuđenja, ali stres ubija i to doslovce. Stres narušava strpljenje, sposobnost da čovek pruži najbolje od sebe svojoj deci i svom zdravlju. Dovodi do gojaznosti, izbezumljenosti i ljutine. Ako pošteno razmislite o svom životu možete uvideti kako sami dovodite do toga da vam život bude stresniji nego što bi trebalo. Potrebno je samo da donesete odluku da malo usporite. Ako želite da se vaša deca bolje ponašaju, počnite da usporavate svakodnevni ritam.

Kako da dom bude utošište za vaše dete ?Vaš dom je utočište za vaše dete

To znači da svi članovi porodice treba da se odnose sa poštovanjem jedni prema drugima, bez nasilja, fizičkog ili verbalnog, da su tolerantni, uključujući i decu u to.

Pokušajte da ne planirate previše vreme u kući

Boravak kod kuće treba da bude vreme koje nije mnogo izloženo pritisku. Naravno, deca treba da budu članovi domaćinstva koji daju svoj doprinos, ali potrebno je i da se opuste. Pokušajte da ih ne zatrpate obavezama povrh izrade domaćih zadataka, časovima muzike, treninzima i slično. Obično su tinejdžeri pod velikim stresom.

Prihvatite detinjastu crtu svog deteta

To je deo ličnosti deteta koji se pojavljuje nakon svih zahteva koje dete ispunjava tokom dana. Celog dana ima obaveze i kada se pojavite vi kao roditelj, inicirate pojavu te detinjaste crte samim tim što ste roditelj. Dete krene da se ponaša kao beba.

Postavlja se pitanje da li ga treba podsećati na činjenicu da nije više tako malo. Obično ne. Svakom detetu potrebno je da ponekada bude opet malo. Ako mu to dozvolite kada ima potrebu za tim (u trenucima opuštanja, pred počinak, kada je premoreno) smanjujete šansu da se neadekvatno isponaša kada je to najnezgodnije (u prodavnici, prilikom večere sa prijateljima). Može vam se činiti da će vaše dete zauvek biti beba, ali to će prestati pre nego što se nadate. Zato slobodno dozvolite svom detetu da se povremeno opet oseća kao da je malo.

Postarajte se da dovoljno isplanirate vreme kako bi rutina deteta bila predvidiva

Kako da dom bude utošište za vaše dete ?Deci je potrebno da znaju šta mogu da očekuju. Zamislite kako radite na nekom projektu, a vaš supružnik iznenada saopšti kako je vreme da obiđete njegovu porodicu. Utisak deteta je da ima malo kontrole nad svojim životom. Nepredvidivim rasoredom samo ćete pogoršati situaciju i stvoriće se otpor kod deteta. Raspored doprinosi boljoj organizaciji i eliminiše stres usled stalnog traženja stvari u poslednjem trenutku.

Postavite ograničenja za tehnologiju. Dajte detetu dobar primer tako što ćete isključiti svoj računar i mobilni telefon kako bi proveli veče sa porodicom. Uvedite porodično pravilo da subota veče bude vreme bez tehnologije. Može Vam se učiniti neobično u početku, ali vremenom ćete osećati sve veću međusobnu povezanost.

Budite svesni uticaja zvuka

Postoje studije koje dokazuju kako umirujući zvuci hrane imunitet i dušu. Druga strana zvuka je preglasno slušanje TV-a, slušanje uznemiravajućih vesti ili buka saobraćaja na ulici. Sve što učinite da minimizirate buku zaštitiće Vašu porodicu i fizički i emocionalno.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako se razvija samopouzdanje kod dece na pravi način

Kako se razvija samopouzdanje kod dece na pravi način

Kako se razvija samopouzdanje kod dece na pravi način je pitanje o kom razmišlja svaki roditelj.   Deca, koja su svesna svih svojih vrlina i mana i koja prihvataju sebe, lakše uspevaju ... »»

roditelj

Zašto su porodične rutine dobre za decu i roditelje?

Porodična rutina je način na koji porodica provodi vreme, organizuje se kada obavlja poslove, ili način na koji se zabavlja. Zahvaljujući porodičnoj rutini svi članovi porodice znaju šta ko radi, ... »»

Socijalna inteligencija male dece

Socijalna inteligencija male dece

Deca oko četvrte godine postaju socijalna bića i uglavnom su veoma zainteresovana za drugu decu i brzo uočavaju i usvajaju socijalne norme. U ovom uzrastu deca postaju sposobnija da se ... »»