Navikavanje na nošu

Većina roditelja sa nestrpljenjem očekuje da krene sa učenjem deteta da koristi nošu, makar zbog toga što to znači da će prestati neprekidno da menjaju pelene, ali jako malo njih je pripremljeno na to koliko dugo će navikavanje na nošu trajati.

Ima dece koja to nauče za nekoliko dana, ali ima i one kod kojih to traje i po nekoliko meseci. Što je dete mlađe to je duži period vremena potreban da bi naučilo kako da koristi nošu.

Navikavanje na nošuEvo nekih koraka koji prethode učenju:

Procenite spremnost vas i vašeg deteta na učenje

Sa godinu dana starosti dete postaje sposobno da prepozna da su creva ili bešika puni. Ima dece koja su spremna za obuku kako da koriste nošu već sa 18 meseci, dok su druga nezainteresovana za to i do uzrasta od 3 godine. Najveći broj roditelja počinje da uči dete na nošu sa dve i po godine starosti.

Kako bi se odlučili da krenete sa obukom deteta, pokušajte da uočite znake koji govore o njegovoj spremnosti za to:

– da li dete može da prati jednostavna uputstva,

– da li ume da hoda i sedi,

– da li može samo da svuče gaćice i obuče ih ponovo.

Ukoliko dete nije spremno za obuku nemojte ga požurivati. Pritisak može da bude kontraproduktivan. Ne treba očekivati da će svako dete istom brzinom naučiti da koristi nošu. Prisutna je tendencija da dečaci sporije uče od devojčica, kao i da prvorođena deca sporije uče od dece rođene nakon njih.

Pre nego što krenete sa obukom razmotrite sve izazove kojima je dete izloženo. Ukoliko je izloženo nekoj velikoj promeni u životu, kao što je promena osobe koja ga čuva, novi vrtić ili nova beba u porodici, velike su šanse da ta obuka neće ići po planu i treba je odložiti za neki smireniji period.

Nema smisla počinjati sa učenjem ukoliko nemate dovoljno vremena, strpljenja, pa i doze humora, koje treba posvetiti tom procesu kako bi se došlo do rezultata. Budite spremni na to da utrošite nekoliko meseci na učenje bebe na nošu i da joj svakodnevno pružate podršku u tom smislu.

Ako ste u sred renoviranja kuće, tek ste počeli da radite novi posao ili ste ponovo trudni i patite od jutarnje mučnine, onda to i nije tako dobar trenutak za počinjanje obuke. Bolje je da sačekate nekoliko nedelja ili meseci da popusti tenzija.

Kupovina odgovarajuće opreme

Navikavanje na nošuPre svega treba kupiti nošu odgovarajuće veličine, ili adapter za klozetsku šolju. Ovo bi trebalo da smanji napetost kod deteta i strah koji neka deca osećaju, bilo zbog toga što se boje da će upasti u šolju, ili zato što ne vole glasni zvuk koji nastaje pri puštanju vode.

Sami ćete zaključiti šta je najbolje za vašu bebu. Kada krenete u kupovinu povediteite dete da vam pomogne da kupite nošu. Kada obavite kupovinu i donesete je kući napišite na njoj detetovo ime i podstičite ga da se igra sa njom.

Ako se odlučite za adapter za šolju proverite da bude udoban i bezbedan. Kupite i stoličicu koja ide u kompletu. Biće potrebna detetu kako bi moglo da se lako popne na šolju i siđe sa nje, kao i da postavi noge na nju dok sedi na šolji.

Napravite rutinu

Jednom dnevno postavite dete da sedne na nošu potpuno obučeno. Neka to bude nakon doručka, pre kupanja, ili kad god je verovatno da će dete imati potrebu da vrši nuždu. To će pomoći da se navikne na nošu i prihvati je kao deo svoje rutine. Ako kupatilo nije lako dostupno donesite nošu u sobu za igranje ili u dečju sobu.

Kada se dete navikne na rutinu postavite ga da sedne na nošu golom guzom. To je sledeća faza navikavanja. U ovoj fazi stavite detetu do znanja da je to nešto što mama, tata i braća i sestre rade svakog dana i kako je to stvar koju rade odrasli.

U slučaju da dete pokaže uznemirenost kada sedi na noši, bilo da je obučeno ili ne, nemojte ga prisiljavati da to radi. Nikada nemojte silom postavljati dete na nošu, ili vršiti psihički pritisak na njega, posebno ukoliko pokazuje strah. Sa druge strane, ako dete želi da sedi na noši onda ćete znati da se oseća dovoljno komforno da nastavi sa učenjem.

Priredjivanje demonstracije za dete

Deca uče tako što imitiraju. Prirodni način da dete shvati čemu služi toalet jeste da posmatra vas kako ga koristite. Ukoliko imate sina jednostavnije je da ga učite da piški sedeći. Kasnije, kada nauči kako se to radi, može da gleda tatu ili nekog drugara kako to radi stojeći i, uz malo ohrabrenja, naučiće i on.

Od pomoći je ako, prilikom demonstriranja, pričate detetu kako znate kada je vreme da koristite toalet, objasanite mu šta se dešava prilikom njegove upotrebe i dozvolite mu da vidi rezultate upotrebe toaleta. Pokažite mu kako se koristi toalet papir, navlači odeća, pušta voda u toalet šolji i peru ruke nakon toga.

Bez obzira na to što ćete neko vreme pomagati detetu da upotrebljava nošu i brisati ga nakon što je kakilo, to što je videlo kako vi koristite toalet i slušalo objašnjenja, koja ste davali, pomoći će detetu da se navikne na ceo proces. Ukoliko imate devojčicu vodite računa kada je brišete da papir pomerate sa prednje ka zadnjoj strani, kako bi izbegli infekciju urinarnog trakta.

Ako imate starije dete, ili dete prijatelja, koje ume da koristi nošu koristite ga da demonstrira to znanje pred detetom koje obučavate, jer je od pomoći ukoliko dete posmatra nekog bliskog svom dobu.

Navikavanje na nošuObjašnjavanje procesa

Kako bi pokazali detetu vezu između toaleta i vršenja nužde, sledeći put kada kaki u pelenu odvedite ga do noše, posadite je na nju i ispraznite pelenu u nošu. Nakon toga ispraznite nošu u toalet šolju i dozvolite detetu da pusti vodu, ako želi tako da može da gleda kako kaka odlazi.

Možete nabaviti slikovnicu ili poster na kome su ilustrovani koraci za upotrebu šolje. To može da bude od pomoći da dete bolje upozna ceo proces i shvati šta radi pri odlasku u toalet.

Podsticanje navike

Kad god dete oseti potrebu za tim podstaknite ga da to i uradi. Ukoliko mu je potrebna pomoć da sedne na nošu i skine pelene, uverite se da dete zna da je u redu da pita za pomoć.

Ukoliko možete pustite ga da trčkara okolo gole guze sa nošom u blizini. Iako ćete morati da čistite za njim, što više dete bude bez pelena to će pre naučiti da koristi nošu. Recite mu da može da upotrebi nošu kad god želi i podsetite ga povremeno da je noša tu.

Dešava se da deca ne sede dovoljno dugo na noši da bi obavila nuždu. Smireno podstičite dete da bar minut provede sedeći na noši. Veća je šansa da to i postignete ukoliko mu pravite društvo, pričate sa njim, ili mu čitate knjigu.

Kako bi još više podstakli dete da koristi nošu, svaki put kada je uspešno upotrebi pohvalite ga. Verovatno će se i dalje dešavati da ne potraži nošu na vreme, ali počeće da shvata da je uspeh kada uspe da obavi nuždu u njoj.

Oblačite detetu gaćice

Uvođenje gaćica, koje dete može samo da svuče umesto pelena, koje su čvrsto prikačene, pomaže detetu u obuci. Sa druge strane, mnogo roditelja došlo je do zaključka da dete brže uči kada oseti da je mokro kada se upiški, ili kada oseti kaku u gaćicama.

Krenite sa nekoliko sati nošenja gaćica tokom dana, a tokom noći još uvek stavljajte pelene. Kada dete krene da traži nošu svaki put kada ima potrebu za tim, vreme je da prestane da nosi pelene tokom dana. Dosta roditelja kupuje deci gaćice sa omiljenim likom iz crtaća, što im predstavlja dodatni podstrek da ostanu suve.

Lepo podnosite neuspehe

Ovaj period može biti težak i za roditelje i za dete. Imajte na umu da su povremeni neuspesi noramalna pojava i da svako dete ima nekoliko „nezgoda“ pre nego što uspe da ostane suvo preko celog dana.

To nije neuspeh. Nemojte biti ljuti na dete i nemojte ga kažnjavati kada se desi. Razvoj njegovih mišića tek od nedavno mu dozvoljava da kontroliše bešiku i rektum i drži ih zatvorene, a još uvek uči zašto je važno da koristi nošu. Treba vremena da dete savlada taj proces.

Oblačite dete u odeću koja se lako skida. Kada se uneredi budite nežni prema njemu i smireno ga očistite i presvucite. Nežno mu sugerišite da sledeći put pokuša da iskoristi nošu.

Navikavanje na nošuUvoženje noćnog treninga

Čak i kada dete stalno ostaje suvo preko dana može da se desi da prođe i nekoliko meseci, čak i cela godina, pre nego što počne da ostaje suvo i tokom noći. Organizam deteta je u tom uzrastu još uvek nedovoljno zreo da bi ga probudio tokom noći, kako bi obavilo nuždu. Potpuno je normalno da se dete ponekad upiški tokom noći sve do ranih školskih dana.

Kada krenete sa noćnim treningom nastavite da detetu stavljate pelene kad krene na spavanje, ali ga podstičite da koristi nošu ako ima potrebe i tokom noći. Objasnite detetu da može da vas zove da mu pomognete ako se probudi tokom noći kako bi je koristilo. Možete nošu da stavite pored njegovog kreveta da bi mu bila pri ruci.

Ako dete uspe da konstantno ostaje suvo noću vreme je za noćni trening. Ispod čaršava stavite mušemu. Detetu skinite pelene i obucite mu gaćice. Neka dete ide u toalet pre odlaska na spavanje. Kada se probudi naviknite ga da odmah ide u toalet, pre nego što započne dan. Tako stvarate rutinu.

Ima dece koja nisu spremna da ostanu suva noću sve do školskog uzrasta. Ne možete mnogo da učinite po tom pitanju, ali možete da ograničite detetu unos tečnosti pre spavanja. Ako to ne pomogne ponovo krenite da sa stavljanjem pelena tokom noći, pa nakon nekoliko meseci ponovo pokušajte sa treningom.

Postizanje cilja

Dete će naučiti ovu veštinu kada psihički i fizički bude spremno za to. Čekanje na postizanje cilja ne bi trebalo da bude uznemiravajuće ni za vas ni za dete.

Uvećajte detetov ponos kada sve bude gotovo tako što ćete ga podstaći da preostale pelene podeli mlađoj deci u široj porodici, ili mu pomozite da ih spakuje i baci.

 

Kada je dete spremno za navikavanje na nošu ?

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Izgradite odnos sa detetom

Gradite li odnos sa detetom?

Želite da uspostavite blizak odnos sa detetom? Želite da budete sjajan roditelj? Hoćete da živite u domu u kom disciplinske mere nisu potrebne? Želite da odgojite srećno i zdravo dete? Tajna ... »»

vreme za odvikavanje od pelena

Odvikavanje od pelena

Leto je idealno godišnje doba za odvikavanje od pelena. Deca nose manje odeće pa roditeljima često presvlačenje lakše pada, a oprana odeća se brže suši. Smanjuje se mogućnost rashlađivanja i ... »»

Tužakanje – kako zaustaviti?

Tužakanje – kako zaustaviti?

Tužakanje obično počinje u predškolaskom uzrastu. Deca najčešće tužakaju brata ili sestru, ili drugare sa kojima se igraju, kada počne da se javlja osećaj rivalstva. Tužakanje, takođe ima svoju pozitivnu stranu. ... »»