Najčešće brige i stahovi u trudnoći

Brige i strahovi su normalna pojava u trudnoći. Svaka žena koja sazna da je u drugom stanju suočava se sa velikim brojem pitanja tokom čitave trudnoće. Ove brige zasnovane su na raznim glasinama, mitovima, emocijama, hormonima, pa čak i prošlim iskustvima. U svakom slučaju, informisanje, naročito u ranoj fazi trudnoće, može pomoći da se strahovi umanje. Imajte na umu da kako vreme prolazi i kako prelazite iz jednog u drugi trimester, brige se menjaju. Neki brige, kao što je strah za zdravlje bebe su prisutni tokom trajanja cele trudnoće. Prirodno je biti uplašen, naročito ako ste prvi put ostali u drugom stanju. Evo objašnjenja zbog čega ne bi trebalo baš toliko da se plašite za najčešće strahove koje imaju buduće mame.

1. Strah od pobačaja

Strah broj jedan svake trudnice je pobačaj. Manje od 20% trudnoća se završava pobačajem i to u prvih par nedelja. Jednom kad vaša trudnoća zađe u 9. nedelju bićete u mogućnosti da čujete bebino srce i da prestanete da se pribojavate, jer procenat pobačaja dramatično opada posle prvog trimestra.

Najčešće brige u trudnoći2. Koliko sam se ugojila?

Veliki broj žena brine o dobijenim kilogramima tokom trudnoće. Statistike pokazuju da između 14-20% majki posle porođaja zadrži neke od dobijenih kilograma. Pravilna ishrana i fizička aktivnost pomoći će vam da se rešite kilograma.

3. Da li je beba zdrava?

Jedna od najvećih briga svake buduće majke jeste pravilan razvoj i zdravlje bebe. Zdravlje bebe počinje sa zdravom trudnoćom. Uzimanje vitamina, zdrava ishrana, vežbanje i rad na održavanju zdravog duha su važni, ako želite da osigurate dobro zdravlje vaše bebe. Svakako bi morali da obratite pažnju na neizbežan rizik od defekata koji su genetski.

4. Kakav ću biti roditelj?

Mnoge trudne žene, ali i njihovi partneri provedu dosta vremena razmišljajući da li će biti dobri roditelji. To je normalna briga, a što je još važnije, to je dobar znak da ćete zaista biti dobar i brižan roditelj. Mnogi eksperti savetuju nove roditelje da nije neophodno da su upućeni u sve načine privikavanja deteta na nošu čim se beba rodi, već da se veštine stiču u hodu i da je to potpuno normalno.

5. Strah od samog porođaja

Nema žene, pogotovu one koje čekaju svoje prvo dete, koja se ne nalazi u grču kad pomisli na porođaj. Razna pitanja se vrzmaju po glavama budućih majki: “Koliko će da traje?” “’Koliko će da boli?”. Informacije o porođaju, vežbe u okviru vašeg doma zdravlja ili časvovi disanja i joge za trudnice mogu biti od velike pomoći u pripremi na bol, duge časove napetosti i intezivne emocije. Osim što vas upoznaju sa tokom porođaja, ove vrste časova i predavanja takođe, mogu da vam pomognu i kad je u pitanju suočavanje sa bolom.

6. Da li ću umeti sa bebom?

Većina budućih majki je jako oprezno kad su u pitanju lekovi, hrana, aktivnosti, piće i opšte blagostanje njihove bebe. Jedan od najvećih strahova je da se na neki način, nenamerno naudi svome detetu. Ne brinite, vaš lekar, babice i patronažna sestra će vam objasniti šta nikako ne smete da radite, i ako se držite podalje od ovih stvari nema potrebe da izluđujete sebe konstantno brinući o eventualnim povredama.

7. Vraćanje na staru kilažu

Mnoge majke se plaše da neće moći da se izbore sa dobijenim kilogramima. Jedna stvar je brinuti o tome koliko ste kilograma dobili, a potpuno druga brinuti se da li ćete moći da se vratite na težinu koju ste imali pre porođaja. Ovaj strah je prisutan kod velikog broja trudnih žena i da biste se izborili sa ovim problemom, potrudite se da se hranite zdravo tokom i nakon trudnoće, smanjite unos namirnica posle porođaja i nastavite sa vežbanjem i posle porođaja, čim budete u mogućnosti.

8. Neplanirani carski rez

Generalno carski rez nije nešto do čega dolazi spontano. U većini slučajeva, carski rez se planira, ako je beba prevelika, ako postoje problem sa pupčanom vrpcom i ako je majka već imala carski rez. Doktori obično budu upućeni u situaciju pre samog termina, tako da unapred razgovaraju sa budućom majkom o svim mogućim opcijama.

9. Stres

Ironično, buduće majke se brinu oko činjenice da će njihov stres nauditi bebi. Eksperti tvrde da je manja doza stresa zapravo dobra, jer stres otpušta hormone koji su dobri i za mamu i za bebu. Ozbiljniji stres, sa druge strane, za posledicu ima manju težinu bebe po rođenju.

10. Seks

Mnoge trudne žene izbegavaju seks tokom trudnoće i pitaju se da li će imati isti seksualni život i posle porođaja. Dokle god vaš lekar ne savetuje suprotno, nema razloga da izbegavate seks tokom trudnoće. Čak i posle porođaja, žene imaju osećaj da se njihovi delovi tela nikad neće vratiti u normalu niti da će više ikad imati isti seksualan život kao ranije. Ne treba da se plašite, jer će se stanje normalizovati posle perioda prilagođavanja. Dojenje će možda umanjiti vašu želju za seksom, ali ovo je privremeno.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju?

Saznali ste da ste u drugom stanju – čestitamo! Ali sad dolazi težak deo – kako i kada da saopštite šefu novosti? 1. Sprovedite malo istraživanje i upoznajte se sa svojim pravima. I ... »»

Trudnoća u različitim godinama

Trudnoća u različitim godinama

Kako će trudnoća uticati na vas, a kako vaše godine na trudnoću? Većina stručnjaka smatra da ne postoji neko određeno „pravo vreme“ za zasnivanje porodice. Međutim postoje i prednosti i mane ... »»

Vežbanje posle porodjaja

Vežbanje posle porodjaja

Vežbanje posle porodjaja nije zabranjeno, ali bi svakako trebalo da počnete oprezno. Mnogi lekari smatraju da žena ne bi trebalo da počne sa energičnim treningom sve do šeste nedelje posle ... »»