Drugi trimestar i simptomi

Drugi trimestar je period od 13-e do 27-e nedelje trudnoće i naziva se periodom medenog meseca. Prestaje mučnina, emocije se uravnotežavaju i vraća se želja za seksom. Tada se i po prvi put mogu osetiti pokreti bebe.

Drugi trimestarKod većine žena u drugom trimestu smanjuje se, ili potpuno prestaje osećaj jutarnje mučnine. Ako još uvek osećate mučninu porazgovarajte sa doktorom o tome da uvećate unos vitamina B6. U ovom periodu počećete da osećate u stomaku bolove, koji su posledica rasta materice i širenja okolnih ligamenata.

Oko dvanaeste nedelje trudnoće doktor može da uhvati otkucaje bebinog srca. Između 16 i 20 nedelje trudnoće osetićete kako se beba pokreće u vama. Krajem prvog trimestra možete osetiti ponovljene trzaje u abdomenu. To beba štuca u stomaku.

U ovom periodu čak i lagano hodanje do toaleta može da izazove osećaj nedostatka daha. Kako se materica uvećava, pritiska pluća otežavajući dotoko vazduha. Nemojte se uznemiravati zbog ovoga, ali ako nedostatak daha postane jači posetite doktora.

Do šesnaeste nedelje trudnoće verovatno ćete početi da nosite trudničku odeću jer vam se struk uvećao, a kukovi su se raširili. Do dvadeset sedme nedelje trudnoće trebalo bi da dobijete od 7 do 10 kilograma težine, ali beba će težiti samo oko 2 kg. Moguće je da se pojave i strije.

Iako se hormoni pojačano luče, organizam se za prva tri meseca trudnoće navikao na to, pa su emocije staloženije u drugom trimestru. Sa druge strane, kako se vaše telo menja može se desiti da počnete da razmišljate o dugoročnim posledicama do kojih te promene mogu da dovedu u vašem izgledu. Umesto da razmišljate o tome kupite sebi lepu odeću, idite na manikir i otkrijte kako se lepo osećate jer pristiže treći trimestar trudnoće.

Može se dogoditi da sanjate ružne snove. Nemojte se sekirati zbog toga. Potpujno je normalno da budete malo zabrinuti.

Bavite se umerenom fizičkom aktivnošću. Možete se baviti prenatalnom jogom. Plivanje je jedna od odličnih aktivnosti, koja donosi odmor vašim umornim nogama i leđima. Hodanje pojačava krvotok i čini da se osećate ispunjeniji energijom.

Prilikom vežbanja vodite računa da izbegavate podizanje tereta. To može da poveća krvni pritisak do opasnog nivoa.

Nakon petog ili šestog meseca preskočite vežbe koje zahtevaju leženje na leđima ili sa strane. Taj položaj može da pritisne venu, koja je veliki krvni sud, a koja obezbeđuje dotok krvi do bebe.

Pojedite mali obrok sat vremena pre vežbanja. Kalorije koje unesete uvećaće vašu energiju. Pijte vodu tokom vežbanja jer je jako važno da ostanete hidrirani u trudnoći.

Budite posebno oprezni sa vežbama koje zahtevaju ravnotežu. Vaše telo se brzo menja i možete osetiti da ste bez kondicije.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Možete li uticati na pol bebe?

Možete li uticati na pol bebe?

Da li je moguće uticati na pol bebe koristeči se prastarim teorijama, ili su to samo bapske priče? Postoji veliki broj različitih teorija i zabavno ih je isprobati, ali se nemojte ... »»

Kako beba spava u stomaku

Kako beba spava u stomaku?

Beba spava u stomaku više od dvadeset sati dnevno. Vaša beba je ušuškana u materici, u sredini koja je tamna, topla i tiha, a kada hodate, ili se pomerate uljuljkujete svoju ... »»

Najčešće brige u trudnoći

Najčešće brige i stahovi u trudnoći

Brige i strahovi su normalna pojava u trudnoći. Svaka žena koja sazna da je u drugom stanju suočava se sa velikim brojem pitanja tokom čitave trudnoće. Ove brige zasnovane su ... »»