Zvončica i tajna krila 3D

Napomena: Recenzija sadrži elemente zapleta  filma

zvoncica i tajna krila 3d 1Svet Petra Pana trebalo bi da predstavlja neizostavno poglavlje u svakom odrastanju. Lepršava kreativnost i poziv na prihvatanja unutrašnjeg deteta, kako u starim, tako i u onim mnogo mlađim, drži ovo ostvarenje svežim i danas, skoro 110 godina od nastanka. Takođe, mnogi fantastični likovi koji su u isto vreme nastali pokazali su se gotovo jednako zanimljivi kao i poznati dečak koji nije želeo da odraste.  Zbog toga danas možemo da gledamo novi film iz ovog sveta, ostvarenje koje nosi naziv Zvončica i tajna krila 3D , i to iz kuhinje kompanije Dizni.

Uspeh i prepoznatljivost Zvončice kao lika iz animirane verzije romana “Petar Pan” naveo je kompaniju da šumsku vilu premesti u sopstveni svet mašte (zapravo, Zvončica ima status maskote ove kompanije). “Fairies” serijal koji se u međuvremenu razvio drastično je proširio magičan svet vila iz zemlje Nedođije (Neverland). Dizni nikada nije odbacivao mogućnost širenja u nove, zanimljive svetove, a lik autora Džejmsa Berija (James Barrie) u čijem se delu Zvončica (Tinkerbell) prvo pojavljuje bio je savršena prilika.

zvoncica i tajna krila 3d

 

U ovom nastavku, četvrtom po redu u animiranom serijalu, priča vodi Zvončicu i druge šumske vile u novo magično okruženje. Zima je stigla u Nedođiju i debeli snegovi će svakog trenutka prekriti začarane krajeve. Svi stanovnici su skoncentrisani na pravljenje “snežnih korpi”, koje potom snežne sove nose snežnim vilama. Zvončica je veoma zainteresovana za sve što potom sledi, ali njeni vršnjaci su sigurni da to nije njihov problem i ne dele njenu znatiželju. Na svakom koraku, ona dobija odgovor da nema šta tamo da traži, ali naravno, to za nju nikako nije dovoljno.

Film prenosi poruke o snazi znatiželje i želji za istraživanjem, ali ih i upoređuje u odnosu na opasnosti koje leže u nepromišljenosti i ishitrenim radnjama. Ova veoma korisna ideja u odrastanju svakog deteta pakuje se formu koju će  mlađi gledaoci lako prepoznati i prihvatiti uz pomoć odraslih koji će Zvončicine dogodovštine, a posebno njene namere, objasniti u okvirima svakodnevice. Veliku pomoć za mališane predstavlja i domaća sinhronizovana verzija filma, koja će im omogućiti da jednostavno prate ostvarenje. Generalno, sinhronizacija nije najpovoljnija za odrastanje (mogućnost usvajanja nepoznatih jezika kod male dece prostom ekspozicijom je veoma velika i većini dobro poznata), ali ovde bi čitanje prevoda samo delilo pažnju i skretalo je sa predivnog sveta koji film prikazuje, posebno u koloritu.

zvoncica i tajna krila 3d 2

 

Igra bojama u filmu je veoma lepo razvijena. U njemu, kontrasti između mnogih belih nijansi snega, leda i mraza odlično se nadmeću sa zelenim krošnjama i drugim standardnim bojama Nedođije. Jurnjava i sekvence letenja zaista su majstorski urađene i sasvim sposobne da deci pruže uzbuđenje i dinamiku, a da ne budu na bilo koji način previše intenzivni niti da se dožive preteće; u svemu tome, 3D tehnologija pojačava osećaj čudnovatog sveta u kom čista mašta dobija oblik.

Humor u filmu je veoma prikladan, i iako neće ponuditi previše smeha odraslim osobama, mlađi gledaoci će uživati u šalama koje su uglavnom smeštene u pozadinu, poput posete Zvončice šumskoj bolnici gde cvrčci služe kao zvono na šalteru, a vilovnjaci imaju teške slučajeve zaraze nekom bojom iz duginog spektra. Dizajn u ostvarenju – od likova do zvuka i ambijentalne muzike, očekivano je na nivou Diznijevih standarda i prikazuje nivo sposobnosti autora koji je tako visok da sve u magičnom okruženju deluje potpuno prirodno. Sigurno je da će deca ovo još više osećati i za samo nekoliko minuta gledanja sa lakoćom se prepustiti putovanju kroz snežni svet šumskih vila. Srećom, celokupno trajanje filma ne prelazi 70 minuta, što je takođe veoma pohvalno, imajući u vidu ko je ciljna grupa.

U celini, “Zvončica i tajna krila 3D” predstavlja delo koje po svakom standardu filmske umetnosti vredi mesta u okruženju Diznijevih dečijih filmova. Roditeljska odluka da se, zajedno sa decom, jedno poslepodne pridruže Zvončici na putovanju u svet snega sigurno će se pokazati kao veoma lepo provedeno vreme za celokupnu porodicu.

 

Izvor FILMODEER

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Snupi film

Snupi i Čarli Braun: Film o Klinjama 3D

Da li vam zvuče poznato imena Snupi, Čarli Braun, Lusi, Lajnus, Pepermint Peti? Verovali ili ne, prošlo je već 35 godina od njihovog prvog pojavljivanja. Glavni junaci jednog od najpopularnijih ... »»

Bela i Sebastijan

Bela i Sebastijan

U domaće bioskope od 06. novembra stiže francusko ostvarenje Bela i Sebastijan, očaravajuća priča o prijateljstvu usamljenog dečaka i planinskog psa tokom Drugog svetskog rata. Film reditelja Nikole Vanijea veliča hrabrost, ... »»

Štumfovi 2

Štumfovi 2

Štrumpfovi 2 su stigli u naš grad! I krenuli su ka bioskopima Kolosej Multiplex i Cineplexx, gde će u nedelju, 28. jula u 18 časova biti održana šrtumpfastična premijera poluanimirane, ... »»