Šta vas čeka kad beba malo poraste?

Mislili ste da je teško brinuti o maloj bebi i jedva čekali da ona malo poraste, ako ništa drugo, bar da ne morate da je nosite sve vreme. Pripremite se za nove brige i situacije!

Šta vas čeka kad beba malo poraste?  Mala deca su opsednuta svojim delovima tela (i vašim). Ubrzo pošto vaš mališan nauči imena delova tela, glave, ramena,ušiju i svih ostalih, imenovanje će mu biti jako zabavno. Možda će želeti da dodiruje svoje genitalije dok mu vi menjate pelene. Nemojte šizeti zbog ovoga, to normano za decu ovog uzrasta.

Čak iako ste najopuštenija mama na svetu, provešćete dosta vremena razmišljajući kako da naučite vašeg mališana da koristi nošu. Ne brinite, koju god metodu koristili, vaše dete će vremenom svakako naučiti.

Ono što vaša deca vole da jedu, menja se iz dana u dan. Mala deca su jako izbirljiva kad je u pitanju hrana, tako da ako želite da vaše dete bude nahranjeno trebalo bi da posedujete veštine i kuvara i prodavca. Ono je možda juče volelo da jede spanać, dok ga danas odbija. To je dovoljno da period ručka učini napornim svakoj majci, ali trebalo bi da znate da je izbegavanje nekih namirnica normalan deo odrastanja i da će vaše dete vremenom verovatno promeniti ukus. U međuvremenu, ne odustajte od zdrave ishrane, ali ne silite dete da jede ono što ne želi i umesto da brojite svaki zalogaj, potrudite se da dete ima izbalansiranu ishranu tokom cele nedelje.

Ono je uvek u pokretu. Da li se sećate dobronamernih saveta da se odmorite dok beba spava? To važi i za malu decu. Jednom kad se probude, deca ne staju sa trčanjem. Zbog novootkrivene slobode i neizmerne energije (kad bi makar i vi imali toliko snage), ponekad će biti problem smestiti ih na zadnje sedište automobila ili postaviti da mirno sede tokom obroka, ali posmatrajte dobru stranu. Svo to trčanje im pomaže da se umore i odu na popodnevnu dremku.

Povredićete se. Oni vam se čine malim, ali svaka majka zna koliko su deca fizički zahtevna. Jednom kad su savladali hodanje, mališani ne mogu da dočekaju da se popnu na drvo, ljuljaju se, skaču i da se prevrću rušeći sve pred sobom, uključujući i vas. Zapravo, kao i omiljeni drugar vašeg deteta vi ćete biti puni nenamernih ujeda, modrica i ogrebotina.

Ponavljaćete stvari bezbroj puta. Ne znate tačno koliko puta ste pročitali omiljenu knjigu i pogledali crtani film i znate napamet svaki detalj. Možda je za vas sve to mučenje, ali za vašeg mališana to je čisto zadovoljstvo. Stalno ponavljanje pomaže u učvršćivanju stvari koje je dete već naučilo. To ne znači da ne možete postaviti granice.

Počećete da prepoznajete njegovu ličnost. Dok je vaše dete bilo beba, pažljivo ste ga posmatrali želeći da prepoznate tračke njegove ličnosti. Hoće li biti društveno? Smešno ili ozbiljno? Sad kad je dete, otkrićete da se njegova ličnost i karakter već naziru. Stručnjaci obično klasifikuju decu u jednu od tri kategorije: stidljiva, duhovita i bezbrižna, ali nemojte se skoncentisati na etikete, već obratite pažnju na to koliko je vaše dete jedinstveno.

Ispunjavaćete njihove smešne zahteve.  Mala deca vole rutinu, ali ponekad sve to može biti i preterano. Da li su vašem detetu zaista potrebna četiri ćebeta raspoređena oko njega dok spava? Pa da, ako mama želi da uhvati i malo vremena da se posveti sebi. Ponekad, svaki besmisleni zahtev vredi, ako to znači mirno veče bez suza i dranja.

Stećićete nove prijatelje. Pamtite kad ste izabrali svoje prijatelje samo zato što ste ih voleli? Ti dani su prošli. Da, ti ljudi su i dalje vaši prijatelji, ali podizanje male dece podrazumeva druženje sa majkama drugara vaše dece.

Proćićete kroz fazu – Hoću tatu! Mame pripremite se na ovo. Doćiće dan kad slatko malo biće koje je uživalo u vašem naručju, spava u vašem krevetu, igra se sa vama u parku neće želeti da ima ništa sa vama. To će boleti, ali potrudite se da ne shvatate to toliko lično. Oko treće ili četvrte godine deca prolaze kroz fazu u kojoj su opsednuti roditeljem suprotnog pola.

kad beba malo porasteZapamtite, vi živite sa papagajem. Dobro pripazite koje reči izlaze iz vaših usta. Mala deca su odlični imitatori i dok može biti jako zabavno čuti vaše dete kako ponavlja nešto što ste vi rekli, lako se može pretvoriti i u ne tako zabavno iskustvo.

Zatećićete sebe kako izgovarate rečenicu „Zato što sam ja tako rekla“. Znamo da ste sebi obećali da to nećete govoriti, jer još uvek imate živa sećanja na vašu majku kako izgovara ovu čuvenu rečenicu ali sve dok ne dobijete dete ne možete da shvatite zašto je ova rečenica neizostavna. Mama mogu li da se igram na krovu? Ne. Zašto? Zato što je opasno. Zašto? Zato što možeš da padneš. Zašto? Zbog stvari koja se zove gravitacija. Zašto? Zato što ja tako kažem. Vi ste sada majka i to je u redu Ponekad je ova rečenica upravo sve što bi vaša deca trebalo da čuju.

Svet je opasnije mesto sad kad je vaše dete prohodalo. Sad kad je vaše dete naučilo da se kreće, shvatili ste koliko je lakše bilo brinuti se o bebi koja ne može da izvede toliko nestašluka. Odjednom, ćoškovi stolova i stolica za vas predstavljaju opasne oštrice, stepenice predstavljaju vrh visoke planine. Pitaćete se kad se to svet pretvorio u tako opasno mesto i kako će vaše dete uopšte preživeti? Opustite se. Pogledajte oko sebe odrasle, svi smo mi preživeli ovaj period odrastanja. Naravno, vaše dete će zadobiti nekoliko udaraca i modrica, ali i to će da prođe.

Napadi besa su deo dečijeg posla. Posao male dece je da pritisnu sve vaše dugmiće i istestiraju granice. Na taj način oni upoznaju svet i pronalaze svoje mesto u njemu. Vaš posao je da postavite ove granice, sa čvrstom disciplinom punom ljubavi i jasnim posledicama. Iscrpljujuće je i možda, ponekad bez pohvale, ali kad vaše malo dete izraste u sjajnu mladu osobu, bićete ponosni.

Vaš život će biti ispunjen slatkim momentima. Da, period odrastanja dece je zahtevan, ali i pun slatkih trenutaka i oni će se uvek dešavati kad ih najmanje očekujete.

Bićete stalno zadivljeni svojim detetom. Istina, svaki uzrast i faza dečijeg odrastanja ima svoje prednosti, ali dok su vaša deca još uvek jako mala sve vam deluje čarobno.  Vaše dete uči jezik, stiče uvide, manire i fizičke sposobnosti rekordnom brzinom. Ponekad ćete biti oduševljeni kojom brzinom se sve to dešava. Sve ovo čini i one manje prijatne stvari, kao što je plakanje ili navikavanje na nošu, podnošljivim.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kada beba počinje da se smeje

Kada beba počinje da se smeje

Beba se prvi put smeju mnogo pre svog rođenja. One mogu da se smeju još u materici. Prvi osmesi ne nastaju sa namerom ili kao odgovor na bilo šta. To su ... »»

Kako da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe ?

Kako podstaći razvoj inteligencije kod bebe ?

Postoji mnogo načina na koje možete da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe i stimulišete njen mozak. Pomozite bebi da u potpunosti iskoristi svoje potencijale, počevši od hrane, koju jedete tokom ... »»

Zašto su dobre Interaktivne Ležaljke

Zašto su dobre Interaktivne Ležaljke

Beba u najranijoj fazi razvoja počinje da istražuje svet oko sebe. U početku su joj zanimljive sopstvene ručice i usta, a zatim počinje da gleda i sluša svet oko sebe. Bebi ... »»