Dok vaše dete spašava čarobni svet Skylands Vi spasite nečiji život

Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa ComputerLand-om organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi 1. i 8. avgusta.

Transfuzija-SkylandersTokom leta smanjene su rezerve krvi, zbog čega se mnoge operacije odlažu. Menadžment ComputerLanda odlučio je da svoju društvenu odgovornost i humanost pokaže organizujući akcije dobrovoljnog davanja krvi. Trenutno najpopularnija igra za najmlađu populaciju je Skylanders. U četvrtak, 1. avgusta prvih 50 davalaca krvi, koji daruju dragocenu tečnost u autobusu na Trgu Republike od 14 do 19h od ComputerLanda dobiće figuru iz popularne igrice.

Pozivamo sve građane da se pridruže zajedničkoj borbi za život.

 

Dok vaše dete spašava čarobni svet Skylands Vi spasite nečiji život.

Dajte krv.

Ko može biti davalac krvi?

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, odnosno nivoa hemoglobina, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primenila.

U našoj zemlji muškarci mogu krv davati na 3 meseca (12 nedelja), a žene na 4 meseca (16 nedelja).

Za donošenje odluke da se ponudi krv od značaja je saznanje:

– da svaka zdrava osoba ima rezervu krvi koja nije neophodna za normalno funkcionisanje, rad, učenje i druge aktivnosti

– da davanjem dela rezerve krvi neće ugroziti svoje zdravlje niti umanjiti sposobnost za normalne životne aktivnosti.

Da li postoji koristan savet o pripremi za davanje krvi?

Posebna priprema za davanje krvi nije potrebna, kao ni poseban režim posle davanja krvi, ali da bi se što bolje osećali pri davanju krvi, pogotovo ako je to prvo davanje, određeni saveti bi mogli da budu od koristi.

Preporučuje se da  pre davanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno,  da je uzela lagani obrok i izvesnu količinu tečnosti- najbolje 4 čaše vode 1-2 sata pre davanja krvi.

Kako se ponašati posle davanja krvi ?

Zavoj na pregibu lakta ne treba skidati sledeća dva sata. Tog dana treba da se unosi tečnosti nešto više nego uobičajeno. Mogu se obavljati uobičajene aktivnosti. Treba izbegavati teške fizičke aktivnosti ili vežbe kao što su podizanje tereta, bildovanje, guranje teških predmeta, najmanje 4 sata posle davanja krvi. Izbegavati žurbu, pušenje bar 2 sata, alkohol bar 8 sati, dugotrajno stajanje, pregrejane prostorije. Tog dana ne kretati kao vozač na dug i naporan put.

Kada se ne može dati krv?

Postoje medicinski kriterijumi za privremeno odlaganje ili trajno odbijanje zbog  nepodobnosti za  davanje krvi, bilo da bi davanje krvi moglo da ugrozi  potencijalnog davaoca ili primaoca.

Davaoci krvi ne mogu biti: osobe sa malignim i teškim hroničnim oboljenjima srca, pluća bubrega i drugih sistema organa, sa hroničnim infektivnim oboljenjima, osobe koje boluju ili su prenosioci uzročnika bolesti koje se mogu preneti krvlju, osobe koje imaju rizično ponašanje kao što je: visoko rizično seksualno ponašanje, narkomanija i hronični alkoholizam.

Privremeno odlaganje davanja krvi zavisi od razloga odlaganja.

– Posle tetoviranja, probadanja tela i kože (pirsing), akupunkture, jednog rizičnog seksualnog kontakta, nekih hirurških intervencija i transfuzije krvi, privremeno odlaganje davanja krvi traje  6 meseci.

– Posle lakših infektivnih bolesti kao što su prehlada i grip, kao i posle primene antibiotika potrebno je da prođe sedam dana do davanja krvi.

– Posle izloženosti, kontakta, sa obolelim od većine infektivnih bolesti, period zabrane davanja krvi obično traje kao i vremenski period inkubacije te bolesti.

– Posle primene vakcine, u  slučaju živih vakcina treba sačekati četiri nedelje a kod većine ostalih vakcina krv se može dati po prestanku reakcije na vakcinu.

– Osobe ženskog pola ne mogu  da daju krv u toku trajanja menstruacije, dok doje, kao ni 6 meseci posle pobačaja i porođaja

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

astra talent takmičenje

SES Astra Talent takmičenje u Srbiji

Sa početkom nove školske godine počinje i treće zaredom takmičenje ASTRA Talent. Međunarodno umetničko   takmičenje za decu, kompanija SES (kotirana na berzama Euronext Paris i Luxembourg Stock Exchange pod oznakom ... »»

Deda Mraz je sa Palilule

Deda Mraz je sa Palilule

Deda Mraz je sa Palilule - novogodišnja manifestacija za najmlađe sugrađane uzrasta od tri do sedam godina, koju Opština Palilula organizuje sedmu godinu zaredom. Manifestacija počinje 18. i traje do 28. decembra. ... »»


Poklanjamo vam karte za Kids fest

Portal SuperDete vas vodi na Kids fest! Prva četiri čitaoca koja u 18h pošalju mail sa odgovorom na nagradno pitanje na adresu kalendar@superdete.com dobiće po dve karte za projekcije u Domu ... »»