Kako naučiti dete da vozi bicikl

Kada naučite dete da vozi bicikl, osim važne životne veštine, podarićete mu i izvor zadovoljstva tokom celog života. Vožnja biciklom je ujedno uživanje i vežbanje.

 

Ako uživate u vremenu provedenom sa detetom van četiri zida, ovaj tekst je kao stvorena za vas – pružiće vam smernice i savete kako da porodično uživate u biciklizmu, kako da naučite dete da vozi bicikl, bezbednosne savete i kako da izaberete bicikl za dete.

Kako naučiti dete da vozi biciklKako naučiti dete da vozi bicikl?

Nadamo se da će vam naši saveti olakšati da naučite svoje dete da vozi bicikl i da ćete kroz vožnju steći mnogo zajedničkih uspomena

Pravi uzrast za učenje deteta?

Ne postoji idealan uzrast u kome dete treba da nauči da vozi bicikl. Motorički razvoj i želja za učenjem su individualni za svako dete. Neka deca će naučiti da voze bickl sa tri i po godine, a neka tek sa 7 ili 8. Generalno 5 godina se smatra nekim uobičajenim uzrastom.

Gde učiti?

Trotoar ispred zgrade ili kuće će sasvim dobro poslužiti. Asfalt je odlična ravna površina. Idealno bi bilo, ako u blizini  imate park sa širokom ravnom površinom. Što je staza, na kojoj dete vežba, šira – to je bolje kako dete ne bi brinulo o preprekama. Probajte da nađete i blagu nizbrdicu.

Kako početi?

Počnite time što ćete detetu pomoći da nauči da održava ravnotežu na malom biciklu bez pomoćnih točkića. Ovde će vam blaga nizbrdica biti od koristi. Ideja je da se dete spušta niz nizbrdicu, učeći da se pusti dok su mu noge blago iznad zelje (ne na pedalama). Trebalo bi da se dete pušta na sve duža rastojanja i da nastavi sa vežbanjem dok se sasvim ne navikne na održavanje ravnoteže i usput isproba kočenje kada želi da uspori. Ovo će vam možda oduzeti neko vreme, ali je odlična osnova za vožnju bicikla, pa se potrudite da i vi uživate kako bi dete steklo samopouzdanje.

Sledeći korak

Kako dete sada ume da održava ravnotežu, počnite da vežbate polazak. Sa pedalama u pravoj poziciji, pridržavajte sedište sa zadnje strane, dok dete pritiska pedalu i polazi.

Kako naučiti dete da vozi biciklPoslednja faza

Pošto dete nauči da krene biciklom, brzo će savladati i samu vožnju. Ohrabrujte dete da gleda napred, a ne u zemlju ili u vas.

Na kraju, vežbajte kočenje i skretanje. Možete da trčite ispred, dok vas dete juri na biciklu, ali vodite računa da se krećete u dovoljno širokim lukovima.

Kako izabrati bicikl za dete

Trenutna ponuda bicikala za decu i odrasle je tolika da sama pomisao na to da treba da izaberete neki može da bude obeshrabljujuća. Najjednostavniji model je sve što vam je potrebno za malo dete, koje tek uči da da vozi, dok će ono samo sigurno želeti bickl najživljih boja, ili sa slikom crtanog junaka.

Jedino o čemu morate voditi računa je veličina bicikla. Različiti proizvođači različito označavaju veličinu rama, pa budite oprezni kada kupujete bicikl, ako dete nije prisutno da proba.

Najbolji način je da povedete dete u prodavnicu specijalizovanu za bicikle, gde će vam iskusno osoblje pomoći savetima, a dete će moći da isproba različite modele pre kupovine.

Važno je da veličina bude odgovarajuća, jer će detetu biti teško da vozi premali ili preveliki bicikl, a mogućnost nezgode će biti veća.

Veličina točkova je takođe bitna – ako su premali dete će se brzo umarati, a ako su preveliki dete će se teško peti i silaziti sa bicikla. Većina početničkih bicikala se pravi za decu uzrasta od 3-5 godina, pa pri izboru obratite pažnju na to da li će dete moći da ga vozi još koju godinu, kako bude raslo.

Generalno, bicikl za dete je odgovarajuće veličine kada dete sedne na sedište i nožnim prstima lako dodiruje tlo. Ako dete može da spusti cela stopala na zemlju dok sedi na biciklu, preporučujemo da izaberete neki malo veći model. Naravno, potrebno je da dete može komotno rukama da dohvati ručke  volana i kočnice.

Za decu stariju od 7 godina prave se i nešto složeniji bicikli. Od ovog uzrasta dete može voziti BMX ili preći na bicikl sa dodatnom opremom. Veće dete će možda poželeti “mountain bike” – bicikl koji je predviđen za prirodu i neravne terene, ali je dobar i za grad.

U specijalizovanoj radnji za bicikle obično možete dobiti stručan savet od prodavaca vezano za dodatnu opremu ili za naprednije modele bicikala.

Bezbednost u vožnji

Veoma je važno da dete razume osnovna pravila bezbednosti u saobraćaju. Čak iako će voziti samo po trotoaru, to će im napraviti osnovu, koju će koristiti kao pešaci ili kao potencijalni korisnici kolovoza kad porastu. U nekim zemljama Evrope postoji čak obavezna obuka za bicikliste koji žele da ravnopravno učestvuju u saobraćaju. Morate biti jako sigurni u vozačke veštine i poznavanje saobraćaja svog deteta pre nego što dozvolite da se uključi u saobraćaj.

Bezbednosna oprema

Biciklistička kaciga se sada već smatra obaveznom opremom. Oko 75% biciklističkih nesreća sa smrtnim ishodom su posledica povreda glave, pa se potrudite da dete izgradi naviku da koristi kacigu. Ako i vi sami vozite bicikl, bilo bi dobro da dete vidi da koristite kacigu čak i za kratke vožnje i time pružite detetu dobar primer.

Kako naučiti dete da vozi biciklBiciklističke kacige su uglavnom šarene i jakih boja pa će dete biti vidljivije drugim vozačima ako se uključi u saobraćaj. Kaciga mora da bude taman – ni premala ni prevelika pa je važno da je dete proba prilikom kupovine.

Za vožnje po mraku obavezno je da je bicikl opremljen odgovarajućim svetlima.

Kuda u vožnju?

Predlažemo da kreirate sostvene rute i eventualno pozovete komšije ili prijatelje da vam se pridruže, kako bi vožnja bila zabavnija. Nemojte biti preterano ambiciozni i odmah planirati kilometarske vožnje ili vožnje na teškim brdovitim terenima. Počnite sa par krugova po svom kraju ili oko bloka zgrada. Možete se odvesti do bake i deke, ili nekih prijatelja koji stanuju u blizini. Ako je u vašoj blizini reka, kej je uvek lepo mesto za vožnju, a staza na njemu je obično prava i glatka. Naravno, biciklistička staza, ako je  u blizini, je sjajno rešenje.

Kada vaš mali biciklista dobro ovlada novom veštinom, moćićete u duže vožnje i na porodične izlete van grada.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10 pravila da budete bolji roditelj

10 pravila da budete bolji roditelj

Teško je biti roditelj. Većina nas oseća kako bi mogla bolje da obavi taj posao, ali sama odluka da budete bolji roditelj retko daje rezultate. Tako je jer se obično ... »»

Razvoj bebine ruke

Razvoj bebine ruke

Kako teče razvoj bebine ruke i kako ona počinje da ih koristi? Kad se rodi, beba nije svesna toga da ima ruke, ali će ih za samo par godina koristiti da njima ... »»

rođendan

Vaše dete nije pozvano na rodjendan – Kako ga utešiti?

Saznali ste da Vaše dete nije pozvano na rodjendan druga iz odeljenja i da je zbog toga tužno i nesrećno. Pre ili kasnije, Vaše dete mora da nauči da će ... »»