Tajna uspešnog lečenja Hipospadije – urođene anomalije penisa

 

Kongenitalne anomalije penisa se često javljaju kod dece i veoma često predstavljaju veliki problem, prvo za roditelje, a kasnije i za samu decu.

Raspored kože prepucijuma, veličina, oblik i krivina penisa kao i položaj otvora mokraćne cevi, može ukazati roditeljima da se radi o nekoj anomaliji penisa.

Tajna uspešnog lečenja Hipospadije – urođene anomalije penisaNa pregledu će dečji urolog pre svega razjasniti o kojoj se anomaliji radi, kog je ona stepena i napraviti plan lečenja. Veoma je značajno lečiti ove anomalije na adekvatan način ali i u pravo vreme, tako da sama anomalija i lečenje ne ostave posledice.

Hirurzi vrlo često ne vode računa o psihološkim konsekvencama anomalija penisa i samog operativnog lečenja, te želim na početku, da naglasim da kod našeg lečenja ovaj aspekt zauzima značajno mesto.

Hipospadija je vrlo česta kongenitalna anomalija penisa, koja se javlja kod jednog od 200 dečaka. U zavisnosti od udaljenosti otvora mokraćne cevi od vrha penisa, kao i od krivine penisa i rasporeda kože penisa, postoje lake, srednje i teške forme hipospadije. Što je distanca od vrha penisa veća to je teža anomalija, i što više odstupaju krivina tela penisa i raspored kože penisa od uobičajenog, to je anomalija teža. Otvor mokraćne cevi može biti u gornjem, srednjem ili donjem delu penisa (donji položaj-prema mošnicama i međici predstavlja najteži oblik anomalije).  Vrlo često se distanca mokraćne cevi od vrha penisa može odrediti tek u toku operativnog zahvata, kada se oslobodi mokraćna cev i penis potpuno ispravi tj. postigne se njegova maksimalna dužina i veličina.

Lečenje hipospadije je vrlo često hirurški izazov. Definitivno je jasno da uspešno lečenje ove anomalije zahteva iskustvo  na velikom broju slučajeva, preciznost i inventivnost. Kao što je moj učitelj Prof Sava Perović govorio – do značajnog napretka u uspešnosti operativnog lečenja hipospadija je dovela pojava i razvoj oblasti dečije urologije i rekonstruktivne urologije, koju je i on nazvao “hypospadiologija”. Dugogodišnje provedeno vreme sa Akademikom Prof Savom Perović uz lečenje velikog broja pacijenata sa ovim anomalijama, na Dečijoj klinici, naučilo me je da je tajna uspeha operativnog lečenja ove anomalije u uočavanju detalja i strpljivom i preciznom radu uz savladavanje “secrets of successful hypospadias repair surgery” kojima nas je nesebično učio.

Uspešna operacija obuhvata formiranje penisa normalnog izgleda sa uretrom na vrhu. Operacija se radi kao jednodnevna hirurgija, optimalno vreme za operaciju je 12-18 meseci starosti. Savremen instrumentarijum, šavni materijali, i materijali za previjanja su doveli do napredka u lečenju ove anomalije. Ali ipak ponovo bih naglasio reči moga učitelja Akademika Save Perovića da su najvažniji dobra hirurška škola i tehnika za postizanje željenog rezultata, i da se ne treba hvaliti već da naši rezultati govore za nas.

Komplikacije koje se javljaju posle operacije su nedovoljno široka mokraćna cev i mokraćna cev kroz koju mokraća “curi sa strane” a ne samo na vrhu penisa. Za korigovanje ovih komplikacija koristimo tehnike, koje je promovisao Sava Perović, a koje smo sa njim zajedno i publikovali i promovisali u svetu.

 

Doc. Dr Zoran Radojčić

Opšta bolnica Bel Medic

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Četiri najvažnije rutine za vašu bebu

Četiri najvažnije rutine za vašu bebu

Rutine su jako važne za bebu. Bebe su stvorenja navike – i to je dobro. Predvidljiva rutina olakšava svima i pomaže da se oformi jača veza između roditelja i deteta. Bebe ... »»

dinja

Zašto je dobra dinja?

Ako pitate stručnjake koji se bave klasifikacijom voća i povrća u koju grupu spada dinja i lubenica izazvaćete pravu debatu. Naime jedni će tvrditi da je dinja voće, a drugi ... »»

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

7 saveta za lakši prelazak na čvrstu hranu

Oko bebinog prvog rođendana većina roditelja misli da sad već dobro poznaje svoje dete. Shvatili ste koji mu ritam spavanja najviše odgovara, prepoznajete njegov plač izdaleka, znate kojim se igračkama najviše ... »»