Školska torba – kako izabrati?

Školska torba je jako važna za svakog prvaka. Ona je simbol polaska u školu i ostaje u sećanju za ceo život.

skolske torbeDevojčice i dečaci, koji polaze u školu, uglavnom će tražiti ranac, pernicu i sveske sa likovima junaka iz crtaća, ili kompjuterskih igrica, koji su trenutno popularni. Dobro je što je ponuda raznovrsna po ceni, kvalitetu, ali i po dizajnu. Izbor je veliki, ne samo po pitanju izgleda, koji je deci najbitniji, već i po obliku, veličini i kroju.

Pri kupovini školske torbe, ili ranca, potrebno je da vodite računa da zadovoljava neke osnovne potrebe Vašeg malog školarca:

Torba za školu treba da ima dva kaiša, koja idu preko oba ramena, kako bi težina koju dete nosi na leđima bila podjednako raspoređena. Dete od prvog dana treba da stiče naviku da je tako i nosi. Istraživanja su pokazala da torba sa dva kaiša, koja se nosi na leđima kao ranac, najmanje oštećuje kičmu, dok je najštetnije nošenje torbe u jednoj ruci.

Kaiševi treba da su široki i postavljeni mekanim “jastučićima”, kako bi se pritisak na dečija ramena rasporedio na veću površinu. Treba da imaju mogućnost da se zategnu, ili popuste po potrebi, tako da torbu možete prilagoditi građi deteta.

Torba treba da odgovara visini Vašeg deteta. Nije dobro da kupujete veću torbu da bi moglo da je nosi i naredne godine. Veličina torbe treba da je takva da, kada podesite kaiševe, oslonac bude i na donjem delu leđa, odnosno karlici, kako bi se rasteretili kičma i ramena.

Čvrst okvir, odnosno oblik torbe takođe pomaže u da se težina bolje rasporedi, a dobro je i da leđa torbe budu postavljena mekanim materijalom.

Kad kupujete torbu, gledajte da ima i posebne pregrade u koje dete može da stavi užinu, ključ od stana ako je potrebno i mobilni telefon, ako je dozvoljeno da ga nosi. Pregrade treba i da su tako odvojene da dete može samo uredno da spakuje svoje stvari.

Težina same torbe je takođe bitna. Gledajte da izaberete što lakšu torbu, kako bi bilašto lakša i kad se napuni. Napunjena torba ne treba da bude teža od 10% težine Vašeg deteta. Ako dete ima 25kg, torba na leđima ne bi trebalo da teži više od 2,5kg.

Torbe sa točkićima mogu biti rešenje za preveliku težinu, ali računajte i na to da točkići treba da idu i po kišnim baricama i snežnoj bljuzgavici, pa je možda bolje da se odlučite za model na kome se točkići skidaju i stavljaju po potrebi.

Kada krenete u kupovinu školske torbe, poželjno je da dete ide sa Vama da bi isprobalo torbu, kako bi ste bili sigurni da mu veličina odgovara.

ranac za skoluVažno je i da dete učestvuje u izboru i da dobije torbu koja mu se sviđa. Dečiji ukus i moda su odraslima teško razumljivi, pa ako se desi da detetu kupite torbu koju će ga biti “blam” da nosi, može se desiti da to pokuša da prevaziđe tako što će je nositi na jednom ramenu, ili u ruci, kako bi izgledalo više “cool”.

Ne bi bilo loše, ako ste u mogućnosti, pre kupovine sami prošetate po prodavnicama, kako bi unapred stekli uvid u izbor školskih torbi i razliku u cenama i kvalitetu. To će Vam omogućiti da suzite izbor i dete odvedete u kupovinu tamo gde će moći da izabere torbu kojom će biti zadovoljno, a koja će odgovarati Vašim standardima.

Pre polaska popričajte sa detetom o njegovim željama, ali iznesite i svoje stavove o bitnim stvarima. Potrebno je da dete na vreme razume da se ranac neće birati samo po boji i slici na njemu, već da mora da odgovara njegovim  potrebama i uzrastu.

Cena je takođe bitan factor. Ako Vam je budžet ograničen, stavite detetu unapred do znanja koji su Vam limiti. Tako ćete smanjiti mogućnost da u prodavnici dođe do neprijatne situacije u slučaju da tek tada utvrdite da se Vaši i detetovi kriterijumi razlikuju.

pribor za skolu

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Veronauka i građansko vaspitanje u prvom razredu

Veronauka i gradjansko vaspitanje u prvom razredu

Veronauka i gradjansko vaspitanje su izborni predmeti predviđeni školskim programom za prvi razred. Pored obaveznih nastavnih predmeta, dete obavezno mora da pohađa nastavu ili građanskog vaspitanja ili veronauke. Veronauka Opšti cilj predmeta ... »»

Domaći zadatak, pomoć deci u nekoliko koraka

Domaći zadatak, pomoć deci u nekoliko koraka

Korak 1: Morate imati plan Sedite sa Vašim detetom i postavite ciljeve sada, kada je školska godina na početku, bolje sada nego kada prvi problemi iskrsnu. Dva ili tri cilja su ... »»

10! :)

Matematika kroz igru za dete od 7 godina

Između sedme i osme godine je vreme da Vaše dete savlada oduzimanje dvocifrenih brojeva, da gleda na sat i da zna da broji novac. Čak bi možda moglo da počne ... »»