Rani znaci trudnoće

Koji su rani znaci trudnoće?

Prošlo je nekoliko nedelja od kako ste „obavili posao“ i sad umirete od znatiželje: Da li sam trudna?

Biće Vam potreban kućni test za utvrđivanje trudnoće ili laboratorijski test krvi da biste znali sa sigurnošću, ali pre nego što dođete do toga (najbolje je da to uradite tek kada Vam menstruacija kasni), u međuvremenu pogledajte koji su rani znaci trudnoće i vidite da li Vam neki od njih zvuči poznato.

Rani znaci trudnoće

1 – Zadihanost
Da li Vam se odjednom dešava da se jako zadišete kada se penjete uz stepenice? To može biti zbog toga što ste trudni. Fetusu je neophodan kiseonik, što znači da ga ostaje malo manje za Vas. Ovo se, nažalost, može nastaviti tokom čitave trudnoće, naročito kada beba poraste i počne da pritiska Vaša pluća i dijafragmu.

2 – Osetljive grudi
Oblačenje grudnjaka Vam je jutros bilo pravo mučenje? Da li Vam se čini, ili su Vam grudi malo veće? Osetljive i otežale grudi, kao i tamnija boja bradavica i izraženije vene na grudima mogu takođe biti među prvim znacima trudnoće. Nosite grudnjak koji Vam pruža jaču potporu, čak i dok spavate ako je potrebno, kako biste ublažili neprijatan osećaj.

3 – Umor
Niste uspeli da završite ni jednu celu stranu knjige sinoć pre nego što ste zaspali? Ako se odjednom osećate iscrpljeno, to može biti odgovor na promenu nivoa hormona u Vašem telu. Kod mnogih žena se ovaj osećaj umora nastavlja kroz čitav prvi trimestar, ali opada sa prelaskom u drugi.

4 – Mučnina
Većina žena počne da oseća mučninu negde oko šeste nedelje, ali kod nekih se jutarnja mučnina (koja se, nažalost, može javljati i ujutru,  popodne i uveče) može pojaviti i ranije. Ovo će najverovatnije nestati kako budete prelazili u drugi trimestar. U međuvremenu, pokušajte da jedete hranu, koja će Vam umiriti stomak, kao što su krekeri ili sok od đumbira.

5 – Učestalo mokrenje
Ukoliko odjednom ne možete da prespavate celu noć bez odlaska u toalet, to takođe može biti jedan od znakova. Tokom trudnoće telo proizvodi veću količinu tečnosti, što znači da će vam bešika raditi prekovremeno, i da ćete često morati do toaleta.

6 – Glavobolje
Još jedan od ranih simptoma trudnoće je i bol u glavi, kao rezultat promene nivoa hormona. Za slučaj da ste zaista trudni, uzmite lek na bazi acitaminofena (Paracetamol), koji je bezbedan za korišćenje u trudnoći, umesto Brufena.

7 – Bolovi u leđima
Ako osećate bol u donjem delu leđa, a inače nemate ovakvih problema, to može značiti da dolazi do rastezanja ligamenata. Ovo se, nažalost, može nastaviti kroz trudoću, naročito zbog dobijanja na težini i pomeranja centra ravnoteže, koji dovode do promene u držanju.

8 – Grčevi
Da li je to PMS ili trudnoća? Teško je reći, ali ukoliko osećate grčeve to može biti zbog širenja materice, koja se priprema za bebu.

9 – Želja ili odbojnost prema određenim namirnicama
Odjednom se ne možete najesti dovoljno citrusnog voća? Ili Vam se povraća od ribe? Ako primetite probleme sa hranom, koje ranije niste imali, to Vam možda telo govori da ste trudni.

Rani znaci trudnoće10 – Zatvor i nadimanje
Mogli ste da obučete one uske farmerke pre nedelju dana? Ako se osećate naduto to može biti zbog viška progesterona u trudnoći, koji usporava rad sistema za varenje.

11 – Promene raspoloženja
Izbio je Treći svetski rat jer Vaš muž nije stavio svoje čarape u korpu za veš? Malo ste nervozni? Ovo se dešava jer se Vaše telo prilagođava novom nivou hormona. Objasnite suprugu da će emotivna vrteška proći.

12 – Povišena telesna temperatura
Ako ste aktivno pokušavali da zatrudnite, možda ste pratili promene temperature kako biste odredili plodne dane. Temperatura, generalno, ostaje povišena od dana ovulacije dok ne dobijete menstuaciju, dve nedelje kasnije. Ako ostane povišena i nakon te dve nedelje, to može biti znak trudnoće.

13 – Istančano čulo mirisa
Odjednom osećate da stvari i ljudi mirišu, što do sada niste primetili! Ukoliko određeni mirisi izazivaju snažan osećaj gađenja, to takođe može značiti da ste trudni.

14 – Vrtoglavica ili nesvestica
Ovo je simptom koji se najčešće koristi u filmovima kako bi se prikazala rana trudnoća, ali to je zato jer je zaista tako. Nizak nivo šećera u krvi, ili nizak pritsak, mogu izazvati epizode nesvestice. Jedite dovoljno i pijte dosta vode.

15 – Tragovi krvi
Dobili ste menstruaciju? Ili niste? Ako se pojavi krvarenje, koje je dosta slabije nego obično i nekoliko dana ranije nego što očekujete, to može biti implementaciono krvarenje, kada dolazi do pričvršćivanja oplođene jajne ćelije za zid materice, i to može izazvati blago krvarenje.

16 – Kašnjenje menstrucije
Mnogo od ranih simptoma trudnoće su istovremeno i simptomi PMS-a. Kako da ih razlikujete? Najsigurniji znak je upravo propuštena menstruacija. Ako imate prilično redovan ciklus, a sada Vam kasni, pođite do apoteke.

Pozitivan test na trudnoću

Nećete sa sigurnošću znati da li ćete biti mama dok ne uradite test. Ako Vam rezultat bude negativan, a i dalje niste dobili menstruaciju, možda je samo previše rano da bi test detektovao promenu hormona. Sačekajte par dana i pokušajte ponovo. Ako je test pozitivan – čestitamo!

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Folna kiselina

Folna kiselina

Folna kiselina je poznata i kao vitamin B9, vitamin M ili pteroil-L-glutaminska kiselina i pteroil-L-glutamat. Folna kiselina je od suštinskog značaja za brojne telesne funkcije. Ona pomaže telu da stvori zdrave ... »»

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju

Kako da saopštite šefu da ste u drugom stanju?

Saznali ste da ste u drugom stanju – čestitamo! Ali sad dolazi težak deo – kako i kada da saopštite šefu novosti? 1. Sprovedite malo istraživanje i upoznajte se sa svojim pravima. I ... »»

devojčica ili dečak

Torta otkriva da li će beba biti devojčica ili dečak! Nova moda za buduće roditelje!

Torta, koja otkriva pol još nerođene bebe je u poslednjih godinu dana postala pravi hit u Americi - a to znači da će uskoro biti popularna i kod nas! Nisu u ... »»