Prvi trimestar i simptomi

Svaka žena različito reaguje na trudnoću i hormonalne promene koje je prate. Svi su čuli za jutarnje mučnine i posebne želje za hranom tokom trudnoće, ali ima još simptoma koji su karakteristični za prvi trimestar, za koje možda niste čuli.

Jutranja mučnina

Oko 85 % budućih majki iskusi jutarnju mučninu i povraćanje tokom prvog trimestra trudnoće. Nije jasno šta izaziva ovu pojavu, ali se veruje da je za to odgovorno lučenje hormona. Što se više hormona luči, to ćete više osećati mučninu, a mišljenje nekih eksperata je da je u tom slučaju manja šansa da pobacite ili prevremeno rodite dete.

Prvi trimestarNačini da smanjite na minimum simptome jutarnje mučnine:

Jedite više manjih obroka tokom dana. Na taj način imate osećaj sitosti, a olakšavate varenje hrane. Osećaj mučnine je još gori na prazan stomak. Stručnjaci preporučuju da jedete sve što želite dok god je reč o zdravoj ishrani.

Jedite đumbir jer je to prirodni način da primirite stomak. Narendajte malo svežeg đumbira u čaj ili sok kako bi Vam efikasno pomogao.

Pokušajte da koristite vitamin B6, ali konsultujte lekara koja je odgovarajuća količina.

Osećaj povećane želje ili odbojnosti prema nekoj vrsti hrane

Izražena želja za određenom vrstom hrane, ili osećaj odbojnosti prema nekoj drugoj vrsti, često su povezani sa jutarnjom mučninom. Kod oko 80 % žena pokazuje želju za određenom vrstom hrane, dok oko 85 % njih iskazuje gadljivost prema nekoj vrsti namirnica. Ukoliko imate želju za hranom koja je zdrava i ne podrazumeva gomilu čipsa, ili velike količine sladoleda, onda možete da uživate koliko god želite. Ograničite svoje poslastice na 75 do 100 kalorija dnevno. Što se tiče hrane, prema kojoj osećate odbojnost, pokušajte da te namirnice zamenite nekom drugom hranom:

– Ako ne možete da pijete mleko zamenite ga posnim sirom ili jogurtom. Dodajte mleko u sosove, ili druga jela.

– Ukoliko ne možete da jedete povrće, zamenite ga voćem bogatim beta karotenom, kao što su kajsija i dinja.

– Ako vas odbija meso, pokušajte sa pasuljom ili ubacite komadiće junetine, piletine ili ćuretine u sosove, supe i gulaš.

Pojačano čulo mirisa

Tokom trudnoće može da se dogodi da se pojača čulo mirisa. Od pomoći je da izbegavate hranu, koja ima visok sadržaj bakterija, ili prirodnih toksina i koja može da naškodi fetusu tokom kritičnog perioda razvoja. Vremenom se pojačano čulo mirisa smanjuje.

Umor

Jedna od najuobičajenijih propratnih pojava trudnoće je celodnevni umor. Telo je preopterećeno jer troši energiju na razvoj deteta. Jajnici proizvode progesteron, za koji se smatra da ima efekat sedativa, a zapremina krvi se uvećava za 50 % jer se obezbeđuje snabdevanje fetusa krvlju.

Anemija predstavlja jedan od prikrivenih uzroka umora. Potrebna vam je povećana količina gvožđa kako bi se snabdele bebine krvne ćelije. Ako nemate dovoljno gvožđa beba će uzeti iz vašeg organizma koliko joj je potrebno, ali ćete vi ostati u manjku. Lekar će vam prepisati krvne analize kako bi se proverio nivo gvožđa u krvi. Ukoliko se pokaže da imate manjak gvožđa verovatno ćete dobiti da koristite neki suplement, kako bi ga nadoknadili.

Protiv umora se možete boriti kretanjem, odnosno kratkim šetnjama, ili blagim razgibavanjem. Dovoljno je da to radite nekoliko puta nedeljno po dvadeset minuta. Koristite prenatalne vitamine, koji će pomoći i u sprečavanju anemije, jer sadrže i gvožđe. Ležite ranije i ustajte kasnije kad god to možete. Ako radite pokušajte da odremate petnaestak minuta tokom dana.

Često mokrenje

Tokom trudnoće materica se uvećava i vrši pritisak na bešiku, koja se nikada potpuno ne isprazni. Osim toga, bubrezi rade većim intenzitetom kako bi izbacili nečistoće iz organizma. Ovo rezultira češćom potrebom za mokrenjem i tokom dana i tokom noći. Bez obzira na to nemojte smanjivati unos tečnosti i nemojte se uzdržavati od mokrenja, jer može doći do urinarne infekcije. Kako bi smanjili noćno odlaženje u toalet, možete prestati sa unosom tečnosti par sati pre odlaska na spavanje, isključite unos kofeina u večernjim satima i pred odlazak na spavanje idite u toalet.

Prvi trimestarAkne

Zbog hormona može doći do toga da koža počne da luči više masnoće. Akne mogu da prestanu u kasnijoj fazi trudnoće. Možete koristiti nežno sredstvo za čišćenje lica. Koristite sredstva za hidriranje kože, koja su bez dodatka ulja. Proveravajte etikete proizvoda koje koristite za negu lica. Trebalo bi da izbegavate one koji sadrže benzoil peroksid, salicilnu kiselinu, retinole ili steroide.

Ostajanje bez daha

Trudnice obično dublje dišu kako bi obezbedile bolju snabdevenost kiseonikom dodatne količine krvi koja se stvara zbog bebe. Iako udišete dovoljnu količinu vazduha možete se osećati kao da ostajete bez daha jer vam beba prenosi ugljen dioksid.

Glavobolja

Zbog smanjenog nivoa šećera u krvi i pojačanog lučenja hormona, koji smanjuju dotok krvi do mozga tokom prvog trimestra trudnoće možete imati jake glavobolje. Ovo je rezultat metabolizma koji se menja. Kako bi sebi pomogli, stavljajte hladne ili tople obloge, masirajte slepoočnice ili idite na svež vazduh. Ako to ne pomogne popijte pilulu protiv glavobolje, ali pre toga proverite sa lekarom koje su bezbedne za upotrebu u trudnoći.

Suve oči, problemi sa vidom

Zbog pojačane cirkulacije možete se osećati otečeno po celom telu, uključujući i oči. Rožnjače zadebljavaju i krive se i to dovodi do problema sa vidom. Za one koji nose kontaktna sočiva to može da znači da moraju da prekinu da ih upotrebljavaju do porođaja. Čak i one buduće mame koje nose naočare, mogu da ne vide tako dobro ponekad, pa je potrebno da posete oftamologa, kako bi im prilagodio dioptriju. Može doći do toga da vam oči budu suve zbog lučenja hormona. Pokušajte sa kapima koje će ovlažiti oči.

Natečene grudi

Bez obzira na to što je reč o ranoj trudnoći, grudi se pripremaju za dojenje. Hormonalne promene dovode do proširenja mlečnih kanala. Oko šeste nedelje trudnoće može doći do peckanja u bradavicama, a grudi otiču i postaju osetljive. Kako bi olakšali bol kupite veći brushalter. Nabavite i mekani pamučni brushalter za spavanje.

Emocionalni usponi i padovi

Lučenje hormona i nedostatak sna mogu da dovedu do emocionalnih uspona i padova. Možete se osećati smireno, ushićeno, zabrinuto, ljutito, uplašeno ili presrećno, i to je sve u redu. Najbolje je ako vaše raspoloženje bude uravnoteženo što duže. Pokušajte da se odmarate što više. Nađite simpatične prijatelje, po mogućstvu trudnice. Promene, kojima je telo izloženo tokom prvog trimestra trudnoće, dovode do raznih simptoma i izazivaju širok dijapazon osećanja koja ih prate. Pokušajte da ne brinete previše i informišite se kod svog doktora o onome kroz šta prolazite.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

spavanje u trudnoći

Položaji za spavanje u trudnoći

Spavanje u trudnoći nije nešto o čemu razmišljate dok ne dođete u situaciju da se prevrćete po krevetu, pokušavajući da se udobno smestite. Nažalost, čak iako inače spavate na strani, ... »»

Bebini pokreti u stomaku

Bebini pokreti u stomaku

Bebini pokreti u stomaku su nešto što sve buduće mame iščekuju, razmišljaju kako će izgledati i da li će ih odmah prepoznati. Pitajte svoju majku o tome. Kada žena dobije ... »»

Razvoj bebe u stomaku

Odiseja života – razvoj bebe u stomaku – VIDEO

Pogledajte čarobnu Odiseju života! Kako teče razvoj bebe u stomaku svih 9 meseci, od začeća do kraja trudnoće.       httpv://www.youtube.com/watch?v=YCvy0pNsBlM