Menjanje navika u trudnoći

Čitav vaš život će se uskoro promeniti – bićete majka, a to znači i menjanje navika u vašem životu. Evo šta će vam biti potrebno da se spremite u narednih devet meseci, a i posle toga.

Izbacite stare navike, sa nekima će biti teže, ali to je najbolje što možete da učinite za zdravlje svoje bebe. Neke majke kažu da su osetile i olakšanje: „Osetila sam da ne moram više da živim istim tempom kao moje neudate drugarice. Bila sam spremna da se skrasim, a trudnoća je bila podsticaj koji me je dotle doveo.“

Sada možete da spakujete čaše za vino u vitrinu. Alkohol prolazi kroz placentu do fetusa i na taj način povećava mogućnost da se Vaše dete rodi sa fetusnim alkoholnim sindromom (spektar malformacija ploda izazvanih konzumacijom alkohola tokom tokom trudnoće) .

Trudnoća - promene i nove navikeVaša beba je ono što jedete! Ako se niste zdravo hranili pre trudnoće, sada morate da napravite neke promene da biste svojoj bebi osigurali najbolje uslove za zdrav razvoj. Svakako je neophodno uključiti više prirodnih vlakana i vode u ishranu. Stvarate novo biće i ovi izbori su veoma važni. Možete početi po malo, ubacujući sveže voće i povrće u svaki obrok, pijući više vode i mleka i planirajući obroke i užine, tako da ne odstupate od odabranog puta. Proverite sa svojim lekarima da li bi trebalo da se odreknete nekih namirnica tokom trudnoće, na primer mesnih prerađevina.

Što se tiče proizvoda za čišćenje kuće, pokušajte da uvedete one koji su organiski i ekološki. Sve je veća svest o tome koliko štete mogu da prouzrokuju ove hemikalije kada je u pitanju fetus u razvoju i bilo bi mudro da se ponašate u skladu sa time. „Toliko sam se uplašila od hemikalija u laku za nokte, da sam odmah prestala da i mažem i nisam namazala nokte do posle porođaja.“ Lekari savetuju budućim mamama da obrate pažnju i na to šta se dešava u kući. U slučaju da renovirate stan kako biste ga prilagodili novom članu porodice, obavezno vodite računa da se provetrava, i da ne boravite u njemu dok traju najintenzivniji radovi.

Uvedite nove navike. Iako ćete delom uvek biti ona devojka koja ste nekad bili, neke stvari morate dodati svom repertoaru. Onog momenta kada saznate da ste trudni morate početi zdravo da se hranite. Trudnoća će Vam dati hrabrosti da se suočite sa svime što nije bilo u savršenom redu pre nje. Jednom kada uvedete ove promene u svoj život, biće Vam lako i da nastavite sa njima kasnije.

Lekar će Vam verovatno savetovati da uzimate prenatalne vitamine i postoji dobar razlog za to: oni su puni folne kiseline, kalcijuma i kompleksa B vitamina i predstavljaju prvi korak kojim svojoj bebi obezbeđujete dnevno porebnu dozu hranljivih sastojaka. Njima naravno ne možete da u potpunosti zamenite zdravu, dobro izbalansiranu ishranu, ali sadrže mnogo sastojaka, vitmina i minerala, koji su neophodni za zdrav razvoj Vaše bebe.

Ostanite u pokretu ali, pošto sada nosite bebu u stomaku, obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego što odaberete novi oblik fizičke aktivnosti. Osim toga što je odlično za smanjenje stresa, vežbanje će Vam obezbedti i dodatnu količinu energije i izdržljivosti koji će Vam mnogo značiti prilikom porođaja.

Verovatno Vam se već smučilo da to slušate, ali san Vam je sada zaista potreban – kada se beba rodi biće veoma malo prilike za to, ali sama činjenica da možete nije jedini razlog za spavanje. Telo će Vam se brzo menjati tokom prvog trimestra i zaista će mu biti potrebno što je više odmora moguće. To verovatno znači da ćete morati i malo da prilagodite svoj uobičajeni raspored spavanja. Kada shvatite da se Vaše telo menja i da mu je potrebno više pažnje, biće Vam lakše da idete na spavanje ranije, ili da dozvolite sebi spavanje popodne, a to će Vam sigurno olakšati prelazak u novo stanje.

Sredite se. Ne mislimo na odeću, nokte i kosu (mada je i to odlična ideja), ali preporučujemo pre svega da sredite prostor u kome živite. Unajmite nekog da Vam detaljno očisti kuću, kako biste imali vremena za odmor, bar dok ne nastupi sindrom sređivanja gnezda kada ništa neće moći da se ispreči između Vas, četke i pločica u kupatilu.
Trudnoća je i pravo vreme da se pozabavite svojim finansijama. Nova porodica podrazumeva pravljenje novog  finansijskog plana. To može da olakša nemir koji utiče na celokupno psihičko stanje i zdravlje. Isplanirajte svoj budžet što ranije, kada beba dođe imaćete mnogo novih troškova koji će sada biti sastavni deo mesečnog budžeta – od pelena do jaslica, važno je da uračunate sve.

Još jedna novina u Vašem rasporedu će biti i veliki broj poseta lekaru i ginekologu. Tokom prvog trimestra ćete verovatno ići na po jedan pregled svakog meseca. To je odlična prilika da postavite sva pitanja, a možda i da viidte bebu na ultrazvučnom pregledu. Iako će Vam se možda činiti da sve držite pod kontrolom, vodite računa da ne zaboravite na ostale zdravstvene potrebe, naročito kada je u pitanju zdravlje zuba i desni. Obavezo idite na kontrolu kod stomatologa, Vaše telo prolazi kroz krupne hormonalne promene zbog kojih su oboljenja desni kod trudnica česta. Naravno, ne zaboravite na svakodnevno pranje zuba i čišćenje koncem.

Ako budete znali da imate spreman plan za prvi trimestar biće Vam daleko lakše da napravite prelaz u drugo stanje i da obezbedite i sebi i svojoj bebi uspešnu i zdravu trudnoću.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Prosečna težina novorođene bebe je oko 3,5 kg. Postavlja se pitanje koliko ćete Vi biti teški kada napustite porođajnu salu. Drugo pitanje je kada ćete moći da se vratite na ... »»

devojčica ili dečak

Torta otkriva da li će beba biti devojčica ili dečak! Nova moda za buduće roditelje!

Torta, koja otkriva pol još nerođene bebe je u poslednjih godinu dana postala pravi hit u Americi - a to znači da će uskoro biti popularna i kod nas! Nisu u ... »»

Fizička aktivnost u trudnoći

Fizičke aktivnosti u trudnoći

Određena fizičke aktivnosti u trudnoći su preporučljive. Vežbanje na dnevnoj bazi vam može pomoći da ostanete u formi i održite liniju tokom trudnoće. Naravno, trebalo bi da ste dobro upućeni ... »»