Folna kiselina

Folna kiselina je poznata i kao vitamin B9, vitamin M ili pteroil-L-glutaminska kiselina i pteroil-L-glutamat.

Folna kiselina je od suštinskog značaja za brojne telesne funkcije. Ona pomaže telu da stvori zdrave nove ćelije. Vitamin B9 se prirodno može naći u određenoj hrani, ali većina žena ne unosi dovoljno folne kiseline samo kroz ishranu.

Folna kiselinaKome je neophodna folna kiselina?

Potrebna je svim ljudima, ali je najneophodnija ženama koje žele da ostanu u drugom stanju. Kada žena uzima dovoljno folne kiseline pre i posle začeća, ona može sprečiti nastajanje defekata kod bebe, uključujući:

1. Spina bifida – koja se javlja kad bebin kičmeni stub ne štiti celu kičmenu moždinu. Kao rezultat nervi koji bi trebalo da kontrolišu pokrete nogu i druge pokrete ne funkcionišu.

2. Poremećaj kada se bebin mozak nedovoljno ili uopšte ne razvija.

Rezultati istraživanja pokazuju da folna kiselina može sprečiti pojavu i mnogih drugih deformiteta. Ona takođe održava krv zdravom. Nedovoljni unos vitamina B9 može da prouzrokuje anemiju. Eksperti smatraju da folna kiselina može pomoći i u zdravlju srca sprečavanju promena ćelija koje mogu da dovedu do raka. Ova ispitivanja su još uvek u toku i ovi rezultati nisu konačni.

Koliko folne kiseline je ženi potrebno?

Žena, koja može da ostane u drugom stanju, dnevno bi trebalo da unosi između 400 µg i 800 µg folne kiseline, čak iako nema nameru da zatrudni. Na taj način, ako zatrudni, umanjiće šanse za pojavu defekta kod bebe. Konsultujte svog lekara ne bi li utvrdili koliko folne kiseline bi trebalo da unosite u sledećim situacijama:

1. Trudni ste ili planirate da ostanete u drugom stanju. Ženi je neophodan unos od 400 µg do 800 µg folne kiseline pre trudnoće, kao i u njenoj ranoj fazi. Buduće majke bi trebalo da nastave sa unosom folne kiseline tokom celog trajanja trudnoće i trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom o unosu folne kiseline. Doktor može da prepiše prenatalne vitamine koji sadrže veću količinu od uobičajene.

2. Žene koje doje bi trebalo da unose 500 µg folne kiseline dnevno. Neki lekari preporučuju ženama koje doje da nastave sa unosom prenatalnih vitamina, kako bi bili sigurni da uzimaju dovoljno folne kiseline dok doje.

3. Dobili ste dete sa urođenom manom mozga ili kičme i želite ponovo da zatrudnite. Vaš lekar vam možda prepiše i unos čak 4000 µg folne kiseline dnevno. To je deset puta veći unos nego što je to normalno. Unos ove količine folne kiselnine smanjuje rizik od rađanja još jedne bebe sa urođenim defektima.

4. Imate porodičnog člana sa spina defidom. Vaš lekar može prepisati 4000 µg folne kiseline dnevno.

Nekim ljudima je takođe potreban veći unos folne kiseline. Razgovarajte sa vašim lekarom ako:

Uzimate lekove za epilepsiju, dijabetes tipa 2, reumatoidni artritis, lupus, psorijazu, astmu i inflamatorne bolesti creva, imate bolesti bubrega i na dijalizi ste, imate bolesti jetre ili često konzumirate više od jednog alkoholnoh pića dnevno.

U slučaju da ne planirate da zatrudnite i uzimate antibebi pilule. Da li bi još uvek trebalo da pijete folnu kiselinu?

Da. Defekti obično nastaju u veoma ranoj fazi trudnoće, obično kad žena još uvek ni ne zna da je trudna. Do momenta kad žena sazna da je trudna, može biti kasno da se spreče poremećaji. Više od polovine trudnoća u svetu nije planirano i zbog toga bi svaka žena kojoj može da se desi trudnoća trebalo da unosi folnu kiselinu, od 400 µg do 800 µg na dan.

Kako možete da znate da ste uneli dovoljno folne kiseline tokom dana?

Žene mogu da unesu dovoljno folne kiseline uzimajući jednu vitaminsku tabletu dnevno. Proverite etiketu kako biste bili sigurni, a možete da uzimate i tablete koje sadrže samo folnu kiselinu. Takođe se postarajte da vitaminima koje konzumirate nije istekao rok trajanja, ako pakovanje nema utisnut rok trajanja na sebi, ne kupujte vitamine. Konsultujte se sa vašim apotekarom. Zapamtite da, ako već uzimate prenatalne vitamine, onda unosite i dovoljnu količinu folne kiseline. Proverite etiketusa sadržajem kako biste bili sigurni.

Folna kiselinaKoja hrana sadrži folnu kiselinu?

Folnu kiselinu možete naći u lisnatom povrću, citrusnom voću, pasulju i integralnim žitaricama. Folna kiselina se dodaje namirnicama koje nose naznaku „obogaćeno“, kao što su to cerealije, hleb, brašno, paste i beli pirinač.

Da li možete da unesete dovoljno folne kiseline samo kroz ishranu?

Telo ne može da iskoristi prirodan oblik folne kiseline tako efikasno kao što je to slučaj sa veštački stvorenim vitaminom B9. Ne možete biti sigurni da samo ako se hranite zdravo unosite i neophodnu dnevnu dozu folne kiseline.

Da li žena može da unosi previše folne kiseline?

Ne možete uneti previše folne kiseline samo jedući namirnice koje je sadrže, ali ako vam vaš lekar ne savetuje suprotno, ne konzumirajte više od 1000 µg folne kiseline dnevno. Konzumiranje prevelike doze folne kiseline može da sakrije znake da vam je možda potreban veći unos vitamina B12 što može prouzrokovati oštećenje nerava. Manjak vitamina B12 kod žena koje ostaju u drugom stanju je jako retka pojava. Takođe, većina prenatalnih vitamina sadrži i dovoljnu količinu vitamina B12 tako da trudnice unose količinu koja im je neophodna. Ljudi koji su pod rizikom, kad je manjak vitamina B12 u pitanju su oni stariji od 50 godina,kao i vegeterijanci.

Niste više u godinama pogodnim za rađanje. Koliko folne kiseline vam je neophodno?

Žene koje nisu više u godinama u kojima mogu da ostanu u drugom stanju trebalo bi da unose 400 µg folne kiseline svakog dana, tada bi takođe trebalo povesti više računa o unosu vitamin B12. Ako ste stariji od 50 godina, konsultujte se sa svojim lekarom koje vitamine bi trebalo da uzimate.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Bebini pokreti u stomaku

Bebini pokreti u stomaku

Bebini pokreti u stomaku su nešto što sve buduće mame iščekuju, razmišljaju kako će izgledati i da li će ih odmah prepoznati. Pitajte svoju majku o tome. Kada žena dobije ... »»

nastajanje strija

Kako sprečiti nastanak strija u trudnoći?

Nastanak strija u trudnoći i kako ih izbeći je nešto što svakoj trudnici padne na pamet barem jednom. Pretpostavljamo da je skidanje u kupaći kostim sledećeg leta, poslednje o čemu trenutno ... »»


Post-porođajna depresija – prepoznajte simptome

Post-porođajna depresija je uobičajena pojava. Vaša nova beba je napokon tu. Svi su srećni, zadovoljni i zahvalni što je vaš porođaj prošao mirno i bez većih komplikacija. Zašto se onda vi ... »»