5 stvari koje svaka mama želi da čuje

5 stvari koje svaka mama želi da čujeŠta je to što bi svaka mama želela da čuje?

Deca nauče svoje roditelje mnogo čemu. Većina žena, kada dobije decu, prepozna u sebi snagu i strpljenje koju nisu mislile da poseduju. I ljubav.

Ne postoji tipična majka. Sve su mame mame na svoj način, kao što i ne postoje dva ista deteta, ali ipak, većina majki priželjkuje da čuje sledeće reči od svoje dece:

1. Hvala ti

Što si moja mama. Što mi kupuješ omiljene slatkiše. Što mi odvajaš koru od hleba, jer znaš da je ne volim. Što mi pomažeš oko mog domaćeg zadatka. Što mi dozvoljavaš da pravim kolače u kuhinji i nakon što si je detaljno oribala. Što me voziš u školu i na balet. Što mi se smeješ kad si umorna. I što mi pevaš. I igraš se samnom. Ponekad majke misle da niko ne primećuje njihov trud. Jedno hvala za sve te male stvari koje čine, uvek će oraspoložitii svaku majku.

2. Srećan/na sam

Zadovoljan sam u školi. Imam sjajne prijatelje. Volim našu kuću. Imam sve ono što mi treba. Sviđa mi se moj život. I sviđam se sam sebi.

Dobro poznata izreka je tačna – Roditelji su onoliko srećni, koliko mogu da čine srećnim svoje dete. To ne znači da majke ne žele da čuju primedbe i probleme svoje dece, ali vole da se deca potrude da sa njima podele i sve svoje radosti i sreću što imaju baš takvu majku. Kad je dete srećno, majčino srce je ispunjeno.

3. Znam da me voliš

Čak i kad ne znaš kako to da kažeš. Čak i kad nisi sigurna kako to da pokažeš. Čak i kad si prezauzeta i umorna, ili neraspoložena. Znam da ti je stalo do mene. Čak i kad ne možeš da mi pružiš baš ono što mi treba, znam da to želiš. Majke često ne znaju da izraze svojoj deci šta osećaju i koliko ih vole, ali svaka majka želi da čuje da su njena deca svesna njene bezuslovne ljubavi.

4. Trebaš mi

5 stvari koje svaka mama želi da čujeKad uradim nešto sjajno, tvoj aplauz je ono što želim da čujem. Kad pravim greške, tvoje razuveravanje je ono što tražim. Trebaš mi, da budem siguran odakle dolazim i da znam kuda idem. Trebaš mi, da me razumeš kad niko drugi ne može. Da me voliš i kad je to teško. Da mi pružiš čak i kad ja ne mogu da uzvratim. Da me vidiš na način na koji samo majka može. Posle godina provedenih u ispunjavanju dečijih želja, svaka majka želi da čuje da je još uvek potrebna svom detetu.

5. Divim ti se

Divim se kako si napravila divan nedeljni ručak za porodicu. Kako si nas sve okupila. Kako si pričala na konferenciji. Kako izlaziš na kraj sa svim svojim ulogama. Divim se tvojoj snazi. Tvojoj hrabrosti. Želim da imam tvoju toplinu. Tvoju gracioznost. Većina nas zna da deca žude za majčinim odobravanjem, ali samo neki shvataju da majke žele da im se deca dive. Majke hoće da znaju da njihova deca prepoznaju njihovu snagu i da su ponosna na sva njihova dostignuća. Nema ništa draže za majku nego da čuje od svoje dece da žele da se ugledaju baš na nju.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Koliko treba hvaliti dete

Koliko treba hvaliti i nagrađivati dete ?

Roditelji su često u nedoumici kada je u pitanju pravilno nagrađivanje dece. Koliko je previše? Koliko je premalo? Šta je bitnije kvantitet ili kvalitet nagrade? Iako ne postoji tajna formula, stručnjaci ... »»

Dobro raspoloženje je zarazno

Saveti za dobro jutro

Dobro jutro je uvod u uspešan radni dan. Roditelji treba da se pobrinu da dete stigne u školu, ili vrtić na vreme, a onda i sami stignu na posao. Deca ... »»

Iskoristite pravi trenutak za uspavljivanje

Beba i spavanje u prvim nedeljama

Beba i spavanje u prvim nedeljama. U prvih par nedelja bebica se budi na 4-5 sati. Prepoznajte pravi trenutak za uspavljivanje bebe i iskoristite ga. Od dolaska Vaše bebe na svet ... »»