Otac – Jedna od najvažnijih figura u devojčicinom životu

Otac jedna od najvažnijih figura u devojčicinom životu Otac je jedna od najvažnijih figura u njenom životu. Otkrićemo vam i zašto je on toliko odgovoran za to da se devojčica razvije u snažnu i nezavisnu ženu.

Uloga oca u devojčicinom životu oblikuje njeno samopouzdanje, sliku o sebi kao i mišljenje o muškarcima. Ono što je važno u ovom odnosu jeste da se otac potrudi da živi život od integriteta, bez bilo kakvog zavaravanja, tako da dete stekne realnu sliku o svetu, kao i pozitivan stav prema životu. Živimo u kulturi u kojoj je otac jednak partner u staranju o detetu. Od prvog dana očevi se ohrabruju da aktivno utiču u odgajanju deteta, menjaju pelene, kupaju decu, uspavljuju je, pričaju im priče. Prisutnost i trud su početak vrlo važnog odnosa. Naučno je dokazano da je ovo kvalitetno vreme provedeno sa ženskom decom  krucijalno u svim fazama devojčicinog života. Otac bi trebalo da provodi vreme sa svojom tek rođenom decom i da podržava majku u svakoj odluci. Jednom kad devojčica počne da puzi jako je važno da se otac spusti na njen nivo – na pod, da se igra sa njom.

Očev uticaj na devojčicinu sliku o sebi

Očevo učešće u ćerkinom životu je ključno za njen razvoj samopouzdanja. Pozitivni elementi zdravorazumskog odgajanja su ti što na taj način devojčica  može da stvori pozitivnu sliku o sebi i izbegne formiranje lošeg stava prema sebi. Verbalna podržka, konstantna prisutnost u životu svoje ćerke, saosećajnost, uzimanje u obzir njenog mišljenja, kao i uzimanje direktnog učešća u njenim hobijima… Jako je važno raditi sve ove stvari, koje ponekad mogu biti veoma izazovne… Direkno učešće oca i njegova pažnja pomoćiće da se ukloni bilo kakva briga, kao i da se poveća sigurnost u sopstvene mogućnosti.

Uticaj oca na ćerkine veze

Tipovi muškaraca sa kojima žena izlazi i sa kojima ima duge veze su direktno povezani sa vrstom veze koju je ona imala sa svojim ocem tokom odrastanja. Nadamo se da je očeva figura u devojčicinom životu uticala da ona stekne pozitivno mišljenje o muškarcima. Otac mora, da tretira svoju ćerku sa poštovanjem i ljubavlju. Bez obzira da li je još uvek u braku sa njenom majkom, pokazivanje poštovanja prema njoj je obavezno. On takođe, mora da poštuje žene kao živa bića, a ne da ih tretira kao objekte. Ćerke će prepoznati očevo mišljenje o ženama, po načinu na koji ih vrednuju i poštuju, ili po tome kako ne uspevaju u tome.

Otac 02Uloga oca u adolescenciji

Hormoni su glavni razlog što se očevi često povlače iz života svojih ćerki u doba adaloscencije. Kada postoji tinejdžerka u kući očevi moraju da stvore opuštenu situaciju, u kojoj će ona sama pričati o dešavanjima u njenom životu. Kad situacija to zahteva, očevi se moraju izvinuti za svoje greške, zato što ovakav gest pokazuje poštovanje i ljubav prema ćerkama i pomaže da se donekle saniraju povrede koje su neizbežne u svakodnevnom zajedničkom životu.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni život

Pomozite detetu da stekne prijatelje i izgradi društveni život

Društveni život vašeg deteta može vam se činiti jako komplikovan. Ako upitate bilo koje dete reći će Vam da je vreme provedeno sa drugovima najvažniji deo školskog dana. Nastavnici se ... »»

Razvoj bebine ruke

Razvoj bebine ruke

Kako teče razvoj bebine ruke i kako ona počinje da ih koristi? Kad se rodi, beba nije svesna toga da ima ruke, ali će ih za samo par godina koristiti da njima ... »»

tinejdžerske godine

Tinejdžerske godine – vreme promena

Ulaskom u tinejdžerske godine za Vaše dete i Vas nastupa vreme promena. U ovom peridu telo tinejdžera počinje da se menja, a emocije postaju izraženije. Kada će promene početi je ... »»