Jesenje kreativne igre za decu

Jesenje kreativne igre za decuJesen nam donosi veliki broj ideja kako da na zabavan i kreativan način provedemo vreme u igri sa decom. Predlažemo Vam nekoliko kreativnih igara, koje mogu da zaokupe pažnju Vaše dece, a da pri tom povoljno utiču na razvoj njihovih psihofizičkih sposobnosti.

Potraga za lišćem

Ovo je jedna od omiljenih jesenjih avantura za decu preko dve godine, koja može biti zabavnog ali i edukativnog karaktera jer razvija osnovne matematičke veštine.

Potrebne stvari:

–          Lišće

–          Dobra  volja

Aktivnost:

Izvedite decu u baštu, park ili šumicu u potragu za lišćem. Zatražite od njih da pronađu lišće koje je veće ili manje od njihove šake. Na ovaj način ćete ohrabriti Vašu decu u njihovu sposobnost procenjivanja i merenja lišća u odnosu na njihovu šaku. Takođe, upoznaćete ih sa matematičkim formulacijama kao što su, veće, manje, najveće ili najmanje.Deca mogu da traže i najduže ili najkraće lišće, opet se upoznajući sa matematičkim terminima. Dopustite im da kreiraju sopstvene kriterijume za pretragu, kao što su veće ili manje od njihove cipele ili olovke.

Pokrivena oblast znanja:

– Razvoj matematičkih veština

– Saznanje i razumevanje o svetu prirode

– Jezik, pismenost i komunikacijske veštine

Napravite prikaz drveta od lišća

Ova kreativna jesenja aktivnost je pogodna za decu preko dve godine sa ciljem da se napravi prikaz velikog jesenjeg drveta.

Potrebne stvari:

–          Lišće

–          Farba

–          Četkice

–          Papir

Odvedite dete u park, baštu ili šumicu, kako bi skupili određenu količinu lišća. Sipajte u posude neke od jesenjih farbi poput braon, crvene i narandžaste i stavite prikupljeno lišće na sredinu stola. Tada deca mogu da izaberu lišće i farbu pomoću koje će obojiti jednu stranu lišća željenom bojom. Nakon toga pritsnite ofarbanu stranu lista na papir i kada se farba osuši isecite papirno lišće po kroju. Spojite nekoliko papira zajedno, isecite ih u oblik stabla drveta i ofarbajte u braon boju. Kada se osuši zakačite stablo na zid.  Da bi ste kompletirali jesenje drvo, zakačite isečeno papirno lišće na vrh stabla. Naravno, neko lišće možete da stavite i na dno stabla da bi izgledalo kao opalo lišće.
Pokrivena oblast znanja:Kreativnost je na Vama.

– Saznanje i razumevanje o svetu i prirode

– Kreativni razvoj

kreativne-igre-za-decu

Napravite sliku prirode u jesenjem periodu

Ovo je zabavna i jednostavna aktivnost za decu preko dve godine, koju možete da igrate kako napolju tako i u zatvorenom prostoru.

Potrebne stvari:

– Lišće

– Grančice

– Kesteni

– Bilo koji prigodan predmet iz prirode

Aktivnost:

Odvedite decu u park. šumicu ili vrt i skupite lišće, kestenje, grančice itd. Stavite prikupljene stvari na jednu gomilu, kako bi deca mogla da prave različite aranžmane od prikupljenih stvari iz prirode na podu i kreiraju sopstveni kolaž. Kada jednom završe svoj aranžman, dopustite im da ga „pokvare“, kako bi imali mogućnost da ostvare neke nove vizije. U zavisnosti od dečijih godina i mogućnosti, možete sa njima diskutovati o prikupljenim stvarima, kako bi u kreativnom razgovoru otvorili i druge zanimljive teme.

Pokrivena oblast znanja:

– Kreativni razvoj

– Jezik, pismenost i komunikacijske veštine

– Lični i socijalni razvoj

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Letnji spomenar

Zabava za raspust – Napravite Letnji spomenar

Raspust ponekad predugo traje - naročito za roditelje. Treba osmisliti aktivnosti za dete za svaki dan, tokom skoro 3 meseca i ima dana kada jednostavno nemate odgovor na pitanje „Šta ... »»

kreativne igračke: skolice

Napravite sami kreativne igračke

Napravite sami kreativne igračke: ŠKOLICE   Jedna od najstarijih igara za decu, školice, obično se igra napolju i to samo kada je lepo vreme, ali evo načina da se vaše dete zabavi ... »»

Sneško Belić od čarape

Sneško Belić od čarape

  Sneško Belić, koji se pravi od čarape, je veoma popularna kreativna zanimacija za roditelje i decu, možda i zbog toga što ga je lako napraviti, a dobijete pravu krpenu lutku, ... »»