Frankenvini

FrankenviniNapomena: Recenzija sadrži elemente zapleta  filma

Pas je čovekov najbolji prijatelj, a u slučaju novog filma režisera Tim Bartona (Tim Burton), ova ideja se istražuje mnogo dalje – da li dečačka privrženost psu može da premosti granicu između života i smrti?

Na prvi pogled, tema vraćanja u život kućnih ljubimaca deluje kao nešto što bi se našlo na dnu svakog spiska dečijih animiranih filmova. Ipak, u slučaju filma Frankenvini, ovaj spoj morbidnosti, staromodnog horora i uvrnutog humora daje idealno igralište za Bartonov nesvakidašnji um. Mnogo bitnije, film zapravo predstavlja rimejk njegovog sopstvenog ostvarenja iz 1984. godine i uspeva da poveže režisera sa svojom, po nama, najplodnijom fazom, to jest periodom kada je stvorio dela poput Edward Scissorhands i The Nightmare Before Christmas.

U novom delu, dečak po imenu Viktor Frankenštajn (Victor Frankeinstein), čije ime i prezime nije izabrano slučajno, živi u malom gradu Nju Holand (New Holand). Viktor je usamljenik koji provodi vreme snimajući filmove i vršeći naučne eksperimente, i to isključivo u društvu svog psa Sparkija. Jedan dan, nažalost, Sparki (Sparky) odlučuje da povija loptu koja će ga dovesti pravo pod točkove automobila.

Slomljen bolom, Viktor neočekivano dobija ideju da vrati svog ljubimca u život, i to pomoću gromova i nauke. Uprkos malim šansama, eksperiment je uspešan, ali sada Viktor i Sparki imaju nov problem – kako to da sakriju od odraslih i druge, veoma zainteresovane dece?

Dinamičan, zabavan, Frankenvini impresionira i pleni idejom. U srži, ovo je prepričavanje romana “Frankenštajn“ Meri Šeli (Marry Shelly) kroz oči dece, ali i realizacijom – film je snimljen u crno-beloj, stop motion tehnici (likovi u filmu su fizičke lutke koje su postepeno pomerane da bi se dobila iluzija pokreta) kojoj Barton inače često pribegava. Ovog puta je priča premeštena u 3D okruženje, što delo čini još interesantnijim za bioskopsko gledanje. Ovo je očigledno bila velika motivacija za Bartona, jer je dobio priliku da se još jednom igra sa vrlo zanimljivom scenografijom, kao što je groblje kućnih ljubimaca, Viktorova laboratorija koja je smeštena na tavan roditeljske kuće i gradski vašar na kom se slavi “holandski dan“. Okruženje, kao i dizajn likova, prepoznatljivo su “bartonovski“ i za razliku od dela poput Batman Returns, gde to deluje nametnuto i forsirano, ovde se prirodno uklapa u uvrnutu gotsku atmosferu.

frankenweenie-kids-500x259

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kao i kod drugih upečatljivih Bartonovih ostvarenja, i ovde su ključni likovi – Viktor je okružen raznim “čudacima“, od svojih prijatelja i školskih drugova (najzanimljiviji su prepredeni, ljigavi Edgar i samouvereni polu-robotski Tošiaki), preko zlobnog gradonačelnika i fantastičnog lika nastavnika i zanesenog obožavatelja nauke gospodina Rzkruskija, od kog Viktor dobija genijalnu ideju o upotrebi snage groma. Izbor glumaca koji daju glasove je veoma dobar, iako mi niko nije ostavio poseban utisak osim veoma starog Martina Landaua (Martin Landau) kao fenomenalnog ostarelog učitelja, koji glasom i likom neodoljivo podseća na nezaboravnog Vinsenta Prajsa.

Elegantno, Barton ih sve meša u isti zaplet, stavlja u konflikte i deli na sukobljene strane, ali nikoga ne čini istinskim “negativcem“, što se pokazuje u akcionoj kulminaciji filma. Takođe, unutar šašavog filma nalaze se veoma ozbiljne ideje o odnosu čovečanstva prema nauci (govor gospodina Rzkruskija preplašenim roditeljima koji žele da osujete njegove namere da decu podučava onim što oni ocenjuju kao ugrožavajuće). Ipak, osnovna ideja jeste da nas sve ljubav prema onima kojih više nema nemerljivo pokreće, makar to bila ljubav između dečaka i psa, veoma je upečatljiva, i siguran sam da će biti jasna i prijemčiva kako odraslima, tako i deci.

Drago nam je da vidimo da se Barton vratio veoma delikatnom žanru “horora za decu”, gde i dalje ima mnogo toga da ponudi. Vezivanjem tehnika koje su mu dobro poznate već više decenija (stop motion) i veoma aktuelnog 3D sistema snimanja, sigurni smo da će nove generacije mališana dobiti mogućnost da istražuju pomalo strašan, pomalo intrigantan, ali uvek zabavan i privlačan svet Bartonove mašte.

Naslovna foto: Poster za film: Frankenweenie / Foto: © Disney

Izvor FILMODEER

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


Hrabra Merida

Merida je odlična streličarka i plahovita ćerka kralja Fergusa (Bili Konoli) i kraljice Elinor (Ema Tomson). Odlučna u tome da sama kroji svoj život, Merida će se oglušiti o drevni običaj ... »»


GROZAN JA 2 – Premijerno 27. septembra u Cineplexx-u

Svetski blokbaster „Grozan ja“, studija Universal i Illumination Entertainment, oduševio je publiku celog sveta 2010. godine, zaradio 540 miliona dolara i postao 10. najveći animirani film u američkoj istoriji. Ove ... »»


Avanture Tintina Tajna jednoroga

Avanture Tintina Tajna jednoroga - bioskopski hit iz 2011. godine, tokom marta na HBO Comedy U pokušaju da otkriju tajnu potonulog broda koji možda krije ogromno blago – ali i drevno ... »»