Kada Vaše dete može da ostane samo kod kuće?

dete-samoVerovatno ste već razmišljali o  tome kada ćete moći da ostavite dete samo kod kuće i kao i svakom roditelju, svašta Vam je palo na pamet. Ako je dete malo, još uvek se razmišljate da li da ga ostavite i na kratko. Veća deca bi volela da ostanu sama i nekoliko dana sama.

Kako da znate da li je Vaše dete spremno za taj korak?

U odsustvu roditelja mnogi tinejdžeri bi iskoristili priliku koja im se pruža i u praznom stanu napravili žurku. Možda bi provodili puno vremena igrajući igrice, ili gledajući TV i radili puno toga što im je inače zabranjeno. Da li je i Vaše dete takvo? Većina roditelja veruje svom detetu i sigurni su da su ga dobro vaspitali, pa su i spremni da ga ostave samog. Ako dete opravda to poverenje znaju da ono izrasta u odgovornog i nezavisnog čoveka.

Da li je Vaše dete dovoljno zrelo da ostane samo u kući znaćete ako se zapitate sledeće:

– Da li je Vaše dete osetljivo, odgovorno i da li uliva poverenje?

– Koliko je siguran Vaš komšiluk?

– Da li je Vaše deter nervozno, ili se boji da ostane samo u kući?

– Da li Vi osećate nelagodnost ako ostavite svoje dete samo?

– Da li Vaše dete uglavnom donosi ispravne odluke, da li sledi uputstva i da li je odgovorno u dnevnim zadacima?

– Da li zna da koristi šporet i druge aparate?

– Da li zna koliko je opasno otvarati vrata nepoznatim ljudima?

– Da li je dovoljno slobodno da Vas pozove i kaže ako iskrsne problem, ili napravi neku grešku?

– Da li se možete osloniti na prijatelje ili komšije da će pomoći Vašem detetu u slučaju nužde?

dete-samo-kod-kucePreporučljivo je da u uzrastu od 11-12 godina, kada Vaše dete insistira na nezavisnosti, počnete ozbiljno da razmišljate o ovom pitanju. Neka deca su i ranije dovoljno zrela da ostaju sama kod kuće, a neka nisu ni sa mnogo više godina.

Kada odlučite da je Vaše dete spremno, počnite da ga ostavljate za početak na pola sata i postepeno povećavajte to vreme.

– Preduzmite sve korake da Vaše dete u slučaju nužde može da pozove Vas ili nekog iz komšiluka.

– Obavezno postavite pravila ponašanja, odnosno naučite svoje dete šta sme, a šta ne sme da radi.

– Odlučite da li dete sme da pozove druga ili drugaricu u posetu dok je samo i da li sme da napusti kuću, ako Vam se prethodno javi.

– Predložite mu šta može da radi dok je samo, na primer da završi domaći zadatak, da čita, ili uradi nešto po kući.

Uz sva pravila neophodno je da detetu predočite posledice, koje slede ako se ona prekrše. U tom slučaju je važno da ih obavezno sprovedete.

Naravno, u slučaju da dete prekrši dogovoreno, proći će dosta vremena dok ne budete ponovo sigurni da može ostati samo, a da pri tom ne brinete.

Ako je Vaše dete buntovno, ne poštuje pravila i potpuno je van Vaše kontrole pokušajte da potražite pomoć stručnjaka. U svakom slučaju ako se premišljate, odnosno niste dovoljno sigurni da li je Vaše dete spremno ili ne da ga ostavite samo, neka presudi činjenica šta je za njega najbolje. Da li je potrebno da što pre stekne ovo važno iskustvo, ili bi bilo bolje da još malo sačekate.

Uz malo Vaše pomoći i pripreme, dete će biti spremno da dokaže da je sposobno da pametno rasuđuje i da zaslužuje Vaše poverenje.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Zašto je važna kreativnost kod dece?

Zašto je razvoj kreativnosti važan?

Kreativnost se može definisati kao spajanje stvari na nove načine, viđenje sveta na drugi način ili drugačiji pogled na probleme. Svima nama potrebna je kreativnost kako bi rešavali svakodnevne probleme ... »»

Kocke za bebu

Igračke za bebu od 6-9 meseci

Sa 6 meseci beba počinje da se igra mnogo energičnije. Počinje da udara kašikom po posudama i jako zvecka svžnjem ključeva kada ih nađe. Već može da uhvati dve igračke ... »»

Vaspitne metode koje su loše za samopuzdanje deteta

Vaspitne metode koje su loše za samopuzdanje deteta

Neke vaspitne metode mogu ne samo da se odraze ne samo na vaš odnos sa detetom, već i na njegovo samopouzdanje. Deci je neophodna zdrava doza samopouzdanja, kako bi izlazila na kraj sa ... »»