Tvrdoglavo dete – Kako se izboriti ?

Da li je vaše dete tvrdoglavo? Neka deca su jednostavno stvorena da se prepiru sa svojim roditeljima. Možete ih zvati tvrdoglavim, decom jake volje ili kako već hoćete. U slučaju da živite sa ovakvim detetom, sigurno znate da direktna ubeđivanja i naredbe baš i ne prolaze najbolje. Oni žele da budu glavni isto koliko i vi.

Umesto da pribegavate uobičajenoj verbalnoj prepirci, odnosno da vičete ili molite, probajte sa suptilnijim pristupom roditeljstvu.

Prikriveno roditeljstvo je pametan i proaktivan pristup vaspitavanju. To znači da svojoj deci pristupate sa strane, a ne direktno, koristeći kreativnost, mirno i pošteno, kako bi postigli ono što želite. Ovakav pristup podrazumeva uključivanje deteta u odlučivanje o dnevnom rasporedu i aktivnostima. Većinu dece, kojoj je potrebno da poseduju malo kontrole, tražeći njihovo mišljenje i dajući im mogućnost izbora, podstičete da urade upravo ono što vi želite.

Probajte neke od sledećih trikova i vaše dete će najverovatnije misliti da je sve bilo njegova ideja.

tvrdoglavoPrepirke oko sređivanja sobe

Vaše dete je provelo pola dana izvlačeći igračke sa polica i iz kutija, a kad je bilo vreme da raskloni svoje igračkea, prešlo je na drugu aktivnost .

Da bi naterali mlađu decu da skupe igračke možete im reći da se takmičite ko će više skupiti igračaka u određenom vremenskom periodu. Tvrdoglava deca obično vole izazove, pa im možete kazati da želite da vidite koliko igračaka ono može da skupi za, na primer pet minuta.

Igrajte na kartu pomoći. Pitajte dete: „Da li bi želeo da budeš moj specijalni pomoćnik?“ Recite mu da znate kako on lepo postavlja sto ili čisti ogledalo… Dete će se osetiti privilegovanim.

Razmišljajte pozitivno. Koristite ohrabrujuće podsticajne reči, a ne pretnje. Umesto da kažete: „Ne možemo ići u park dok ne raskloniš sve igračke!“ Probajte sa: „Čim igračke budu sklonjene, idemo u park.“ Ukoliko vam dete odgovori da ono stvarno želi da ide napolje, recite mu uz širok osmeh da sigurno možete da idete, čim pokupi sve igračke.

Kupanje i odlazak na spavanje

Vaše dete zna da posle kupanja dolazi vreme za spavanje i nikako ne uspevate da ga naterate da se okupa. Oblačenje pidžame može da predstavlja pravu borbu svako veče.

Iskoristite metodu koju koriste i režiseri filmova – koristite muziku da bi uticali na raspoloženje deteta. Ovaj metod je posebno dobar za tvrdoglavu decu koja imaju problema da se opuste.

Igrajte DA igru. Tokom kupanja postavljajte detetu pitanja na koja će odgovoriti sa DA najmanje tri puta. Pozitivni odgovori će odobrovoljiti dete, a ono će takođe imati osećaj da je saslušano i da ga vi razumete. Zatim mu ponudite izbor. Vodite dete ka sledećem koraku pružajući mu dve opcije: „Koju knjigu želiš da čitamo ovu ili ovu?“ U slučaju da vam dete odbrusi da neće ni jednu, jer ne ide u krevet, mirno mu odgovorite da to nije bila jedna od opcija i ponovite mu pitanje.

Stručnjaci tvrde da tvrdoglava deca ne vole da čuju roditelje, koji vrte jedan isti tekst kao pokvarena ploča i obično se na kraju predaju. Ako vaše dete ne popušta lepo mu kažite: „U redu, pretpostavljam da si izabrao da ne čitamo knjigu večeras. Laku noć. Probaćemo ponovo sutra.“ Ugasite svetla. Ne predajte se, čak iako vaše dete i dalje negoduje. Doslednost će vam omogućiti da se sutra ne nađete u istoj situaciji.

Uspostavite vezu. Pre nego što pošaljete dete na spavanje povežite se sa njim. Ako ono gleda crtani film sedite pored njega i gledajte crtać zajedno. Recite mu nešto što će ga odobrovoljiti, nasmejte ga… Kad deca osećaju vezu sa vama, radije rade ono što tražite od nih.

Prepirke oko domaćih zadataka

Vaše dete stalno traži vašu pomoć, iako dobro znate da je sposobno da samo uradi zadatak, ili još uvek nije završilo zadatke iako je vreme za spavanje.

Razmislite prvo da li je tvrdoglavost vašeg deteta i konstantno žaljenje možda rezultat prevelikih obaveza koje dete ima, ili možda ima problema sa koncentracijom. Ako je to slučaj probajte da razdelite obaveze u manje korake i u pauzama ga pustite da trči gore dole, skače ili crta. Za ozbiljnije slučajeve podelite domaće po minutima. Deset minuta radi domaći, dva minuta se odmara, pa ponovo radi domaći.

tvrdoglavo01Učinite učenje zabavnim. Da li vaš sin čita svoju lektiru u šatoru koji ste napravili uz pomoć stolica i čaršava? Budite kreativni i nađite način na koji će se vaše dete zabaviti tokom izrade domaćih zadataka. Ovo će takođe pomoći da dete zavoli učenje.

Nestanite. Ako ste sigurni da vaše dete može samo da uradi domaći zadatak, idite u drugi deo kuće dok ne završi. Recite mu da mora doći do vas ako ima pitanje, a ne obrnuto. Naravno, proverite zadatak negde na polovini i na kraju, kako biste se uverili da je na pravom putu. Ako vaš učenik mora da pređe određeni put i ponese težak udžbenik, ili se popne uz stepenice ne bi li vas pitao za pomoć, možda nauči da malo razmisli pre nego vas potraži.

Vreme za večeru

Vaše dete odbija svoje povrće, jede samo ugljene hidrate ili konstantno tvrdi da nije gladno. Plašite se da neće dovoljno jesti i nervira vas njegov stav nakon što ste proveli toliko vremena pripremajući večeru.

Počnite od malih porcija. Servirajte detetu po malo od svega što ste pripremili i onda ga pustite da izabere šta će jesti. Pazite da ne pričate o hrani. Ne terajte dete da proba makar samo jedan zalogaj. Razgovarajte o vašem danu, vremenu, o svemu drugom osim o hrani, jer to je ono što tvrdoglava deca čekaju – šansu da se prepiru sa vama.

U slučaju da vaše dete samo kupuje vreme do dezerta, ne suprotstavljajte mu se, ali se potrudite da dezert bude jako mali, jedna štangla čokolade ili jedna vanilica. Možete ga staviti i na tanjirić sa strane kako bi videlo da je to sve što će dobiti. Na taj način ćete izbeći prepirke sa detetom na temu nagrade za pojeden obrok. Ono će dobiti nagradu bez obzira na sve. Plus gotovo je sigurno da taj mali dezert neće biti dovoljan detetu. Ako je još gladno, a biće, moraće da se vrati svojoj večeri.

Ne uznemiravajte se. Imajte alternativnu večeru, koju vaše dete može samo da pripremi ako ne želi da jede ono što ste poslužili. Neka jelo bude lako za pripremu i hranljivo, nešto što uvek imate pri ruci i što ne zahteva kuvanje. Čak i trogodišnjaci mogu da namažu nešto na hleb, a važno je da tvrdoglava deca sama pripreme alternativnu hranu. Posle nekoliko ovakvih obroka, detetu će dosaditi da priprema i jede istu hranu i prećiće na ono što ste vi spremili. U slučaju da dete odluči da ne jede ništa, recite mu da je to u redu i da će moći da jede obilniji doručak sutra ujutru.

tvrdoglavodeteVeoma tvrdoglava deca mogu da nastave sa ovakvim ponašanjem jako dugo, budite pripremljeni. Najvažnije je da ostanete pribrani i da zadržite svoja osećanja za sebe. Ohrabrivanje, ali ne i siljenje vašeg deteta da jede raznoliku hranu bi trebalo da bude glavni cilj. Imajte na umu da se ukusi menjaju vremenom i da ono što dete odbija da jede danas može postati njegova omiljena namirnica za par meseci.

Oblačenje

Vaše dete insistira da nosi odeću koja nije prikladna ili je neodgovarajuća za određeno godišnje doba, a da ne pominjemo negodovanja i bezbrojna presvlačenja tokom užurbanih jutara.

Ispraznite orman. Posedovanje previše odeće doliva ulje na vatru. Ako imate problem sa oblačenjem, stručnjaci savetuju da promenite sadržaj ormana svakih par nedelja. Sklonite garderobu koja vam zadaje probleme, ili jednostavno izvadite odeću koja nije za tu sezonu.

Svako veče pre spavanja suzite detetov izbor na dve ili tri odevne kombinacije za sledeći dan. Zapamtite, konačna odluka je jako važna. Još jedan savet, pripremite odeću uveče kako biste izbegli preprike tokom užurbanog jutra.

Ignorišite vreme. Ako dete ne želi da obuče jaknu, popustite. Ubrzo ćete čuti cvokotanje zuba na zadnjem sedištu auta ili dok hodate do škole. Stavite jaknu u detetov ranac ili je jednostavno ponesite.

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

peti-razred-nastavni-predmeti

Peti razred – nastavni predmeti

  Pisali smo o polasku u peti razred i o tome šta možete da očekujete i kako da se prilagodite, za Vas i Vaše dete, novoj situaciji. Da bismo Vam još ... »»

ZAŠTO NAS DETE PREKIDA U RAZGOVORU?

ZAŠTO NAS DETE PREKIDA U RAZGOVORU?

Nikada nije prijatno ako vas dete prekida u razgovoru i mada mnogi roditelji oguglaju na to, postoje situacije kada će vam biti važno da saslušate sagovornika do kraja i kažete ... »»

Dečija soba za male vile 1

Dečija soba za male vile

DEČIJA SOBA ZA MALE VILE   Nije uvek lako izabrati najbolje i najlepše za dete jer ono brzo raste i menja se. Isto tako brzo menja ukus želje pa svaka nova stvar ... »»