Tužakanje – kako zaustaviti?

Tužakanje obično počinje u predškolaskom uzrastu. Deca najčešće tužakaju brata ili sestru, ili drugare sa kojima se igraju, kada počne da se javlja osećaj rivalstva.

Tužakanje – kako zaustaviti?Tužakanje, takođe ima svoju pozitivnu stranu. Ono može predstavljati želju deteta da vam pokaže da razume pravila i razlikuje dobro od lošeg. Deca u ovom uzrastu tužakanjem rešavaju razmirice između sebe jer još uvek nisu razvila veštine kojima bi rešila konflikt.

Bez obzira na pozitivne strane, verovatno ćete želeti da što pre odviknete dete od tužakanja, jer stalne žalbe deteta na drugare, braću i sestre nikome nisu prijatne.

Za početak imajte na umu da vaše dete mora imati slobodu da vam se obrati ako mu je potrebna pomoć i da je odrasloj osobi lakše nego detetu da napravi razliku između „on dira moje igračke“ i „on se penje na prozor“.

Možete reći svom detetu da je u redu da vas upozori kad neko radi nešto opasno, ali ono će možda još uvek imati problema da napravi razliku između onoga što je opasno i onog što njemu smeta. Kad vam priđe u želji da nekoga zaštiti pohvalite ga. „Hvala ti što vodiš računa o svom bratu“. Ovako ćete izbeći zamke rivaliteta između braće i sestara, skoncentrisaćete se na potrebe dece i imaćete izvor neophodnih informacija.

Ne mešajte se

Postoje mnoge situacije između dece gde sigurnost nije u pitanju. U ovim slučajevima, ako kaznite drugo dete ohrabrujete tužakanje. Tužakajući nekoga, vaš mališan vas uvlači u borbu za moć koju vodi sa svojim prijateljima, braćom ili sestrama. Ukoliko ste na njegovoj strani, ne samo da podstičete takvo ponašanje pomažući mu da postigne ono što želi (on dobija vašu pažnju, dok drugo dete upada u nevolju) već i rizikujete da prekorite drugo dete nepravedno, ako vaše mlađe dete preteruje sa zločinima svog druga, brata ili sestre, što se često i dešava. Ako se suzdržite da se ne umešate, vaše dete će uskoro shvatiti da neke situacije mora i samo da rešava.

Povećajte cenu tužakanja

Dajte vašem detetu neku obavezu kad dođe kod vas da tuži brata ili sestru za nešto za šta oni nisu odgovorni. Kad dotrči do vas sa vešću o nekom delu njegovog brata ili sestre, možete mu reći da nacrta crtež tog dela i ostavi ga na stolu, a vi ćete ga pogledati kasnije. Vaše dete možda shvati da tužakanja i nije vredno tolikog  truda. Ako je pažnja sve što vaš mališan želi, dajte mu do znanja da ćete rado poslušati šta ima da vam kaže, ako to nije tužakanje drugara, braće i sestara, osim ako oni nisu u opasnosti.

Nađite alternativna rešenja zajedno

Tužakanje obično počinje u predškolaskom uzrastu. Deca najčešće tužakaju brata ili sestru, ili drugare sa kojima se igraju, kada počne da se javlja osećaj rivalstva.Kad se nađe u situaciji koju ne uspeva samo da reši, vašem detetu bi trebalo objasniti šta da radi umesto da se tužaka. Pitajte dete zašto se žali na nekog drugog i zajedno smislite alternativnu strategiju. Ako ga je prepirka oko igračke poslala pravo vama, saosećajte se njim, ali mu objasnite da vi ne možete da mu rešite problem i da pokuša sam da se dogovori sa drugarom oko igranja. Na kraju krajeva, uvek može da izabere drugu igračku.

Ohrabrite dete da samo bije svoje bitke

Kada ste saslušali žalbu vašeg deteta, ocenili da li je neko možda u opasnosti i pomogli mu da dođe do mogućih rešenja, pošaljite ga nazad u igru. Ono što želite jeste da vaš mališan razvije sopstvene sposobnosti rešavanja problema. Jednom kad ste ga saslušali i razuverili ga, pošaljite ga nazad da sam reši svoje probleme, ili mu dajte izbor, recite mu da ste trenutno zauzeti i da može, ili sam da sam reši problem, ili da skupi igračke i igra se kasnije. Vremenom, naučiće sam da rešava situacije nastale u igri sa drugom decom.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10 stvari koje treba objasniti tinejdžeru

10 stvari koje treba reći tinejdžerima

Pitate li se o čemu bi sve trebalo da razgovarite sa svojim tinejdžerima i koje savete da date pre nego što sami, na teži način dođu do njih? Svi mi ponekad ... »»

Izgradite odnos sa detetom

Gradite li odnos sa detetom?

Želite da uspostavite blizak odnos sa detetom? Želite da budete sjajan roditelj? Hoćete da živite u domu u kom disciplinske mere nisu potrebne? Želite da odgojite srećno i zdravo dete? Tajna ... »»


Mleko i mlečni proizvodi – najvredniji izvor kalcijuma

Koliko kalcijuma sadrži mleko, jogurt, pavlaka, kiselo mleko, feta sir, kačkavalj. Kalcijum – koliko dete treba da unese? Najvredniji izvori kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi. Za dečiji organizam, koji brzo ... »»