Kako Joga utiče na razvoj deteta?

 

Joga je zdrava i korisna za pravilan razvoj naše dece. Upoznati smo sa pozitivnim efektima joge za odrasle, dok se malo priča o tome kako ona utiče na razvoj dece.

Period odrastanja je stresan i ispunjen mnogobrojnim obavezama. Naporan školski raspored i sve manje prekopotrebnog slobodnog vremena, tehnologija, i brz tempo života, svakako se odražavaju i na decu, a ako uzmemo u obzir da su i roditelji izloženi prekomernom stresu, postavlja se pitanje kako se izboriti sa tim.

jogaU nekim evropskim i svetskim školama joga je već odavno uvršćena u redovan školski program, a veliki broj programa prilagođen deci se pojavio i kod nas.

Razlog tome su nebrojene beneficije ove veštine, osim što povećava snagu i vitalnost deteta, istovremeno utiče i na pravilan razvoj i rad svih unutrašnjih organa, nervnog sistema i krvotoka i na pravilan razvoj kostiju. Kod dece koja praktikuju jogu povećan je stepen koncentracije, postoji viša svest o sopstvenom telu i o drugima ljudima, veća empatija, bolja kordinacija, a kod mlađe dece i bolji razvoj motornih sposobnosti. Joga, takođe, pomaže deci da se lakše opuste, ohrabruje kooperaciju i timski rad, jača svest o životinjama, prirodi i okolini, nekompetitivna je, pa samim tim jača i samopouzdanje.

Ne postoji uzrast u kom dete ne može praktikovati jogu. Njome mogu da se bave i bebe, naravno uz prisustvo roditelja, a vežbe se baziraju na pomeranju i ukrštanju ruku i nogu, kao i pomoć roditeljima u izvođenju određenih asana. Joga u ovom uzrastu je bazirana na dodiru i fizičkom kontaktu između roditelja i bebe.

Naučno je dokazano da je dodir čudotvoran – prvi i osnovni oblik komunikacije. Ljudskim bićima, a pogotovo deci je neophodan, kao što su im neophodna hrana i voda. Dokazano je da deca, koja nisu dovoljno dodirivana i mažena, kao odrasli pate od mnogih psiholoških problema. Većina disciplinskih problema će nestati, samo ako spustite ruku na dete. Dodir povezuje ljude više nego bilo šta drugo, a mi primamo ljubav ne pogledom već dodirom. On pomaže i da se razvije prekopotrebno samopouzdanje i poverenje kod dece.

Iz svih ovih razloga dodir zauzima ključno mesto u jogi za najmlađe.

Deca od treće do šeste godine već mogu da izvode neke joga položaje uz dosta igre, pevanja i mašte. U ovom uzrastu deca počinju da sklapaju svoja prva prijateljstva, tako da im joga pomaže u prvim interakcijama sa decom.

Časovi za stariju decu  mogu biti složeniji i na njima se dosta radi na međusobnom povezivanju i jačanju grupe. Deca u ovom uzrastu vole da se hvale, tako da im se poklanja posebna pažnja, kao i njihovom načinu izvođenja asana. Mogu da razumeju objašnjenja benefita joga poza i neophodnosti vođenja računa o sopstvenom zdravlju, uz osvrt na opis položaja i zašto je on dobar za njih.

Svi znamo da je život tinejdžera težak i komplikovan. Joga u ovom uzrastu pomaže deci da prihvate svoje telo i promene koje se dešavaju, motiviše decu da razmišljaju o filozofskim pitanjima i da razvijaju sopstveno mišljenje i svest. Kod devojčica, koje praktikuju jogu, ređe su pojave neredovnog menstrualnog ciklusa pravilaniji rad hormona.

Časovi joge su prilagođeni svakom uzrastu sa akcentom na igri i zabavi.

Bitno je znati da časovi joge za decu nisu nalik časovima za odrasle. U njih je uključeno dosta igre, zajedničkih i partnerskih položaja, vežbe disanja, asana i relaksacija. Radeći na svom zdravlju, deca kroz zabavu uče o životinjama i svome okruženju, imitirajući pokrete i zvuke životinja, što je za njih nezaboravno iskustvo puno novih prijatelja i mašte.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Izgradite odnos sa detetom

Gradite li odnos sa detetom?

Želite da uspostavite blizak odnos sa detetom? Želite da budete sjajan roditelj? Hoćete da živite u domu u kom disciplinske mere nisu potrebne? Želite da odgojite srećno i zdravo dete? Tajna ... »»

Oblik glave kod bebe

Oblik glave kod bebe

Da li oblik glave vaše bebe predstavalja razlog za brigu ili ne? Pedijatri se često susreću sa pitanjima majki o obliku glave njihove bebe, zabrinutih što je bebina glava neravnomernog ... »»

Kako da napravite Sneška Belića

Kako da napravite najboljeg Sneška Belića u kraju

Ukoliko niste odrasli na Fidžiju, sigurni smo da već znate osnove pravljenja Sneška Belića. Pokušaćemo da podelimo sa vama nekoliko važnih koraka, neophodnih da napravite većeg, boljeg, snažnijeg i bržeg Sneška. Dobro, ... »»