Kad drugari dolaze na igranje…

Sa polaskom u školu dete treba da počine samo da planira vreme koje provodi u školi sa drugom decom. Htelo to, ili ne, moraće da odlučuje sa kim će se družiti i sa kim će provoditi vreme na malom i velikom odmoru. U ovom periodu stvari će se bitno promeniti, jer se dete menja i počinje igru da shvata više lično nego do sada. Pripremom za novu sitaciju i pravlinim usmeravanjem možete mu pomoći da se ne uznemirava puno zbog dešavanja tokom igre.

Deca obično sama smisle interesantnu igru...

Deca obično sama smisle zanimljivu igru… 🙂

 

Da bi ste pripremili dete za novi društveni život počnite da organizujete druženje sa drugom decom kod Vaše kuće. Dozvolite detetu da samo izabere koga će pozvati, kada i šta će se igrati. Tako će steći samopuzdanje, naučiće kako da kontroliše svoj društveni život i da bude dobar domaćin.

Troje ume da bude nezgodan broj zar igru, jer jedno dete može da se oseća zapostavljeno ukoliko se drugo dvoje bolje slaže. Zato je bolje da Vaše dete u početku poziva samo jednog druga, ili drugaricu. Ako mu to ne odgovara, organizujte da ih bude četvoro u igri. Tako će se u slučaju podele najverovatnje deliti u parove, pa se ni jedno dete neće osećati usamljeno.

Veoma je bitno da deca provedu kvalitetno vreme u igri. Pošto su tu da bi se družila, a ne da bi gledala u TV ili monitor, obavezno ugasite računar i TV.

Ograničite im prostor u kome će se igrati. Spavaće sobe odraslih, ili Vaše druge dece ne treba da budu mesto za igru. Povremeno obavezno proveravajte šta rade.

Ukoliko imate još jedno mlađe dete, postarajte se da ono ne smeta strijem bratu, ili sestri. Odvojite ga tako što ćete mu organizovati drugu zabavu.

Deca se obično sama zabavljaju, odnosno sama smisle igru koja im je interesantna, ali za slučaj da stvari ne teku glatko, pripremite se u napred da možete da im predložite dve ili tri igre.

Pripremite se i na to da će možda doći i konfliktnih situacija među decom. Šta ako se dete, koje je u gostima, ne ponaša lepo? Imajte u vidu da su pravila ponašanja u njegovoj kući možda drugačija od  Vaših. Pokušajte da na blag način skrenete pažnju tom detetu kako se u Vašoj kući nešto radi, na primer da se jede samo u kuhinji. Ako trči niz stepenice skrenite mu pažnju da su stepenice klizave i da mora da silazi polako.

Ukoliko se deca prepiru oko nečega, nemojte se odmah mešati. Pustite ih da prvo probaju sama da reše problem. Međutim, ako dođe do tuče, ili plakanja, prekinite ih staloženim glasom i objasnite da takvo ponašanje, ili reči nisu dopuštene. Pomozite im da na lep i smiren način reše problem zbog kog su se sukobili.

Ako planirate da poslužite dete u gostima užinom ili večerom, a sigurno će nešto hteti da jedu, potrudite se da u napred saznate da li ima nešto na šta je to dete alergično, ili šta ne voli da jede .

Trudite se da deca ne ostaju dugo kod vas. Dva sata je sasvim dovoljno za igru.

Kada se druženje približi kraju, upozorite ih u pravo vreme da imaju još samo 10-tak minuta da završe igru. Ukoliko su deca nešto kreativno radila, dozvolite detetu, koje je u gostima, da ponese svoj crtež, ili nešto što je napravilo, kao uspomenu na ovo druženje. Deca vole da pokažu roditeljima šta su napravila tokom druženja sa drugom decom, a takoće biti i manje tužna što odlaze kući.

Ako su bila dobra obavezno ih pohvalite.

Kad drugari dolaze na igranje…

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

spavanje

Spavanje i dete od 3-6 godina

Predškolskoj deci je potrebno ukupno od 11 do 13 sati spavanja svakog dana, računajući noćno i dnevno spavanje. Kao i kod mlađe dece, teškoće pri uspavljivanju i buđenje tokom noći ... »»


Tvrdoglavo dete – Kako se izboriti ?

Da li je vaše dete tvrdoglavo? Neka deca su jednostavno stvorena da se prepiru sa svojim roditeljima. Možete ih zvati tvrdoglavim, decom jake volje ili kako već hoćete. U slučaju ... »»

Deca treba da se igraju napolju

Ideje za igranje napolju

Današnje dete provodi dan potpuno drugačije od dece iz generacije njegovih roditelja ili baka i deka. Bake i deke nisu ni imale televizor, mama i tata su gledali crtani samo ... »»