10 saveta za najbolje leto

Leto je u našim mislima tokom godine, zato što nam potkrepljuje dušu. Vrućina, zabava, čisto zadovoljstvo…, ali najviše, luksuz vremena koje nije posvećeno školi. Vreme da istražujemo, stvaramo nova prijateljstva, da ležimo na leđima i gledamo plavo nebo…

10 saveta za najbolje letoDa li ovo zvuči kao leto vašeg deteta? Ili je ono zalepljeno za televizor ili monitor kompjutera? Ili je toliko naviklo da mu vi organizujete vreme, pa kad ima vreme za sebe žali se da mu je dosadno?

Učinite ovo leto najboljim za vašu decu. Ne trebaju vam skupa putovanja i mnogi novca, sve što je potrebno je malo vašeg vremena.

Da, tako je, vašeg vremena. Znamo je to ono čega baš i nemate. Ako ste roditelj sigurno posedujete listu stvari koje bi trebalo završiti i pomalo, pa i previše ste angažovani. Ali leto je! Vaša deca neće biti deca zauvek. Ovo su uspomene iz detinjstva, koje će oni pamti ceo život. To su iskustva koja ih oblikuju.

Naravno, vašoj deci su potrebna i mnoga lenja letnja popodneva kad ništa ne rade i zato nađite sredinu sa dovoljno aktivnosti, ali bez preterano gustog rasporeda.

Evo nekoliko saveta da učinite ovo leto najboljim za vašu decu.

1. Odvojite svaki dan vreme koje ćete provesti sa vašim detetom. Bilo da se skinete u . kupaće kostime u dvorištu vaše vikendice i prskate se vodom, ili posmatrate zalazak sunca sa brda iznad grada, radite bar jednu stvar dnevno zajedno. Povežite se.

Zapamtite da je važan osećaj, a ne kako sve to izgleda. Vašem detetu nije potreban odlazak u Diznilend da bi se zabavilo, već samo malo vaše brige i ljubavi.

2. Organizujte detetu ne previše stresan dan. Istraživanja su pokazala da se deca zaista umore tokom školske godine i da im je potreban letnji odmor. Ali im je takođe potrebna i organizacija, što znači da im je potrebno da im nedelje budu organizovane, tako da znaju šta da očekuju.

3. Posvetite se oslobađanju od stresa i uživanju ovog leta. Deca nasleđuju sve naše navike. Ako ste vi pod stresom i oni će biti i onda će se svađati međusobno i izluđivati vas. Iako možda morate da odlazite na posao, leto je. Odložite stres na par nedelja. A ako imate sreće da ostajete kući tokom leta, zar i vi ne zaslužujete nezaboravno leto zajedno sa vašom decom? Vaš pozitivan stav će stvoriti opuštenu i srećnu atmosferu u kući.

10 saveta za najbolje leto4. Pomozite deci da razviju zdrav odnos prema vremenu, tako da nauče da se osećaju prijatno kad su sami i da preterano ne koriste tehnologiju. Vreme na kraju krajeva, čini život.

5. Ohrabrite vaše dete da proba nešto novo ovog leta. Nema boljeg perioda tokom godine, za eksperimentisanje, igranje novih igara i izražavanje kreativnosti. Možda vaše dete želi da ide na crtanje, breakdance, ili želi da nauči da vozi rolere. Nove aktivnosti povoljno utiču na razvoj dečijeg mozga i pomažu vašem detetu da razvije fokus, izbori se sa frustracijama i ojača kontrolne impulse.

6. Strogo ograničite korišćenje tehnologije u određenim delovima dana.  Kad je deci dosadno, a napolju je prevruće, TV i monitori mogu da ukradu sve vreme koje im je na raspolaganju. Možda su oni odlične dadilje u određenim trenutcima, ali svi znamo da to nije ono što je deci potrebno. Što više ograničite vreme ispred TV, to više vremena im ostaje na raspolaganju da se igraju i druže.

7. Odredite vreme tokom dana koje je posvećeno čitanju. Knjige pospešuju maštu, razvijaju kreativnost, čine da vreme brzo prođe i sjajna su alternativa ekranima. Čitanje je takođe povezano i sa uspesima u školi. Čitajte vašoj deci i pomozite im da zavole knjige, i ona će i sama želeti da čitaju.

8. Budite svesni da će vam biti potreban prelazni period. Ako vaša deca imaju određene letnje aktivnosti, kojima moraju da se prilagode, očekujte da će biti uzbuđeni i pomalo pod stresom. U slučaju da vaša deca ostaju kod kuće, posle naporne školske godine, očekujte iznenadne promene raspoloženja. Njima jednostavno treba vremena da se prilagode na vreme bez obaveza i odgovornosti.

9. Stvorite neke sjajne porodične uspomene čak iako nemate novca ili vremena za odlazak na letovanje. Ne čekajte. Suština je da iskoristite što više slobodnog vremena u društvu vaše dece.  Pitajte decu šta im se do sada najviše dopalo ovog leta. Pitajte ih šta bi još voleli da rade ovog leta. Naravno, obratite pažnju na budžet, deca obično imaju bolje ideje od odraslih kada su upitanju aktivnosti koje ne zahtevaju mnogo novca.  Ohrabrite ih da vam opišu savršen dan i učinite ga mogućim. Obećajte da ćete nagraditi dete koje napravi najviše fotografija.

10. Zadnje nedelje raspusta, odštampajte sve napravljene fotografije i napravite letnji album. Napravite malu proslavu i zajedno pogledajte album razgovarajući o nezaboravnim letnjim danima sa vašom decom. Podsetite ih na situacije, koje su im se u momentu činile kao prave male katastrofe, a sada su im smešne – svaka porodica ih ima!

10 saveta za najbolje leto

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Logično je da se iščačka... :)

Lepe navike za lepo vaspitano dete

Koje lepe navike čine lepo vaspitano dete? Osnovno što treba naučiti dete… Svaki roditelj se trudi da Lepo vaspita dete i pomogne mu da stekne lepe navike. Deci se često dešava da ... »»

20 činjenica koje bi svaki roditelj trebalo da zna

20 stvari koje bi svaki roditelj trebalo da zna

Šta je to što bi svaki roditelj trebalo da zna?   1. Vi ste junak za vaše dete. Jači ste i moćniji od Supermena, Betmena i Spajdermena zajedno. Ako bijete svoju decu ... »»

dečiji zubar

Kakav dečiji zubar je pravi za vaše dete ?

Dečiji zubar će vam biti potreban verovatno ranije nego što mislite, a naći adekvatnog dečijeg zubara i nije tako jednostavno. Deca su spremna za svoju prvu posetu zubaru čim se pojavi ... »»