Prva ljubav vašeg tinejdžera – pripremite se!

Prva ljubav je značajna za vašeg tinejdžera. Vaše dete je sigurno u vrtiću imalo neku simpatiju i to je sve bilo simpatično, međutim, vaše dete je sada tinejdžer, a zaljubiti se i stupiti u neku vrstu veze u ovom dobu, znači i napraviti prvi korak ka odrastanju. Romantična veza znači uspone i padove i ostavlja posledice na još uvek emotivno nezrelo dete. Osećanja, koja se javljaju posle raskida, mogu definisati sve buduće veze vašeg deteta.

Zbog svega ovoga potrebno je da pripremite svoje dete na te nove situacije i naučite ga da donosi zdrave odluke. Razne studije pokazuju da tinejdžeri imaju zdravije veze kada dobijaju savete od svojih roditelja.

Prva ljubav vašeg tinejdžera - pripremite savete!

Vaše dete možete zaštititi od slomljenog srca savetima i razgovorom o mnogim detaljima, od toga na koja mesta može ići, kako pristupiti poljupcu za laku noć, ili kako da izbegne sex. Naučite dete vrednostima koje treba da traži u dečku ili devojci. Ukažite mu na to koliko je bitno da ima puno zajedničkih interesovanja sa drugom osobom, da ta osoba treba da bude pažljiva i pametna i da se lepo ophodi prema drugima.

Obično su deca ubeđena da će ta prva ljubav trajati večno. Nemojte ih obeshrabrivati jer mogu izgubiti želju da vam se poveravaju. Oni u tom dobu ne razlikuju ljubav od privlačnosti i neke im stvari treba objasniti.

Saznajte od vašeg deteta gde izlazi, sa kim će biti i šta će raditi. Neka zna da uvek može da vas pozove, ukoliko je više popilo ili ima neki drugi problem. U tom dobu već znaju ponešto o sex-u. Vreme je da ih detaljno informišete o sigurnom sex-u, bolestima koje se mogu preneti, kontracepciji i drugim pitanjima. Ukoliko vaše dete oseća da osoba sa kojom je vrši pritisak da imaju odnose, pričajte sa njim zašto je možda najbolje da još sačeka i na koje načine može to da odbije.

Raskid sa prvom ljubavi jeza tinejdžere obično događaj kao zemljotres. Neki ljudi ceo život nose ožiljke od raskida sa prvom ljubavi i to reflektuju na sve buduće veze.

Prva ljubav vašeg tinejdžera - pripremite savete!Vaš roditeljski zadatak u tom slučaju je da pomognete tako što će podržavati dete i saosećati sa njim. Pričajte sa detetom o svojim iskustivima da bi mu pokazali da nije usamljeno u tome i da će sigurno ponovo voleti. Slušajte ga dok priča o svojim osećanjima i dozvolite mu da malo pati, ali ako to traje predugo potražite savet od stručnjaka. Kod tinejdžera sa traumom iz prošlosti, poput razvoda roditelja, smrti bliskog člana porodice, raskid može izbaciti na površinu još neka nerešena pitanja, a samim tim će i oporavak deteta trajati duže i zato mu pružajte podršku koliko god treba.

Prva ljubav obično traje kratko i pamti se večno. Kod nekih tinejdžera je prva ljubav, ljubav koje će se jednog dana završiti i brakom. U svakom slučaju to je prilika da vaše dete naučite vrednostim koje se traže u drugoj osobi, sa kojom je u vezi, i tako ga usmerite da zdravo razmišlja o značaju ljubavi koja traje.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Zašto deca lažu?

Zašto deca lažu ?

Zašto deca lažu? Laganje je veština koju sva deca vremenom nauče. Uz pomoć laganja deca pokušavaju da izbegnu krivicu i kaznu, kao i da se prikažu u boljem svetlu. Sva ... »»

tinejdzerska soba

Tinejdžerska soba – izađite na kraj sa neredom

Tinejdžerska soba u neredu je prizor sa kojim ste se, kad ste otvorili vrata sobe vašeg tinejdžera, sigurno suočili makar jednom. Bez obzira na to koliko je vaše dete odgovorno ... »»

Suva koža kod dece

Suva koža kod dece

Dečija koža često postane suva jer je nežna i osetljivija nego kod odraslih. Tokom zime na to može da utiče hladnoća i suv vazduh. Ako dete ima sklonost ka tome može ... »»