Kad su tinejdžeri neprijatni… Kako se postaviti?

Dok deca ne dođu u tinejdžerske godine, roditelji misle kako će njihova porodica biti imuna na sve te promene u ponašanju. „Ne“, govorite sebi, vaše dete vama nikad neće odbrusiti, ostati do kasno napolju ili uraditi pirsing.

Kad su tinejdžeri neprijatni... Kako se postavitiAdolescencija je vreme brzih promena, a zadatak tinejdžera je da otpuste svoje roditelje, a posle izvesnog broja godina i ponovo ih angažuju, ali više kao savetnike, a ne kao menadžere. To ne znači da vi treba da se prepustite tome. Sa pravim prilazom, pristupajući na ispravan način možete da rešite neke od problema sa svojim detetom, koji mogu da nastanu u ovom period

u na relativno civilizovan način.

Ovo su neki od problema sa kojima roditelj može da se susretne:

1. Vaš tinejdžer vas odbacuje

U jednom momentu vaše dete vas moli da ga pustite na ekskurziju ili da dođete u njegovu sobu dok ne zaspi, a zatim skoro preko noći počinje da negoduje na sve što vi kažete ili uradite, prevrće očima i frkće na svaku vašu sugestiju. Ako malo bolje razmislite videćete da ste se nalazili u sličnoj situaciji i dok je dete bilo malo. Nekad je vaš mališan odgovarao plačem, a sad se otvoreno buni i prevrće očima.

Ova iskustva mogu biti jako bolna za roditelje, ali adolescencija podrazumeva i odvajanje deteta od roditelja i individualizaciju i mnoga deca moraju da odbace svoje roditelje kako bi pronašla sopstveni identitet. U ovom periodu tinejdžeri se više fokusiraju na svoje prijatelje, a manje na porodicu, što je potpuno normalno.

Šta da radite?

Ponekad su roditelji toliko povređeni da na odbacivanje odgovaraju odbacivanjem, što je pogrešno. Tinejdžeri su svesni da su im roditelji još uvek potrebni iako možda ne žele to da priznaju. Na roditeljima je da prebrode ovu fazu tinejdžerskog bunta, koja se obično završava oko sedamnaeste godine života.

Naravno da vaš tinejdžer ne treba da bude  previše neprijatan prema vama i da vas psuje. Ako se ovako nešto dogodi, morate da mu odgovorite odgovarajućom kaznom. Vodite se principom: “Ako ne možeš da kažeš ništa lepo, onda nećeš reći ništa.“

Time što ćete svom detetu dati do znanja da ste tu za njega, dajete mu više prostora da vam se ponekad poveri, kad oseti potrebu za tim.

2. Komunikacijski uređaji i komunikacija?

Ironično je da oblici komunikacije vašeg tinejdžera, kao što su to poruke, dopisivanje, četovanje i razgovori telefonom zapravo čine vašu decu manje komunikativnom, makar kad su u pitanju su osobe sa kojima žive. Danas, zabraniti korišćenje elektrornskih uređaja je potpuno nemoguće, čak i nepreporučljivo. Povezanost sa vršnjacima je od izuzetne važnosti za pravilan razvoj svakog tinejdžera.

Kad su tinejdžeri neprijatni... Kako se postavitiŠta da radite?

Sagledajte kompletnu situaciju, ako vaše dete ima dobre ocene, ispunjava svoje obaveze kod kuće i ne povači se potpuno iz porodičnog života, verovatno je najbolje da ga ne kritikujete previše ako slobodno vreme provodi uz svoj mobilni telefon ili kompjuter. Takođe, zgodno je postaviti i odgovarajuće granice, kao što je to zabrana korišćenja telefona tokom večere. Neki roditelji ne dozvoljavaju tinejdžerima da imaju kompjutere u svojim sobama, pošto to otežava nadgledanje rada na računaru i ovo je potpuno razumljivo.  Stručnjaci predlažu pravilo da računar bude isključen najmanje jedan sat pre spavanja kako bi dete dobilo više sna.

Dobar način da ograničite vreme koje vaše dete provodi na mobilnom telefonu jeste da samo plaća svoj telefonski račun.  Potrudite se da ispratite šta vaše dete radi na društvenim mrežama, ipak ste vi još uvek vlasnik kuće i računara.

3. Ostanak napolju do kasno

Već je 22:30h, a vi ste vašoj ćerki dozvolili izlazak do 22:00h. Zašto ona konstantno ignoriše vaša pravila? Tinejdžeri redovno testiraju granice svojih roditelja, međutim, tačno je da oni i žele ograničenja, zato nastavite da ih postavljate.

Šta da radite?

Proverite sa roditeljima drugih tinejdžera do koliko sati je njihovoj deci dozvoljen boravak napolju, jer je moguće da ste postavili nerealne granice vašem detetu. Dajte mu dodatnih deset minuta za povratak kući, a u slučaju da prekrši vaša pravila pripremite odgovarajuće posledice, kao što je to zabrana izlaska narednih nedelju dana.

Ako vam se učini da vaše dete ostaje do kasno napolju zato što nije u dobrom raspoloženju i ne oseća se prijatno kod kuće, onda bi trebalo da porazgovarate sa njim kako biste utvrdili o čemu se zapravo radi. Kakva god da je situacija, ako je vaše ograničenje usaglašeno sa ograničenjima roditelja dece sa kojom se druži vaše dete, onda je vreme da sprovedete posledice, pa čak ih i pojačate, u slučaju da vaš tinejdžer nastavlja da krši postavljena pravila. Kad nešto odlučite, morate to i da sprovedete. Ne možete da prevarite tinejdžera, jer će se uvek pozivati na to, u to budite sigurni.

Kad su tinejdžeri neprijatni... Kako se postaviti 4. Vaše dete se druži sa decom koja se vama ne dopadaju

Trznete se svaki put kad vaš tinejdžer uđe u kuću sa čudno obučenim drugovima duge kose. Da li bi trebalo da prećutite ili da se izjasnite?

Deca mogu da nose čudnu odeću, buše uši i usne, ali i dalje da budu pristojni mladi ljudi. Stručnjaci savetuju da ne kritikujete nešto tako površno kao što je to oblačenje drugova vašeg deteta. Tinejdžeri su toliko vezani za svoje prijatelje, da kad kritikujete njihove prijatelje vi direktno kritikujete i njih.

Sa druge strane, ako ste sigurni da se vaše dete druži sa grupom problematičnih tinejdžera, koji izbegavaju školu i rade stvari koje nijedan roditelj ne bi poželeo za svoje dete, trebalo bi ozbiljno da razgovarate sa detetom. Pokušajte da ne postavljate dete u odbrambeni položaj dok mu se obraćate, ali mu recite da ste zabrinuti oko toga sa kim se druži. Iako ne možete da zabranite detetu da se druži sa određenom decom, možete da se umešate i probate da sasečete neželjeno ponašanje u korenu. Ne ustručavajte se da tražite stručnu pomoć ako ne uspevate da sami utičete na ponašanje vašeg deteta i ono nastavlja da provodi vreme sa problematičnom decom. Savetovanje i porodična terapija mogu da pomognu.

5. Sve je drama

Čini vam se da u poslednje vreme svaka sitnica može da iznervira vašu ćerku, a što se vi više trudite da pomognete ona sve više jeca, viče i lupa vratima. Tinejdžeri osećaju stvari intenzivnije, pa ono što vama i ne izgleda tako bitno za nju predstavlja pravu dramu.

Šta da radite?

Roditelji imaju tendenciju da trivijalizuju događaje u životima svoje dece. Deca se potom osećaju neshvaćeno i na kraju prestaju da komuniciraju sa svojim roditeljima. Trenutno najvažnija stvar na svetu je to što njena najbolja drugarica flertuje sa njenim dečkom i trebalo bi to da shvatite veoma ozbiljno.

Ne nudite savete, ne omalovažavajte njihove prijatelje i nemojte pokušati da minimizirate problem tako što ćete joj reći da će jednog dana shvatiti koliko su smešne srednjoškolske romanse. Samo je saslušajte i nađite način da pokažete da razumete kako se oseća. Pokušajte da stavite sebe u njenu poziciju, na kraju krajeva i vi ste jednom bili tinejdžer.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10 vaspitnih metoda koje ne treba koristiti

10 loših vaspitnih metoda

Lako je vaspitavati dobru decu. Teško je kada su deca komplikovana, imaju zanimljive ličnosti ili su u problematičnoj fazi razvoja, ali je sa ovom decom najvažnije da primenjujete prave vaspitne metode. Evo 10 ... »»

Kombinovanje hrane u dečijem obroku (važi i za odrasle)

Kombinovanje hrane u dečijem obroku (važi i za odrasle)

Pravilno kombinovanje hrane podrazumeva pripremu obroka radi bolje iskorišćenosti hranljivih materija u organizmu i što boljeg i lakšeg varenja. Za pravilno kombinovanje hrane potrebno je poznavati određene smernice. Voće bi trebalo ... »»


50 pravila za tate koje imaju ćerke

1. Voli njenu mamu. Poštuj je, ceni i otvoreno pokaži da je voliš. Kada tvoja ćerka poraste, velike su šanse da će udati za nekoga ko će se prema njoj ... »»