Stidljivost u ranom detinjstvu – kako ohrabriti stidljivo dete

Stidljivost je normalna karakteristika ranog detinjstva –  na kraju krajeva svet je veliko mesto ako ste mali.

Prevazići stidljivost zajedno sa detetom je složen proces koji zahteva posvećivanje pažnje. Pomoći detetu koje je stidljivo je jako delikatna stvar i trebalo bi joj prići na poseban način.

Stidljivost u ranom detinjstvu - kako ohrabriti stidljivo deteKod neke dece stidljivost će sa godinama izbledeti i dete će steći samopouzdanje, dok se druga deca mogu boriti sa time tokom celog života.

Stidljivost može biti prouzrokovana različitim faktorima, ali najčešće se prenosi sa roditelja na dete. Kao i sa većinom problema ove prirode, niko nije apsolutno siguran da li se ona prenosi genetskim putem, da li dete oponaša primer roditelja, ili uzrok leži u kombinaciiji oba.

Stidljivost može biti prouzrokovana i drugim ponašanjem roditelja. Uzrok može biti to što su roditelji previše zaštitnički nastrojeni, ili to što dete ima brata ili sestru koji su jako dominantni.

Kao i u svim drugim oblastima života, naša deca i upijaju kao sunđeri, tako da ako jedan od roditelja ima nedostatak samopouzdanja ili je stidljiv, postoji znatna šansa da će imati dete koje je takođe stidljivo.

Moramo da demonstriramo socijalno poverenje, ako želimo da ga i naše dete stekne. Ako ste oduvek bili stidljivi, biti roditelj može biti sjajna motivacija da poradite na tom problemu. Teško je izbeći društvene susrete kad ste majka, čak i kad to želite, a teme o kojima može da se razgovara sa drugim majkama uvek postoje.

Rođendani i proslave su sjajna prilika da dete nauči da se socijalizuje, ali u početku će mu biti potrebna Vaša podrška, što znači da ćete i vi imati prilike da se upuštate u konverzacije sa drugim ljudima. Tako pomaganje vašem detetu da se izbori sa stidljivošću može takođe pomoći i vama da razvijete društvene veštine.

Uvek je bolje pomoći detetu da se izbori sa svojim strahovima, nego da se krije od njih, ma kako izazovno to bilo. Nemojte svesno da odvlačite dete od socijalizacije ne bi li ste ga zaštitili od  „velikog zlog sveta“. Sa druge strane nemojte da forsirate i gurate dete u nešto što je za njega uznemiravajuće. Odvedite ga na nova mesta i isprobavajte nove stvari.

Stidljivost u ranom detinjstvuStidljiva deca se obično prijatnije osećaju kod kuće, pa je nabolje da odatle i počnete. Zovite u goste jednog ili više prijatelja da se upoznaju i druže pre nego što organizujete grupno druženje.

Ono što stidljivom detetiu sigurno ne prija jeste da ga stalno podsećaju kako je stidljivo. Zato izbegavajte etiketiranje. To može povećati problem i učiniti da se dete još gore oseća.

Sva deca  bi trebalo da budu saslušana, a posebno ona koja su stidljiva. Dajte im vremena i prostora i razgovarajte sa njima, naročito ako u Vašem domu ima mnogo buke. Budite strpljivi i saosećajni. U slučaju da ste i vi stidljivi znate kako se dete oseća, ako ne, moraćete da se potrudite i stavite u njegovu kožu.

Postoji mnogo praktičnih stvari koje možete uraditi kako bi ste pomogli stidljivom detetu da bude otvorenije. Budite taktični, pozovite jednog drugara, a zatim i više njih, na pola sata, pa polako produžavajte vreme. Neka se prvo deca druže u kući ne bi li kasnije izašli i napolje.

Svi mi imamo velike nade za našu decu zasnovane na sopstvenim kajanjima i zato za stidljivog roditelja može biti jako teško da ima stidljivo dete. Ne zaboravite da će mnoga deca prevazići ovaj problem uz malu podršku i dobre mentore.

Ako je i majka stidljiva, ona može da zatraži pratnju svog partnera ili člana porodice da zajedno izađu napolje. Ne zaboravite, neke osobine se često mešaju sa stidljivošću. Ponekad oprez tera dete da bude uzdržano – ona možda žele da budu sigurna što se tiče novih ljudi, situacija i treba im malo vremena pre nego šro se opuste, što i nije tako loša stvar. A možda su po prirodi tihi i introvertni tipovi, kojima više prija da vreme provode sami. Teško je proceniti kolika je stidljivost prepreka, ali svakako je važno koliko mi radimo na detetovom otvaranju.

Na primer, ako stidljivost prihvatite kao činjenicu i pustite dete da ne izlazi i ne socijalizuje se, onda stidljivost može postati prava barijera u detetovom životu. Bolje je na vreme prihvatiti da vam je dete stidljivo – i umesto da ga gurate u nove situacije, ili ga štitite od njih, pružite mu podršku i ljubav koja će mu pomoći da se otvori i nauči da u socijalizaciji može i da uživa ako to sebi dozvoli.

Činjenice o stidljivosti:

– Stidljivost je normalna u ranom detinjstvu i dete je može ili prevazići ili ne

– Stidljivost obično nastaje pod uticajem porodice

–  Ne mora predstavljati veliku brigu, ali može dete socijalno sputavati i ponekad može da utiče na njegov napredak u školi

–  Mlađoj deci je potrebana podrška da prevaziću stidljivost

–  Postavite primer –  neka Vaše dete vidi da ste veoma socijalno aktivni

–  Izbegavajte da etiketirate dete

– Pomozite mu da stekne prijatelje

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

I neće da sluša dok objašnjavate kako treba

Pravilno držanje olovke

Vaše dete uskoro kreće u predškolsko, a još uvek ne ume pravilno da drži olovku. Zgrabi je celom šakom i drži u pesnici dok piše i neće da Vas sluša ... »»

Prvi grudnjak za devojčice

Devojčice i prvi brushalter

Vaša ćerka treba da dobije prvi brushalter. Grudnjaci se mogu naći prilagođeni za devojčice i važno je da izaberete model i veličinu koji joj odgovaraju. Većina mladih devojaka željno iščekuje vreme ... »»

10 stvari koje treba objasniti tinejdžeru

10 stvari koje treba reći tinejdžerima

Pitate li se o čemu bi sve trebalo da razgovarite sa svojim tinejdžerima i koje savete da date pre nego što sami, na teži način dođu do njih? Svi mi ponekad ... »»