Pripreme za polazak u vrtić

Polazak u vrtić je važna i velika stepenica za dete, naročito u slučaju da prethodno nije išlo u jaslice, pa su pripreme za taj korak veoma korisne i mogu pomoći da dete lakše prođe kroz prelazni period (pa će i vama biti lakše – verujte).

Pripreme za polazak u vrtićJedna od najvažnijih stvari u pripremama za vrtić je privikavanje deteta na susrete sa novim nepoznatim osobama i drugom decom. Sa ovim morate početi mnogo pre polaska u vrtić, naročito u slučaju da dete nema brata ili sestru.

Potrudite se da stvorite što više situacija, u kojima će dete upoznavati novu decu svog, ili različitog uzrasta i dozvolite mu da stekne iskustvo druženja, igranja, deljenja igračaka, užine…

Sa rodbinom, ili prijateljima koji takođe imaju decu, možete organizovati druženja dece kod Vas, ili u gostima. U šetnji, ili parkiću potražite decu sličnog uzrasta – njihove mame takođe traže društvo za decu pa ćete se lako dogovoriti i organizovati da šetate u isto vreme. Ovo će pomoći Vašem detetu da se lakše uklopi u kolektiv.

– Vežbajte samostalnost deteta

Da bi deca bila sigurna u sebe, potrebno je da budu samostalna i da imaju navike, odnosno znanja koja su u skladu sa uzrastom deteta. Podstičite dete da se samo hrani, pere zube, odlaže igračke, da se samostalno oblači i svlači.

– Prošetajte sa detetom do vrtića i ako je moguće pokažite mu decu koja se tamo veselo igraju. Tako će steći predubeđenje da je vrtić mesto u kome je deci lepo.

– Pružite detetu priliku da ono inicira razgovor u vezi sa svim što ga zanima u vrtiću. Odgovorite na sva njegova pitanja vezana za vrtić i o razlozima zbog kojih treba da ide tamo (šta će tamo raditi, kako će mu biti organizovane aktivnosti, ko će ga voditi u vrtić, ko će dolaziti po njega ..);

– Pričajte detetu o polasku u vrtić i to u što pozitivnijem smsilu.

Vrtić mu možete predstaviti kao mesto gde ima puno igračaka i dece, u kojem se vaspitači igraju sa njima ipaze na njih.

Ipak, ne preuveličavajte značaj polaska u vrtić, kako ne biste kod deteta stvorili odbojnost.

Tretirajte polazak u vrtić kao normalnu stvar u životu Vašeg deteta.

Pripreme za polazak u vrtić– Povedite dete kada budete išli u kupovinu patofnica i torbice/rančića (u kome ćete ujutru nositi dečije stvari). Dozvolite mu da učestvuje u izboru koliko god je to moguće i napravite lep doživljaj od toga. Dete će se radovati trenutku kada će početi da koristi lepe stvari koje je izabralo.

– Prilagodite ritam detetovog života u porodici onom kojim će živeti u vrtiću,

U vrtiću postoji vremenski određen ritam dana, gde su jasno određeni segmenti dana, kao što su jutarnji prijem dece, nakon toga jutarnje telesno vežbanje, zatim doručak, usmerene aktivnosti (učenje pesmica, čitanje priče, slikanje, crtanje i slično), odmah zatim je voćna užina, pa slobodne aktivnosti (aktivnosti koje deca biraju prema sopstvenom interesovanju), nakon slobodne igre, predviđen je ručak i posle ručka posle podnevni odmor. Vreme posle odmora predviđeno je za dodatne oblike, kao i za slobodnu igru.

Nikada nemojte dete plašiti vrtićem – pretnje mogu kod deteta stvoriti negativnu sliku i izazvati otpor.

Priprema bebe za polazak u jaslice

Polazak u jaslice – adaptacija i prvi dani

Polazak u vrtić – prvi dan i rastanak

Priprema za polazak u prvi razred

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

beba i govor

Pričajte sa bebom

Govor kod beba se razvija od prvog dana. Imajte to uvek u vidu kada pričate sa Vašom bebom. Pričajte sa njom i kada je sasvim mala i još ne može ... »»

Emocionalna inteligencija

Emocionalna inteligencija – Kako je razviti kod deteta i zašto je važna?

Zašto je emocionalna inteligencija tako važna u podizanju deteta? Kontrolisanje zabrinutosti prilikom izvođenja velikog projekta, kontrolisanje besa prilikom prolaska kroz bračni konflikt, kontrolisanje straha prilikom prijavljivanja za posao – uopšte sposobnost ... »»


Drugarstvo – zašto je važno za decu

Drugarstvo je jedna od najlepših stvari koju će naša deca poneti iz svog detinjstva.   Za većinu nas, neka od najživljih sećanja iz najranijih dana jesu ona koja smo proveli igrajući se ... »»