Odgajiti odgovorno dete

Odgovorno dete odrasta u odgovornog čoveka i odgovornost je jedna od najvažnijih lekcija za svakog mališana. Odgajanje odgovorne dece je jedan od ciljeva svakog roditelja.

Biti odgovoran podrazumeva da donosite dobre odluke sami i na vreme. Dobra vest je da mala deca vole da uče da budu odgovorna (zato kopiraju svaki vaš pokret još od druge godine – uče da budu više kao vi). Ona su sposobna i srećna što mogu da prihvate i ispune zadatke prikladne njihovom uzrastu i mogu da razumeju šta znači praviti izbore. Dokle god ih mi podržavamo na ovom putu, dobro je.

Odgajiti odgovorno deteŠta možete da učinite?

Dajte mu dobar primer

Gotovo je nemoguće naučiti dete odgovornosti, ako sami uvek kasnimo na sastanje i zaboravljamo na bitnu papirologiju. Kao roditelji, mi predstavljamo uzore.

Ispunjavajte svoja obećanja i dolazite na vreme. Nemojte uvek pristajati na sve, deca moraju da shvate da ne možete prisustvovati baš svakoj zabavi, slavlju i druženju sa ostalom decom. Organizujte papirologiju, ključeve, mailove, torbe i novčanike. Ovo će naučiti decu vrednostima organizacije.

Dozvolite da dete samo donosi odluke prikladne svom uzrastu

Osim što ćete dozvoliti detetu da samo izabere šta će da obuče, dozvolite svom detetu malo slobode kad su u pitanju rođendani, školski zadaci i druženje. Koristite sistem za i protiv, kako bi ste naučili dete da pravilno da odlučuje.

Obezbedite mu obaveze u skladu sa godinama

Čak i mlađa deca mogu da pospreme svoj krevet ujutru i mogu da pripomognu u pakovanju školske torbe. Pomaganje u kuhinji je odličan način da se vaša deca nauče odgovornosti, dok je sređivanje sobe jedna od osnovnih zadataka, koje bi svako dete trebalo da ispunjava.

Pravite plan

Na ovaj način učite dete da bude organizovano. Možete da zakačite veliki plan obaveza na frižider tako da vaše dete može da štiklira jedan po jedan zadatak kako ga obavi. Ovako će se vaše dete osetiti ponosno, a istovremeno će naučiti da planira u napred kako bi moglo uspešno da obavi zadatke svakog dana.

Procenite obaveze koje ste zadali

Vreme je da se preispitaju obaveze, ako vaše dete konstantno ne uspeva da ih ispuni. Možda su zadaci preteški ili ih je jednostavno previše. Bolje je početi sa sitnim zadatcima i obavezama, koje ćete kasnije uvećavati, nego zatrpati dete odgovornostima tako da ono na kraju odustane. Postarajte se da vaše dete ima svu neophodnu pomoć na ovom putu, kako biste mu obezbedili uspeh.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

10 stvari koje treba objasniti tinejdžeru

10 stvari koje treba reći tinejdžerima

Pitate li se o čemu bi sve trebalo da razgovarite sa svojim tinejdžerima i koje savete da date pre nego što sami, na teži način dođu do njih? Svi mi ponekad ... »»

paprika-1

Paprika – izvor vitamina C

Sjajna, sočna i hrskava, paprika je prepuna vitamina C. Iako nije kalorična, nutritivno je veoma vredna namirnica. Sadrži duplo više vitamina C od limuna, što je 80mg u 100g paprike. ... »»

25 saveta za mame koje imaju sinove

25 saveta za mame koje imaju sinove

Mame su najvažnije ženske osobe u životima svojih sinova dok odrastaju, njihovo prvi učitelji i one od kojih će uvek tražiti dozvolu i odobravanje. Put od pitanja: „Mogu li da izađem ... »»