Kako izgraditi poverenje kod deteta ?

Ako izgradite povernje malog deteta za male stvari, doći će kod vas sa velikim problemima. Dete neće doći pred vas i reći vam da zna da je želite da donosi odlične ocene i pita vas šta da radi, pošto ima šansu da prepisuje na kontrolnom. Ili vam reći da pati jer je zaljubljeno. Ili da ima problem sa najboljim drugom. Roditelj mora da zasluži takvo poverenje. Pitanje je kako?

Saslušajte dete kada želi da priča o detaljima svog dana

Događaji sa dečjeg igrališta možda vas ne zanimaju, ali navike u komunikaciji rano kreću. Da li slušate dok beskonačno čavrlja o svojim drugovima iz drugog razreda, čak i kada imate „važnije“ stvari da radite? Onda imate veće šanse da vam priča o suprotnom polu i svojim odnosima sa njima kada napuni 12 godina.

Teško je obraćati pažnju dok žurite da nabavite hranu za večeru i stignete kući, ali ako stvarno ne budete slušali dogodiće se dve stvari. Prvo ćete propustiti priliku da nešto saznate o svom detetu i podučite ga. Drugo, dete će znati da ne slušate stvarno pa će smatrati da nema mnogo svrhe da vam priča bilo šta.

Kako izgraditi poverenje kod detetaTrenirajte da slušate i ne reagujete preterano

Dete se boji da će napraviti još veći problem ukoliko popriča sa roditeljima. Dokažite da može da vam veruje da ćete ga podržati bez da izgubite smirenost kada ga maltretiraju na igralištu ili, ako imate ćerku, saznate da je u društvu sa kojim je išla u šoping bila i grupa starijih dečaka. U teškim trenucima duboko dišite. Smirite se pre nego što progovrite. Kada počnete krenite od pretpostavke da vaše dete ima ideju kako da reši konkretan problem i da će, uz vašu pomoć, doći do nekog rešenja.

Čuvajte poverenje

Setite sa kako ste bili posramljeni kada je vaš roditelj pred rođacima ispričao kako se bojite pauka. Ili kako je vaša majka pozvala komšinicu da joj ispriča ono što ste joj ispričali o komšinicinoj ćerki. Sve što vam dete kažete smatrajte poverljivom informacijom. Ako smatrate da tu informaciju treba da podelite sa nekim iz bilo kog razloga, čak i sa supružnikom, stavite to detetu do znanja.

Krenite sa malim stvarima

O teškim stvarima, kao što je činjenica da ste samohrani roditelj, ili mu je deda alkoholičar, krenite da pričate sa detetom dok je malo. Čak i najosetljivijoj temi za roditelje, seksu. Ako normalno dišete i normalno se ponašate i držite se činjenica, pre ili kasnije osećaćete se prirodno pri ovakvom razgovoru. Dete će osećati slobodu da pri ovakvim konverzacijama postavlja pitanja i priča o svojim osećanjima. Istraživanja pokazuju da će deca, koja vode ovakve razgovore sa porodicom, pre konsultovati roditelje kao tinejdžeri, nego ona koja kod kuće nemaju takav vid konverzacije.

Govorite istinu

Pravo je iskušenje reći detetu da ga ništa neće boleti dok histeriše prilikom odlaska kod doktora. Ali, zašto bi vam posle toga verovalo? Ako sa detetom želite da izgradite odnose pune poverenja govorite istinu odmah od početka.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

peti-razred-2

Polazak u peti razred

Polazak u peti razred je još jedan veliki korak Vašeg mališana. Sigurno se sećate polaska svog deteta u prvi razred osnovne škole. Bio je to trenutak radosti, uzbuđenja i verovatno pomalo ... »»

25 saveta za mame koje imaju sinove

25 saveta za mame koje imaju sinove

Mame su najvažnije ženske osobe u životima svojih sinova dok odrastaju, njihovo prvi učitelji i one od kojih će uvek tražiti dozvolu i odobravanje. Put od pitanja: „Mogu li da izađem ... »»

Peršun u dečijoj ishrani

Peršun u dečijoj ishrani

Peršun se u dečiju ishranu uvodi oko osmog meseca i to kao dodatak ostalom povrću. Ako se daje sam kao vavarivo ima blago gorak ukus pa deca neće da ga ... »»