Kako da vas malo dete sluša ?

Kako da vas malo dete sluša ?Kada vas ne sluša, dete privlači vašu pažnju, koja se svodi na grdnju ili prigovaranje, što nije dobro. Kada dete sluša šta pričate, uči mnogo efikasnije, obraća pažnju na znake upozorenja, bolje se slaže sa učiteljima u školi i drugim odraslima, koje bi trebalo da poštuje i da stiče bolje prijatelje. Postoji mnogo jednostavnih strategija, koje mogu naučiti dete da dobro sluša i nikada nije suviše rano da krenete sa učenjem deteta. Možda vas malo dete neće slušati, kao što bi to činilo petogodišnjak, ali ono ipak ima dosta sposobnosti za to.

Spustite se na nivo deteta

Kao što svaki roditelj pre ili kasnije shvati, obraćanje sa visine, ili čak iz druge prostorije retko dovodi do željenog rezultata. Čučnite dole ili podignite dete, kako biste mogli da ga gledate u oči i zadržite njegovu pažnju. Pažljivije će vas slušati ukoliko sednete pored deteta za sto i podsećate ga da jede svoj doručak, ili se nagnete nad krevet dok govorite detetu da ćete ugasiti svetlo u sobi. Kontakt očima je najefektivniji kada ste licem u lice sa svojim detetom.

 

Budite jasni

Jasno i autoritativno govorite. Dete će odlutati ako se suviše dugo zadržite na nekoj temi. Na primer, ako detetu krenete sa objašnjavanjem kako je napolju hladno, a ono je do skoro bilo bolesno, pa želite da obuče džemper pre nego što krenete zajedno u prodavnicu, dete može da ne shvati vašu poruku jasno. Bolje je da jednostavno kažete da je došlo vreme da obuče džemper. Nemojte da iznosite konstatacije u vidu pitanja ukoliko dete nema izbor.

Dobro je da malom detetu omogućite i da bira. Samo budite sigurni da su opcije koje nudite u redu i držite se toga da to budu samo dve opcije. Dozvoljavajući malom detetu da napravi izbor, dajete mu osećaj važnosti.

 

Kako da vas malo dete sluša ?Pratite dete

Stavite jasno do znanja da stvarno mislite to što ste rekli i nemojte da pretite, ili dajete obećanja koja ne možete da održite. Ako detetu od dve godine kažete da mora da pije mleko za večeru, nemojte da mu pet minuta posle toga date pecivo i sok umesto mleka. U situaciji kada ste rekli detetu da će morati da stoji u ćošku jer je udarilo brata onda to i sprovedite u delo.

Budite sigurni da vaš partner poštuje ista pravila kao i vi, tako da ne podrivate jedno drugo. Ako dođe do nesuglasica porazgovarajte o tome sa partnerom tako da raščistite sporno pitanje i zauzmete zajednički stav.

Jako je važno da dete zna ukoliko je nešto naročito opasno i da ga naučite kako da tome pristupi bezbedno. Na primer, kada dete prelazi ulicu, budite sigurni da vas uvek drži za ruku – dete će povezati opasnost od automobila sa tim da treba biti oprezan.

Nemojte da upadnete u zamku da detetu bez prekida ponavljate kako treba da stavi svoju šolju na sto u očekivanju da će to i uraditi. Umesto toga nežno pogurajte detetovu ruku da postavi šolju na sto i ono će znati šta tačno želite od njega.

 

Naglasite svoje poruke

Obično pomaže kada verbalnu poruku prate i druge vrste poruka, naročito ako pokušavata da odvratite dete od neke aktivnosti koja ga preokupira. Ako kažete detetu da je vreme za spavanje onda to možete propratiti paljenjem i gašenjem svetla, što je vizuelni efekat koji podržava ono što ste rekli. Kada dete nežno dotaknete po ramenu kako bi privukli njegovu pažnju ka sebi i odvratili ga od igračke kojom se u tom trenutku igra je fizički znak, dok vodite dete ka krevetu, podižete prekrivač i nameštate jastuk.

 

Upozoravajte dete

Unapred upozorite dete da će doći do promene, naročito ako se zadovoljno igra igračkama sa drugarima. Pre nego što krenete iz kuće recite detetu da ćete krenuti za nekoliko minuta. Recite mu da je vreme za polazak kada ga sledeći put pozovete.

Dajte detetu realne zadatke

Ako detetu od dve godine kažete da skloni igračke ono će samo pogledati oko sebe po sobi. Zadajte detetu realne zadatke. Na primer, recite detetu da skloni žute kocke, a kada to završi onda mu recite da skloni plave kocke.

 

Motivišite dete

Vikanje može da dovede do rezultata kod neke dece, ali niko neće uživati u tome. Većina dece najbolje odgovori kada se prema njima ponašate sa poverenjem i malo humora. Na primer, ponekada pevanje šašave pesmice može da prenese vašu poruku. Promenite reči neke pesmice u tekst koji želite da kažete.

Kako da vas malo dete sluša ?Naglasite nešto lepo što će se dogoditi ako vas posluša. Umesto da govorite detetu kako će dobiti karijes ako ne opere zube ili da vičete na njega, naglasite mu da će moći da obuče omiljenu pidžamu nakon što opere zube. Kada završi sa pranjem zuba, pohvalite dete kako je poslušno.

Dobar smisao za humor, pažnja i poverenje koje pokazujete detetu, kada mu se obraćate sa namerom da vas sluša, dovešće do toga da dete želi da posluša to što ste mu rekli, jer zna da ga volite i smatrate da je posebno.

Davanje jasnih, autoritativnih naredbi ne mora da znači da treba da budete razdražljivi. Naredbe su bolje prihvaćene ako ih date uz zagrljaj ili osmeh. Tada vaše dete uči da je obraćanje pažnje na vas vredno napora.

 

Neka vaše ponašanje bude dobar primer

Mala deca bolje će slušati ako ste i vi dobar slušalac. Stvorite naviku da slušate dete isto kao što bi slušali bilo koju odraslu osobu. Gledajte u dete kada vam se obraća, ljubazno mu odgovarajte i dozvolite mu da završi bez prekidanaj, kad god je to moguće.

Mada vam se može činiti kao napor to što je vaše dete naročito pričljivo dok vi pripremate obrok, ali pokušajte da ne odbijete da ga saslušate. Kada učite dete da vas sluša sami morate da date dobar primer.

 

Uhvatite trenutak kada je dete dobro

Razmislite koliko puta ste pričali sa detetom o stvarima koje nije uradilo dobro. Da li biste voleli da vi slušate šefa koji vas samo kritikuje? Dete će vas radije slušati ako primetite da je uradilo nešto dobro i prokomentarišete to. Na primer, pohvalite dete kada svoje lutke stavi na mesto ili kada je nežno prema malom kučetu. Na taj način dajete detetu polet, koji će dovesti do toga da vas dete sasluša i kada ga kritikujete.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


Odgajite izdržljivo dete

Kako da vaspitate izdržljivo dete? Detinjstvo je svakako najlepši period života, ali to ne znači da u detinjstvu nema stresa. Deca imaju kontrolne zadatke, uče nove informacije, menjaju škole i uklapaju ... »»

pravilna nega zuba

Pravilna nega zuba

Nega zuba i usta treba da počne čim detetu niknu prvi mlečni zubići - što je obično između 6 i 8 meseci života. Tada treba gazicom izmasirati desni i očistiti ... »»

Kreativnost i kreativna igra kod dece

Kreativnost i kreativna igra kod dece

Kreativnost  je najslobodnija forma izražavanja, pa je kreativni proces jako bitan za decu. Ništa ih ne može ispuniti više od sposobnosti da slobodno izraze sebe. Kreativnost daje veliki doprinos razvoju ... »»