Deca i skijanje, kako i kada?

Skijanje može biti sjajno iskustvo kako za decu tako i za odrasle. Ukoliko želite da se Vaše dete spušta sa padine, veoma je važno znati da postoji mnogo faktora koji su u igri kada je u pitanju sposobnost Vašeg deteta da skija. Pokušaćemo da Vam damo nekoliko odrednica na osnovu kojih ćete lakše odlučiti da li je Vaše dete spremno za skijanje .

Deca i skijanje, kako i kada?Kakva su očekivanja od dece?

Već sa osamnaest meseci dete je dovoljno staro da može da se kreće po ravnom terenu u skijaškim cipelama ili na malim skijama. Dok god je Vaše dete stabilno na nogama u mogućnosti je da se igra na snegu, što je ujedno i najčešći pristup u školama skijanja, kako bi se deca upoznala sa ovim zimskim sportom. Ipak, stručnjaci se slažu da deca tek sa tri godine mogu da počnu sa pravim skijanjem i nezavisno se kreću sa ravnog na neravan teren i uče da koriste ski lift ili tanjiraču.

Da li da upisujem dete u ski školu ili ne?

Donja granica godina za prijem u ski škole je između četvrte i pete godine, zbog činjenice da mlađa deca u većini slučajeva nemaju razvijene motoričke i psihičke veštine potrebne za savladavanje skijanja, kao ni koncentraciju i fokus. Ovo varira od deteta do deteta u zavisnosti od individualnosti i stepena zrelosti. Neke ski škole nude programe “igre na snegu”, za mlađu decu, gde dete može i ne mora da koristi skije, ali se u svakom slučaju upoznaje sa opremom i tehnikama potrebnim za skijanje.

Koliko dugo detetu prija igra u snegu?

Kako bi ste utvrdili da li je Vaše dete spremno za bilo koju vrstu skijanja, važno je da ustanovite koliko se Vaše dete oseća prijatno igrajući se na snegu. Ukoliko Vaše dete voli igru na snegu i može da provede duži vremenski interval u toj igri, jedan je od pokazatelja da je dete spremno za upoznavanje sa ovim sportom. Ipak, ako Vaše dete postane mrzovoljno i brzo mu je hladno, dobra je ideja da sačekate dok dete ne odraste dovoljno i počne da uživa u snežnoj igri.

Da li je Vaše dete dobar slušalac i da li prati instrukcije?

Vaše dete će najbolje napredovati u učenju skijaških veština ukoliko je sposobno da sluša odrasle i prati njihove instrukcije. Iako mališani uživaju da se igraju u snegu, da bi izvukli najviše iz ski škole, moraju da budu sposobni da prate direktive instruktora za skijanje.

Kakav je odnos Vašeg deteta prema odvajanju?

Biti odvojen od porodice i predat grupi nepoznatih instruktora, za dete može biti zastrašijuće iskustvo. Većina ski škola savetuje roditelje da nikada ne primoravaju decu da prisustvuju ski programima, pošto suze i plač nisu pokazatelji da se dete dobro zabavlja. U praksi, neke ski škole neće dozvoliti da dete učestvuje u programima učenja skijanja, dok se ne smiri.

Koliko smo strpljivi?

Deca i skijanje, kako i kada?Ukoliko ne izaberete opciju da Vaše dete upišete u ski školu i odlučite da ga sami upoznate sa veštinama skijanja, strpljenje mora biti na najvišem nivou. Skijanje zahteva kako mentalnu tako i fizičku energiju, a mališani će se najverovatnije brzo zamoriti.

Koliko novca treba da potrošim?

Svi znaju da deca brzo rastu i što pre počnete sa dečijim skijanjem, ranije ćete početi da trošite novaca na odeću, opremu, časove ili iznajmljivanje ski opreme. Savetujemo Vas da pre samog početka dečijeg skijanja uradite svoje istraživanje na temu koliko koštaju časovi ili dnevni boravci za mališane u ski odmaralištima, kako bi imali osnovnu ideju koliko je novca potrebno za ovu avanturu.

Očigledno je da postoji dosta nepoznanica koje određuju da li je Vaše dete spremno i dovoljno odraslo da započne sa skijanjem. Dobar početak je da direktno pitate dete šta misli o tome. Ukoliko je Vaše dete dovoljno staro da Vas razume i odgovori na Vaše pitanje, možete da počnete da ga upoznajete sa ovim sportom. Iako je skoro sigurno da će biti više ovakvih početaka, ukoliko ste sigurni da dete uživa u tome, ono je na pravom putu da nauči kako da skija.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Budite srećan roditelj - 10 saveta

Budite srećan roditelj – 10 saveta

Roditeljstvo je teže nego što ste mislili? Želeli bi da više uživate u ulozi roditelja? Evo kako da postanete srećniji i opušteniji roditelj svojoj deci. 1. Ne morate biti savršeni Mislite li ... »»

Plivanje se preporučuje od najranijeg uzrasta

Najbolji sport za decu od 6-10 god., plivanje, atletika, gimnastika, klizanje…

U uzrastu od 6-10 godina mnoga deca su već aktivni sportisti. Na roditeljima je odgovornost i briga o tome da li je dete izabralo najbolji sport za svoje sposobnosti i ... »»

Kako da utičete na temperament deteta

Kako da utičete na temperament deteta ?

Koliko roditelji zaista imaju uticaja na temperament svog deteta? Još uvek traje debata o tome koliko je toga urođenog, a koliko stečenog. Mnoge studije o blizancima, koji su gajeni odvojeno, ... »»