Suva koža kod dece

Dečija koža često postane suva jer je nežna i osetljivija nego kod odraslih.

Tokom zime na to može da utiče hladnoća i suv vazduh. Ako dete ima sklonost ka tome može da se dogodi da mu koža ispuca čak i leti jer na to utiče sunce, klimatizovan prostor, slana voda, kao i hlor u bazenima.

Suva koža kod deceKupanje isušuje dečju kožu, jer zajedno sa prljavštinom uklanja i prirodnu masnoću iz kože. Zato, umesto da se dete kupa pola sata, svedite taj period na desetak minuta. Umesto vruće vode koristite toplu i štedljivo koristite sapun. Preporučljivo je koristiti sapun bez mirisa.

Neka se dete igra u kadi pre nego što krenete sa upotrebom sapuna. Možete potpuno izbaciti iz rutine kupanje sa kupkama, ili ih bar koristiti samo u specijalnim prilikama.

Mada vam se može učiniti dobrom idejom da koristite ulje za kupanje, zbog njega kada može da bude opasno klizava, a veći deo ulja i tako otekne kroz odvod. Bolje je koristiti sredstva za hidriranje kože.

Kada okupate dete brzo ga obrišite peškirom i nanesite sredstvo za hidriranje kože. Brza primena ovog sredstva zadržaće vlagu, koju je koža nakupila kupanjem.

Ako je detetova koža i dalje suva, bez obzira na svakodnevnu upotrebu sredstva za hidriranje, pokušajte da umesto njega koristite kremu ili mast. Što se tiče masti, one dobro čuvaju vlažnost kože, ali ih treba nanositi u malim količinama i nežno utrljavati u kožu. Kreme ne ostavljaju utisak da je koža masna.

Možete koristiti neko sredstvo za hidriranje i dva puta dnevno, jednom nakon kupanja, a drugi put tokom dana. Ako dete nema strpljenja da sačeka da ga namažete, možete pustiti njegovu omiljenu pesmu, ili uključiti da gleda neki video dok primenjujete sredstvo. Ukoliko je dovoljno staro možete mu dozvoliti i da se samo namaže.

Hlor i slana voda mogu jako da isuše kožu. Nakon plivanja u morskoj vodi treba odmah isprati dete ispod tuša i primeniti neko sredstvo za hidriranje kako bi koža ostala vlažna.

Ukoliko je vazduh u vašem domu suv, koristite ovlaživač vazduha u detetovoj sobi.

Kako bi nadoknadili vlagu, koju koža gubi, nudite detetu da pije dosta tečnosti. Sam unos povećane količine tečnosti nije dovoljan, pa treba nastaviti sa upotrebom sredstava za hidriranje.

Suva koža kod deceKako bi sprečili isušivanje kože zbog hladnoće, postarajte se da dete nosi rukavice po hladnom vremenu. Bez obzira na godišnje doba treba preduzeti korake kako bi se spečio nastanak opekotina od vetra ili sunca.

Ne treba stavljati puder ili parfem na kožu deteta. Za pranje veša treba koristiti proizvode bez mirisa. Ako je koža vašeg deteta posebno osetljiva, ne bi bilo loše da veš ispirete dva puta kako bi se otklonili svi ostaci praška. Osim toga, ne treba oblačiti dete u suviše usku, ili odeću od grubog materijala. Treba imati na umu da neki materijali, kao što je vuna, mogu da iritiraju suvu kožu.

Ako dete ima problema sa svrabom, vodite računa da su mu nokti uvek kratki i čisti. Pojava crvenila i svraba na koži može da znači da dete ima ekcem poznat pod nazivom atopijski dermatitis. Ponekad se ekcem može iščistiti redovnim vlaženjem kože sredstvima za hidriranje, pa nema potrebe da žurite sa odlaskom kod lekara, osim ako ne dolazi do poboljšanja.

U svakom slučaju, tokom sledeće posete lekaru, možete se raspitati šta preporučuje za tretman suve kože. Ako sumnjate na ekcem, ili ako primećujete znake infekcije u vidu otoka oko popucale kože onda dete odvedite kod lekara zbog toga.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?

Kako naučiti dete da poštuje sebe i druge?

Naučiti dete šta je poštovanje i kako da poštuje druge, teže je nego što je ikad bilo, u današnjem svetu, koji se bazira isključivo na individualizmu. Poštovanje uključuje dobrotu, ljubaznost, učtivost ... »»

guralice za bebe

Guralice i tricikli – Zašto su dobri?

Guralice i tricikli, od najranijeg uzrasta razvijaju motoriku i osećaj ravnoteže kod deteta i to na zabavan način. Oni podstiču dete da bude aktivno i uče ga da uživa u fizičkim ... »»

Auto sedište

Prelazak iz autosedišta za bebe na sedište za decu (buster)

Kada odlučujete o tome da li je vreme da autosedište za bebe zamenite dečjim sedištem u kolima (buster-om), nisu samo težina i visina deteta faktori koje treba razmatrati. Potrebno je da ... »»