Redovni pregledi čuvaju dečije oči

Kompletni preventivni redovni pregledi oka najbolji su način da se sačuva zdravlje očiju kod mališana i problemi uoče na vreme. Nekada, u želji da izbegnu dečji plač, roditelji ne žele, a lekari oklevaju da urade kompletan očni pregled, koji uključuje širenje zenica, pregled očnog dna i određivanje dioptrije. Međutim, samo na taj način sa sigurnošću može da se zna da li je oko zdravo, ili postoji neki problem.

Redovni pregledi čuvaju dečije očiPrvi pregled očiju bebe treba da se uradi još u porodilištu, da se proveri postoji li „crveni refleks“. Taj pregled mogu da urade pedijatri, ali on se najčešće ne radi rustinski u našim porodilištima. Odmah nakon rođenja određenu grupu dece svakako treba da pregleda dečji oftalmolog. To su prevremeno rođene bebe, one koje su patile u trudnoći ili tokom porođaja i one kod kojih je otkrivena intrauterusna infekcija. Oftalmolog mora da pregleda i decu u čijoj porodici ima slučajeva urođene katarakte, decu sa neurološkim problemima ili drugim bolestima za koji su karakteristični problemi sa očima.

Do prvog rođendana pregled treba da se uradi i kod dece s porodičnom istorijom postojanja visoke miopije (kratkovidost ili minus dioptrija) ili hipermetropije (dalekovidost ili plus dioptrija), ako roditelji primete „skretanje“ (strabizam) ili titranje oka. Vrlo je bitno da, ukoliko roditelji primete skretanje oka, belu zenicu ili „veliko oko“, odmah odvedu dete kod oftalmologa. Ne treba odlagati pregled, jer strabizam može da bude posledica i neke organske bolesti, kao što su katarakta ili tumor.

Dečji oftalmolog treba da uradi kompletan pregled sa širenjem zenica, gledanjem očnog dna i određivanjem dioptrije. Čak i šestomesečnoj bebi može da se uradi kompletan oftalmološki pregled bez problema .

Pa i ako nije u pitanju ogranska bolest, najbolje je što ranije tretirati strabizam, i to čim se primeti skretanje oka. Na oftalmologu je da od slučaja do slučaja proceni koliko će dete nositi flaster na oku, da li će nositi naočare, ili je potrebna hirurška intervencija.

Manje je poznato da se deca već rađaju kao hipermetropi  (plus dioptrija), obično je do plus tri, što je fiziološka granica za taj uzrast. Sa rastom deteta ta dioptrija se smanjuje i u određenom uzrastu dođe blizu nule, ili u periodu kada dete krene u školu ili u pubertetu može da se pojavi takozvana školska kratkovidost (minus dioptrija).

Veoma mali procenat dece rađa se sa miopijom, to su pojedinačni slučajevi – navodi dr Rebić – Jelić. – Postoje i deca koja imaju srednju hipermetropiju, od +3 do + 5, i ona najčešće, ako oftalmolog tako proceni, ne nose naočare. U tom uzrastu oko ima veliku sposobnost akomodacije (prilagođavanja). Kasnije se ta sposobnost polako gubi, pa oko četrdesete oko gubi elastičnost i javlja se potreba za nošenjem naočara.

Redovni-preglediPrema preporuci Ministarstva zdravlja Srbije obavezan oftalmološki pregled radi se u drugoj godini. Tada, prema rečima naše sagovornice, ne može tačno da se zna vidna oštrina, tj. kako dete vidi, jer ono još ne može da čita. To je moguće utvrditi tek kada dete ima četiri ili pet godina, ali kod nas u tom uzrastu pregled nije obavezan, već tek pred polazak u školu, kada za efikasno rešavanje nekih problema može da bude kasno, naročito za lečenje slabovidosti (ambliopije).

Kratkovidost, tj. minus dioptrija, obično s vremenom raste i ona obavezno mora da se koriguje naočarima. U slučajevima visoke kratkovidosti i stalnog rasta očne jabučice postoje i određene operacije koje se izvode i kod nas – ojačavanje očne jabučice, ali one još uvek nemaju jasne rezultate i nisu dovoljno efikasne – navodi naša sagovornica. Operacija skidanja dioptrije radi se tek kada se završi rast oka i dioptrija ustali, a to se dešava u kasnijem uzrastu. Ova vrsta operacije u najranijem uzrastu još je predmet polemika i neusaglašenih stavova.

Bez naprezanja očiju

Deca ne treba preterano da naprežu oči bez potrebe. Pretereano gledanje tele­vizije, igranje igrica na kompjuteru ili mobilnom tele­fonu previše napreže mlade oči, jer su dugo fokusirane na jednu tačku, što može da bude štetno.

– Ako se dete previše približava televizoru dok gleda program, to može da bude prvi simptom da ne vidi dobro i da treba da nosi naočare. Roditelji treba da obrate pažnju i ako se dete ne snalazi dobro u pros­toru, ili iznenada postane trapavo.

dr Jasna Rebić – Jelić, dečji oftalmolog,

Opšta bolnica Bel Medic

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Inat kod dece oko pete godine

Inat kod dece oko pete godine

Zašto se inat kod dece javlja oko pete godine? Vaše petogodišnje dete verovatno je prošlo fazu sa izlivima besa, ali nije baš ni poslušno. Odbija da dođe da večera kada ga ... »»

igračka

Koja igračka je za Vaše dete?

Pre nego što svom detetu kupite novu igačku, razmislite kako se sve Vaše dete može igrati sa njom. Nije toliko bitno kako na prvi pogled izgleda da će ta igračka ... »»


Tvrdoglavo dete – Kako se izboriti ?

Da li je vaše dete tvrdoglavo? Neka deca su jednostavno stvorena da se prepiru sa svojim roditeljima. Možete ih zvati tvrdoglavim, decom jake volje ili kako već hoćete. U slučaju ... »»