Najbolje igračke za bebu

Najbolje igračke za bebuIgračke su ozbiljna stvar za bebu. One joj pomažu da upozna svet oko sebe i uz pomoć njih ona vežba nove veštine. Vaša tek rođena beba će žudeti za igračkama koje može da gleda, sluša, gricka i liže. Kako odrasta beba će polako prelaziti na igračke koje može da uhvati, udari, vrti i okreće. Biće zainteresovana za sve one stvari koje joj pomažu u istraživanju. Igračke čije delove može da otvori i zatvori, baci, ispusti i udara iznova i iznova. I šta još fascinira vašu bebu? Jarko obojene, meke igračke, kao i sve one koje sviraju i ispuštaju zvuke.

Zvečke

Zašto je zvečka zanimljiva bebi? Zato što pruža beskrajne mogućnosti. U početku će je vaša beba samo slušati i gledati – protresite zvečku i obratite pažnju na to kako okreće glavu prema zvuku. Zatim pomerajte zvečku levo i desno, tako da ona može da je vidi i posmatrajte kako pomera glavu. Možete vezati zvečku za njenu ruku ili nogu i zatim je navesti da pomera udove. U početku će biti iznenađena, ali ubrzo će shvatiti da može da proizvede zvuk svaki put kad pomeri ruku ili nogu i to će je jako zabaviti. Oko petog meseca vaša beba će moći da drži zvečku i da je prebacuje iz ruke u ruku (zvečka sa dve držaljke će joj olakšati ovu igru). Vašoj malo starijoj bebi pustite muziku i pokažite joj kako da trese zvečku u ritmu muzike.

Plišane igračke

Postoji li dete koje ne voli mekane i preslatke plišane igračke? Plišane igračke su zgodne vašoj bebi da ih uhvati i prigrli. One će stimulisati čulo dodira vaše bebe, naročito ako je u pitanju igračka sa puno tekstura, sa pufnastim repom, ušima, krznom i odećom od različitih materijala.

Oko šestog meseca beba se može vezati za jednu od svojih igračaka i tako ćete steći saveznika kad je umirivanje deteta u pitanju. Da biste se uverili da je omiljena igračka vašeg deteta bezbedna potražite onu sa ušivenim nosem i očima umesto sa prilepljenim dugmićima i delovima koji mogu otpasti. Uklonite sve žičice koje mogu poseći vašeg mališana, trakice koje mogu biti opasne…

Vodite računa i o tome da plišanu igračku redovno perete.

Vrteške za krevetac

Možda je vama vrteška za krevetac samo slatka dekoracija, ali ona je ustvari ozbiljna igračka vašeg deteta, nešto zanimljivo u šta može da gleda dok u prvim mesecima svoga života leži na leđima. Bebe vole jake kontraste i drečave boje, jer se na njih najlakše fokusiraju. Zato se odlučite za vrteške u svetlim bojama i postarajte se da su figure potpuno vidljive. Za najbolji efekat pronađite one koji sviraju više od jedne melodije – od umirujućih tonova, koji će primiriti vašu bebu, do veselih pesmica kad vaša beba želi da se zabavi.

Pošto većina beba želi da gleda samo ka jednoj strani, obično udesno umesto pravno, montirajte vrtešku na stranu krevetca ili za sto za presvlačenje, oko 12 cm od njenog lica. Naravno, čim vaša beba bude u mogućnosti da uhvati vrtešku rukom, negde oko četvrtog meseca starosti, sklonite je pre nego što je beba sama strgne.

Najbolje igračke za bebuLopte

Proćiće još nekoliko godina dok vaša beba ne nauči da igra fudbal, ali to ne znači da ona ne voli da se igra loptom. Nabavite nekoliko lopti različitih veličina i tekstura. Možete nabaviti malu, mekanu i šarenu za vaše dete da je posmatra i dodiruje je. Verovatno će ga zabaviti i da je ispušta dok je u svojoj sedeljki ili kolicima. Kad bude u mogućnosti da sedne, negde oko šestog meseca, nabavite mu malo veću loptu koju će moći da kotrlja.

Knjige

Ako vaša beba nema strpljenja da sedi i gleda knjige, ne brinite. Ona će i dalje uživati igrajući se njima, a ujedno će i učiti kako se okreću stranice. Dakle, nabavite knjigu koju vaša beba može da žvaće, baca i okreće do mile volje, a uskoro će ona moći da sedi dovoljno dugo da pogleda sliku ili dve sa vama. Najbolje knjige za bebe su one koje sadrže slike svakodnevnih predmeta, obično jednu po strani, koje su jasne i dovoljno svetle da privuku pažnju vaše bebe, pa čak iako je to samo na minut ili dva. Samo ne forsirajte, želite da voli knjige kao i bilo koju drugu igračku, a ne da mu dosade do vremena kad malo odraste.

Ogledala

Šta bebe najviše vole da vide? Lica. Priuštite svojoj bebi zadovoljstvo i okačite malo nelomljivo ogledalo na stranu njenog krevetca. Vaše dete neće biti svesno da posmatra svoje preslatko lice u ogledalu, dok ne bude staro negde oko godinu dana, ali će uživati gledajući svoj odraz i osmeh. Zašto bebe vole ogledala? Zabavna su im. Kada pomera ruke i noge malo stvorenje u ogledalu čini isto. Postavite bebu ispred uvećavajućeg ogledala i počnite da pravite grimase. Nemojte da se iznenadite ako počne da imitira vaše izraze, a zatim nastavi sa imitiranjem bebe u ogledalu.

Igračke za kupanje

Gumene igračke možda vama nisu zanimljive, ali bebama su izvor neizmerne zabave. Bilo koja jednostavna igračka brod, patka, ribica, koja pluta po vodi će biti jako zabavna vašem detetu. Ono može da ih uhvati, zgnječi, isprska ih i potopi… Šta uči kroz igru sa njima? Uzrok i posledicu. Pridružite se zabavi i obezbedite zvučne efekte koji će koristit razvoju vaše bebe, a ujedno je i zabaviti.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Uloga muzike u dečijem razvoju

Uloga muzike u dečijem razvoju

Muzika ima snažan uticaj na naše emocije. Roditelji znaju da tiha i nežna uspavanka umiruje uznemirene bebe, dok nas veličanstvena horska muzika može učiniti prilično uzbuđenim. Sem ovih primarnih funkcija ... »»

Presvlačenje bebe uputstvo

Presvlačenje bebe – praktično uputstvo

Redovno presvlačenje je jedna od najvažnijih stvari za negu bebe i nešto što ćete raditi više puta svaki dan, dokle god ne krenete sa upotrebom noše. Roditelji bez prethodnog iskustva ... »»

Igračke za dete od 3 godine

Igračke za dete od 3 godine

Kad napuni tri godine dete je spremno za još izazovnije igračke. Već ume samo da obuče majicu, svuče pantalone, opere ruke. Naučilo je da slaže blokove i čak igra i ... »»