Kako pripemiti dete za dolazak nove bebe?

Kako pripemiti dete za dolazak nove bebe?Kad jednom saznate srećnu vest postavlja se i pitanje kako da pripremite dete za dolazak nove bebe. Nova beba donosi zadovoljstvo, ali i nove izazove u porodici. Roditelji su uzbuđeni, ali istovremeno i zabrinuti kako će njihova deca reagovati na novorođenče. Javljaju se i pitanja. Kako bi trebalo da saopštimo našem detetu da će imati malog brata ili sestru? Hoće li biti ljubomorni na bebu? Kako da im pomognemo da se uklope?

Deca različitih uzrasta različito će da reaguju.

Od 1 do 2 godine

Deca ovog uzrasta neće najbolje razumeti šta znači imati brata ili sestru. Kako bilo, dozvolite detetu da čuje kako razgovarate o novoj bebi, kao i da oseti vaše uzbuđenje. Možda neće razumeti zašto ste uzbuđeni, ali će se Vaše uzbuđenje odraziti na njega, tako da će ga i ono osećati.

Budite svesni da nećete moći da ispunite potrebe oba deteta sve vreme, pogotovu ne sami. Ako se osećate iscrpljeno, potražite pomoć od partnera, rođaka ili prijatelja.

Pripremite slikovnice sa crtežima braće, sestara ili nove bebe. Na ovaj način Vaše dete će se upoznati sa terminima brat, sestra, beba.

Kad stigne nova beba potrudite se da starijem detetu obezbedite poseban tretman, kako bi se uverilo da je još uvek voljeno. Napravite mu specijalan poklon, pustite ga da provede vreme sa nekim koga posebno voli, tatom, bakom ili nekim veoma dragim, odvedite ga na mesto koje bi volelo.

Kako pripemiti dete za dolazak nove bebe?

Od 2. do 5. godine

U ovom dobu dete je još uvek jako vezano za Vas i ne zna kako bi Vas delilo sa nekim drugim. Vaše dete može da bude osetljivo na promenu i oseti se ugroženo od strane novog člana porodice. Evo nekoliko  predloga kako da motivišete vaše dete da bude dobar veliki brat ili sestra.

Smislite način na koji ćete da kažete Vašem detetu za novog brata ili sestru, objasnite detetu pre nego što počnete da kupujete nameštaj, pripremate garderobu, ili pre nego što počne da se raspituje za mamin veliki stomak. Slikovnice i delje mogu biti od velike pomoći. Potrudite se da kažete svom detetu i pre nego čuje od nekog drugog.

Budite iskreni. Objasnite da će beba biti i preslatka i mazna, ali da će plakati i oduzimati mnogo Vašeg vremena. Takođe mu dajte do znanja da će verovatno proći neko vreme pre nego što počne da se igra sa bebom. Uverite dete da ćete ga voleti istom jačinom kao i pre rođenja deteta.

Uključite Vaše dete u planiranje. Ovo će ga učiniti manje ljubomornim. Dozvolite mu da kupuje sa Vama stvari za bebu. Pokažite mu fotografije na kojima je i sam beba, ako planirate da date njegove stvari novoj bebi dozvolite mu da se igra sa njima pre nego ih namenite bebi. Kupite detetu lutku tako da ono može da se brine o svojoj bebi.

Odradite neke od većih promena u detetovom životu pre nego što beba stigne. Ako možete, naučite dete na nošu i naviknite ga da spava u krevetu umesto u krevetcu. Ako to nije moguće odložite ih dok se ne navikne na boravak bebe u kući. U suprotnom, Vaše dete se može osetiti preopterećeno svim promenama koje su ga zadesile.

Budite pripremljeni na činjenicu da će Vaše dete možda nazadovati. Na primer, detetu koje je već naučeno na nošu mogu se dešavati određeni ispadi, ili će možda želeti cuclu. Ovo je normalno, i to je detetov način da bude sigurno da još uvek ima Vašu ljubav i pažnju.

Pripremite dete na Vaše odsustvo zbog boravka u bolnici.Ono može biti zbunjeno, objasnite mu da ćete se vratiti za nekoliko dana sa novom bebom.

Odvojite posebno vreme za starije dete. Čitajte, igrajte se, slušajte muziku ili jednostavno samo razgovarajte. Pokažite mu da ga volite i da želite da radite stvari zajedno. Takođe, učinite da se oseća prihvaćenim, tako što ćete mu dozvoliti da se mazi dok Vi dojite bebu.

Potrudite se da Vaše starije dete provodi vreme sa ocem. Prisustvo novog deteta je sjajna mogućnost da otac provede više vremena sa detetom.

Deca starija od 5 godina

Deca starija od pet godina, nisu toliko ugrožena od strane novorođenčeta. Kako god bilo i oni mogu da osete zavist zbog pažnje, koju posvećujete novoj bebi.

Objasnite detetu šta se dešava jezikom koji ono može da razume. Recite mu šta znači imati malu bebu i koje su to promene koje mogu uticati i na njega i one loše i one dobre.

Neka Vaše dete pomogne u pripremama tako što će Vam pomoći u sređivanju sobe, biranju odeće i kupovini pelena.

Ako je moguće, postarajte se da Vaše dete dođe u bolnicu, nakon porođaja kako bi se osetilo kao deo rastuće porodice.

Kad donesete bebu kući postarajte se da Vaše dete oseti da i ono ima ulogu u brizi oko nje. Recite joj da može da drži bebu, ali da mora predhodno da Vas pita. Nagradite dete svaki put kad izražava ljubav i pažnju prema novorođenčetu.

Trudite se da previdjate potrebe i aktivnosti starijeg deteta. Dajte mu do znanja koliko Vam je stalo do njega. Potrudite se da provedete vreme sa njim svakog dana i iskoristite tu priliku da mu pokažete koliko je ono posebno i koliko ga volite.

Pogledajte jedan susret devojčice sa novom bebom:

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

vakcina

Malo dete i najčešce medicinske intervencije

Sigurno će u nekom periodu biti neophodno da se dete podvrgne nekoj od medicinskih intervencija i na žalost, one su uglavnom bolne. Trudite se da na blag način objasnite detetu šta ... »»

Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?

Sa kojom hranom treba biti oprezan tokom dojenja ?

Mame koje doje treba da jedu. Tokom dojenja, potrebno je da vam ishrana bude dobro izbalansirana i puna namirnica koje volite da jedete. Međutim, ma koliko voleli neke vrste hrane, možda bebi ... »»

Temenjača izaziva uznemirenost kod bebe

Temenjača

Zašto nastaje temenjača kod beba? Kako ukloniti temenjaču? Roditelji često, iz straha da ne povrede bebu, pri kupanju ne operu dobro gornji deo bebine glave, gde se nalazi velika fontanela. ... »»