Ingvinalna kila i vodena kila

 

vodena kilaŠta je vodena kila (hidrocela)?

Skrotum novorđenčeta može biti ispunjen tečnošću. Ova bezbolna kolekcija tečnosti, koja okružuje testis (nalazi se između testis i njegovih omotača) zove se vodena kila. Ona se često javlja kod muške novorođenčadi. Nekada je potrebno 6, 12 ili 24 meseci da se ova tečnost resorbuje. Ova pojava nije štetena i samo zahteva kontrolu u toku regularnih pregleda bebe. Ukoliko vodena kila ne prođe, odnosno tečnost se ne resorbuje do kraja 2 godine, potrebno je operativno lečenje.

 

Zašto nastaje?

Uzrok vodene kile kod deteta je različit od uzroka vodene kile kod odraslih. Testis se inicijalno razvija u trbuhu. Kod većine dečaka testis se spusti u skrotum pre rođenja. U toku tog spuštanja dolazi dolazi do povlačenja trbušne maramice zajedno sa testisom u kesicu (skrotum). Kod većine dece ta kesasta tvorevina se zalepi i nestane spoj između peritoneuma i testis sa malim, jedva vidljivim prostorom. Kod neke dece ostane otvorena ta komunikacija sa trbuhom i tečnost proizvedena u trbuhu može slobodno sići u skrotum i nazad (menja se veličina vodene kile).

 

Šta je ingvinalna dečja kila?

Ingvinalna kila nastaje kada postoji široka komunikacija između trbuha i sa preponskim kanalom i skrotumo (kesicom). Ta komunikacija se ostvrauje preko te kesaste formacije (deo trbušne maramice), koja se spustila u tu regiju. Nekada se vujuga creva, ili jajnik nalaze u toj kesi i zajedno spuste do skrotuma (mošnica) kroz ingvinalni prsten. Obično nema simptoma (osim ako crevo nije zaglavljeno), masa je meka i odvojena od testisa. Ta masa može biti gurnuta (vraćena) u trbuh, odnosno peritonelanu duplju.

 

Moželi devojčica da ima kilu?

Da. Kod devojčica se tumefakt nalazi u velikim usnama i/ili preponskoj regiji.

 

kila kod bebeDa li je ovo stanje ozbiljno?

Ovo stanje obično nije dramatično Međutim ako se ne pazi mogu nastati problemi. Ponekad crevo bude zaglavljeno u kili i knikuje se, odnosno tako je savijeno da do njega ne dolazi dovoljno krvi. U tom slučaju dete je ekstermno uzbuđeno i stalno plače, može povraćati, imati proliv, ili stolica može biti odsutna. Ako su ti simptomi izazvani kilom, onda je ona najčešće nešto veća nego ranije, crvena je, čvrsta, i bolna na dodir. Ta sitacija zahteva HITAN pregled lekara. Ovo se srećom ređe javlja, ali je potrebno stalno misliti o tome.

 

Kako se ovaj problem rešava?

Ovaj problem se rešava malom operaciom, koja se izvodi kao jednodnevna hirurška intervencija. Mala incizija se radi u predelu prepona, nađe se kilna kesa, koja se odvoji od okolnih struktura i visoko prema trbuhu podveže, odnosno ušije, i prekine ta konunikacija sa trbuhom.

Ukoliko dete ima ingvinalnu kilu, ona se planira za operaciju po postavljenoj dijagnozi kile, bez elemenata hitnosti. U slučaju uklještenja kile operacija je HITNA.

 

Kada se operiše vodena kila?

Kod izvesnog broja dece vodena kila se sama zatvori do uzrasata od 24 meseci. Ukoliko je vodena kila prisutna posle ovog uzrasata, ona se operiše jer neće proći sama.

Ukoliko dete ima ingvinalnu kilu ona se planira za operaciju po postavljenoj dijagnozi kile, bez elemenata hitnosti.

Postoperativne instrukcije

Dete ostaje u bolnici samo jedan dan.

Doc. Dr Zoran Radoijčić dečiji urolog

Bel Medic

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


11 činjenica o ćerkama

Šta to žene ne znaju o ćerkama, dok ne postanu mame? Žene, kad saznaju da nose devojčicu, obično misle da, imajući u vidu da su i same nekad bile devojčice, znaju ... »»

Urođena opstrukcija nosno-suznog kanala

Urođena opstrukcija nosno-suznog kanala

Prolaznost nosno-suznog kanala normalno se uspostavlja nakon rođenja i taj proces se kod 95 odsto dece završava  do dvanaestog meseca života. U nekim slučajevima, međutim,  uspostavljanje prolaznosti  ovog kanala je ... »»

Kada bebe prohodaju ?

Kada bebe prohodaju ?

Kada bebe prohodaju je jedno od uobičajenih pitanja koje postavljaju roditelji. Svaka beba počinje da hoda u svoje vreme. Ako je beba napunila 11 meseci, a još uvek ne hoda ... »»