Dojenje bebe – najčešća pitanja

Prve nedelje dojenja često se svode na prosto preživljavanje. Tada bebu navikavate na dojenje i često funkcionišete tako što pokušavate da uhvatite što više sna i koristite jaku volju da istrajete.

U nekom trenutku, kada se beba i vi bolje upoznate i naviknete jedna na drugu, verovatno ćete imati neka pitanja. Evo nekih stvari sa kojima ćete se verovatno suočiti tokom prve godine:

Dojenje bebe - najčešća pitanja Kako da beba pravilno uhvati dojku?

Ukoliko beba ne uhvati pravilno dojku, velika je verovatnoća da neće dobiti dovoljno mleka, a vi možete završiti sa ranama na bradavicama.

– Postavite bebu da leži sa strane i stomakom se naslanja na vas.

– Poduprite bebu jastukom i držite je uz grudi. Nemojte se naginjati ka bebi.

– Koristeći slobodnu ruku postavite palac i prste oko areole (tamnog područja koje okružuje bradavicu).

– Blago gurnite bebinu glavu tako da je dodirujete bradavicom tik iznad gornje usne.

– Kada beba širom otvori usta gurnite bradavicu unutra. U početku postavite bebinu donju vilicu dosta iza bradavice.

– Pogurajte bebinu glavu napred, postavljajući njenu gornju vilicu duboko na dojku. Budite sigurni da je beba obuhvatila celu bradavicu i dobar deo areole ustima.

Kako možete biti sigurni da beba dobija dovoljno mleka?

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja postavljaju mame koje doje. Za razliku od bočice, kod dojenja ne možete reći koliko je mleka pojela beba. Kako biste bili sigurni da je sve u redu vaš pedijatar može pažljivo pratiti bebinu težinu, naročito u prvih par nedelja.

U međuvremenu obratite pažnju na bebine pelene. Beba treba da mokri šest do osam puta na dan i najmanje dva puta da kaki dok ne napuni sedam dana starosti. Imajte na umu da dok god beba dovoljno dobija na težini prati ritam mokrenja i kaki kako treba, verovatno dobija dovoljno mleka.

Koliko vremena morate sačekati sa dojenjem ukoliko ste popili čašu vina?

Uopšteno govoreći alkohol iz jednog pića obično preradi vaš metabolizam i ne pojavljuje se u mleku u roku od dva-tri sata, nakon čega je bezbedno da podojite bebu. U suštini, dok god osećate bilo kakav efekat alkohola, kao što je pripitost ili laka vrtoglavica, nemojte dojiti bebu.

Da li bebe koje se doje duže spavaju noću?

Spavanje tokom noći u tom uzrastu znači pet do šest sati sna. Imajte u vidu da je svaka beba drugačija. Neke će od trećeg meseca prespavati celu noć, dok će druge to uraditi mnogo kasnije. Bebe spavaju tokom cele noći onda kada su za to spremne, bez obzira da li ih dojite ili ne.

Mačino mleko se brže i kvalitetnije vari od mleka iz bočice, pa postoji tendencija da se beba koju dojite budi češće i traži da jede, od one koja se hrani mlekom iz bočice.

Kada početi sa davanjem čvrste hrane?

Majčino mleko je najvažniji deo bebine ishrane, zato je dojite što duže. Kada krenete sa davanjem čvrste hrane krenite sa pirinčanim pahuljicama. Postepeno krenite sa dodavanjem kuvanog pasiranog voća ili povrća. Pitajte pedijatra za savet. Budite sigurni da je prošlo tri do pet dana pre nego što bebi uvedete novu namirnicu u ishranu kako biste mogli da pratite eventualne uzročnike alergije.

Da li smete koristiti pilule protiv začeća tokom dojenja?

Možete, ali to činite isključico uz konsultaciju lekara. Sačekajte šest nedelja nakon porođaja pre nego što krenete sa kontraceptivnim pilulama.

Šta izaziva začepljenje mlečnih kanala i kako se tretiraju?

Jedan od razloga koji dovodi do začepljenja mlečnih kanala je promena u načinu bebine ishrane. Ukoliko beba jede više čvrste hrane, a manje se doji, mleko se nakuplja u dojkama i može doći do začepljenja mlečnih kanala. Najbolji način da tretirate začepljene kanale je da izmuzate mleko, masirate dojke, uzimate dosta tečnosti i odmarate. Ako dobijete temperaturu ili groznicu posetite doktora, jer ste možda dobili mastitis, infekciju koja se često leči antibioticima.

Dojenje bebe - najčešća pitanja Kako sprečiti bebu da vas ujeda?

Čim vas beba ujede izvucite dojku iz njenih usta i ne dajte joj do sledećeg termina za hranjenje. Imajte na umu da do ujeda dolazi pri kraju hranjenja, tako da možete biti sigurni da je beba gotovo završila sa dojenjem.

Da li je normalno to što beba često izgleda nezainteresovano za dojenje?

Za bebe koje su već počele da jedu čvrstu hranu to je potpuno normalno. Bebe su u ovom uzrastu radoznale i počinju da istražuju svoje okruženje. Svaki zvuk može da joj odvuče pažnju od dojenja. Ako je beba krenula da puzi onda je verovatno više zanima da istražuje okruženje. Mada ovo može da bude frustrirajuće za vas, proći će.

Koliko puta treba dojiti bebu koja jede više čvrstu hranu?

Minimum četiri puta dnevno dojite bebu. Pri kraju prve godine pola kalorija beba treba da unosi iz majčinog mleka.

Da li postoje razlozi zbog kojih bebu treba dojiti duže od godinu dana?

Ima mnogo razloga za to da dojite bebu duže od godinu dana, ali najvažniji je bebino zdravlje. Bebino mleko nema ulogu samo u tome da zaštiti bebu od bolesti, već će joj pomoći da se brže oporavi ako se razboli. Dok god se beba doji snabdeva se antitelima od majke. Dojenje stvara i specijalnu vezu između bebe i majke i dok god je beba srećna nema razloga da žurite da prekinete sa dojenjem.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Da li dete manipuliše vama ?

Da li dete manipuliše vama ?

Ovo je vrlo interesantno pitanje jer su čak i vrlo mala deca svesna moći koju imaju nad svojim roditeljima. To je uglavnom stvar obrasca. Na primer, ako roditelj podigne u naručje ... »»

Uvod u dojenje

Uvod u dojenje

Nove mame imaju podugačku šoping listu. Kolica, krevetac, sedište za auto, pelene, garderoba… Mnogo je neophodnih stvari kad su bebe u pitanju, a računi se polako gomilaju. Jedna od osnovnih ... »»

Kako da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe ?

Kako podstaći razvoj inteligencije kod bebe ?

Postoji mnogo načina na koje možete da podstaknete razvoj inteligencije kod bebe i stimulišete njen mozak. Pomozite bebi da u potpunosti iskoristi svoje potencijale, počevši od hrane, koju jedete tokom ... »»