Četiri najvažnije rutine za vašu bebu

Četiri najvažnije rutine za vašu bebuRutine su jako važne za bebu. Bebe su stvorenja navike – i to je dobro. Predvidljiva rutina olakšava svima i pomaže da se oformi jača veza između roditelja i deteta. Bebe razvijaju osećaj sigurnosti i poverenja kad imaju ustaljene navike. Ova osećanja ljubavi i navika će ostati izražene kod vašeg deteta dugi niz godina.

1. Hrana – zašto je tačan raspored obroka toliko važan?

Vaše dete provodi dosta vremena u obrocima – ako se pridržavate regularne rutine, dokazano je da će beba biti srećnija i opuštenija, a ako dojite, vaše mleko će biti hranjivije, . Čim vidite da je vaše dete gladno, nahranite ga. Ako se vaše dete lako uznemiri, hranite ga u prostoriji sa manje svetla, ne gledajte televiziju niti odgovarajte na mailove, jer ako to radite tokom hranjenja šaljete mu poruku da nije dovoljno bitno za vas.

Ne nervirajte se, ako vaše dete ne traži da jede na svaka tri sata. Rutina nije isto što i raspored. Većina stručnjaka među kojima je i Američka Asocijacija pedijatara se slaže da se beba hrani kada je gladna ispravan način, pogotovu tokom  prvih par nedelja dok se tok dojenja i hranjenja ne ustalil.

2. Igra –  fokusirajte se na zabavu, čak i jako malim bebama je neophodna igra tokom dana. Oni su zaista mali sunđeri i to su momenti kad najviše saznaju o svojoj okolini, istražuju prste, igre, garderobu… Kasnje, deca će biti mnogo sigurnija u učenju ako je igranje tokom najranijeg detinjstva bilo njihova svakodnevica.

Tri načina da stimulišete bebu –  čitajte joj, pokazujte joj nove igračke i pustite je da se valja po podu. Nemojte da koristite ovo vreme da pospremate sobu i pričate telefonom, budite prisutni za svoje dete, nemojte samo dodati igranje na podugačku listu dnevnih obaveza. Ne paničite ako je pažnja vašeg deteta kratka – to je normalno. Pet do deset minuta igre za tek rođeno dete je mnogo. Oni su jako osetljivi na boje, zvuke i svetlost. Počeće da kolutaju očima i izgledaju nezainteresovano kad im je dosta zabave.

3. Kupanje može za bebu da predstavlja osvežavajuće jutarnje buđenje ili lepu pripremu za počinak, zavisno od toga da li vašu bebu kupanje stimuliše ili opušta. Temperament bebe i vaš lični raspored će odrediti vreme kupanja.

Četiri najvažnije rutine za vašu bebuNe nervirajte se ako se u početku vašem detetu kupanje ne dopada. Svlačenje i kvašenje može biti jako stresno za vaše dete. Ako vidite da mu stvarno ne prija, kupajte ga toplim sunđerom nekoliko dana. Imajte na umu da tek rođena deca ne bi trebalo da se kupaju svaki dan.

4. Spavanje – smestiti dete u krevet je možda najvažnija dnevna rutina. Vaša beba će imati bolji san, ako je u krevet smeštate u isto vreme. Najbolje je da to bude između 19 i 20 h. Ako premorite bebu tokom dana, biće i većih problema pri uspavljivanju. Prepoznajte znake umora na vreme: spušteni kapci, trljanje očiju, plačljivost i zevanje. Sat vremena pre spavanja započnite sa rutinom, ona može da uključuje kupanje, masažu, uspavanku, čitanje knjiga. Potrudite se da pred spavanje čitate nešto smirenim glasom. Čitanje pred spavanje nije najbolje vreme da čitate vesele priče glasno, jer to može uzbuditi i rasaniti vašeg mališana.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Igračke za bebe od 9-12 meseci

Igračke za bebe od 9-12 meseci

Sa devet ili deset meseci starosti beba je obično u stanju da se kreće unaokolo, bilo da puzi ili hoda pridržavajući se za nameštaj. Do dvanaestog meseca može čak da ... »»

Kocke za bebu

Igračke za bebu od 6-9 meseci

Sa 6 meseci beba počinje da se igra mnogo energičnije. Počinje da udara kašikom po posudama i jako zvecka svžnjem ključeva kada ih nađe. Već može da uhvati dve igračke ... »»

Igračke za bebe od 3-6 meseci

Igračke za bebe od 3-6 meseci

Koje su najbolje igračke za bebe u uzrastu od 3-6 meseci?   U uzrastu od tri do šest meseci beba otkriva kako mogu da budu zabavne njene ruke, sada kada više nisu ... »»