Beba i leto – kratak vodič

Malo toga je lepše od bebe u kolicima sa šeširićem na glavi, ali letnje aktivnosti sa bebom zahtevaju dodatne pripreme i mnogo veću torbu za plažu. Bilo da ste na peščanoj plaži, ili u dvorištu iza kuće, setite se da preduzmete neke važne mere bezbednosti kako biste uživali u letnjim aktivnostima.

Beba i leto - kratak vodičSve mere predostrožnosti, koje preduzmete tokom leta, samo će povećati uživanje na suncu sa Vašom bebom.

Zaštita od sunca

Nežna dečja koža osetljivija je i lako zadobije opekotine od sunca. Zato je adekvatna zaštita od velike važnosti. Kako su opekotine od sunca iz najranijeg doba povezane sa povećanim rizikom od dobijanja melanoma u odraslom dobu važno je da vašu bebu zaštitite svaki put kada je izložite suncu. Postoje preporuke po kojima nije preporučljivo izlagati bebe direktnom sunčevom zračenju do uzrasta od 6 meseci starosti.

Neophodno je da faktor zaštite od UVA i UVB zraka bude najmanje 30 ili više.

Zaštitnu kremu namažite najmanje 30 minuta pre izlaska na sunce, kako bi ostavili dovoljno vremena da je koža bebe upije.

U slučaju da se bojite alergijske reakcije, prethodno isprobajte zaštitnu kremu tako što ćete je namazati bebi na malom području i sačekati neko vreme. Ukoliko nema nikakve reakcije možete je koristiti kao zaštitu za Vašu bebu. Što se tiče glave, zaštitite je šeširićem.

Ne treba zaboraviti da do opekotina od sunca može doći i ako je dan oblačan. Zato preduzmite mere zaštite i kada su takvi dani tokom leta.

Vreme kada treba izlaziti na sunce

Nije svejedno kada ćete provoditi vreme na suncu sa Vašom bebom. Najtoplije i najjače je u periodu od 13:00 do 16:00 časova. Pokušajte da izbegnete da u tom terminu provodite vreme napolju.

Umesto toga, isplanirajte izlazak za jutarnje časove, kada je manje toplo i sunce je slabije. Pokazalo se da je veliki broj beba u najboljem raspoloženju pred ručak, tako da je to idealno vreme za izlazak. Večeri su zgodne za igranje napolju, ali problem mogu predstavljati bube i komarci.

Letnja odeća

U toplim danima, sa puno sunca, oblačite Vašoj bebi odeću svetlih boja, koja će odbijati sunčeve zrake, a beba će se manje zagrevati. Tamna odeća upija toplotu. Iako Vam se čini da su šorc i majca kratkih rukava odgovarajuća odeća za leto, ipak obucite vašoj bebi pantalone dugih nogavica i majcu dugih rukava ukoliko planirate da budete na suncu, kako bi izbegli da se beba pregreje, ograničite vreme koje provodite napolju na suncu, i vodite računa da je dovoljno hidrirate.

Kada birate odeću za bebu obratite pažnju i na tkanje. Treba birati tkanine koje su gusto tkane, kako bi pojačali zaštitu od sunca. Mali test će Vam pokazati da li je tkanina gusto tkana. Upalite lampu i prinesite komad odeće do nje. Ukoliko mnogo svetlosti prodire kroz materijal to nije dobar izbor.

Šeširić je obavezni deo garderobe pri svakom izlasku napolje. On će zaštititi glavu, lice, uši, oči i vrat vaše bebe od sunca. Pri tome, setite se da sve nazaštićene delove tela namažete zaštitnom kremom.

Beba i leto - kratak vodičDehidracija

Dehidracija predstavlja jedan od najvećih rizika kada je reč o produženom boravku na suncu. Voda je sastavni deo majčinog mleka. Samim tim kada dojite bebu ujedno je i hidrirate. Obična voda je pogodna za rehidraciju starije dece, ali ne sadrži elektrolite važne za ravnotežu kod beba.

Simptomi dehidracije su smanjeno mokrenje, topla kože i suve usne. Ipak, ako posumnjate da je beba dehidrirala najbolje je da se obratite pedijatru.

Bezbednost u bazenu

Bazeni za plivanje ne preporučuju se za bebe mlađe od 4 meseca. Tako male bebe nisu u stanju da efikasno regulišu telesnu toplotu.

Najbolji način da vaša beba bude bezbedna u bazenu je stalni fizički kontakt sa njom. Čak i ako ste bebu stavili u gumeni čamac, držite ga jednom rukom jer je dovoljna sekunda da beba iz njega upadne u bazen. Zato je najbolje da je stalno nadzirete.

Vreme je pokazalo da produžen boravak u hlorisanoj vodi može povećati rizik od bronhitisa i drugih respiratornih infekcija. Možda treba razmisliti o ograničavanju vremena koje će beba provesti u bazenu.

Insekti

Svako leto donese i insekte sa sobom. Komarci su napast koja se teško može izbeći. Kod jako malih beba ne preporučuje se korišćenje bilo kakvih sredstava za odbijanje komaraca. Možete se raspitati kod lekara ili apotekara o nekom prikladnom sredstvu protiv komaraca, koje je predviđeno za bebu određenog uzrasta.

Ukoliko vašu bebu ujede neki insekt, motrite reakcije na koži kao što je otok ili crvenilo. Ujed možete tretirati nekim atihistaminikom predviđenim za nežnu kožu bebe. U slučaju da dođe do jake reakcije kao što je otežano disanje ili otečen jezik odmah odvedite bebu kod lekara.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako pripemiti dete za dolazak nove bebe?

Kako pripemiti dete za dolazak nove bebe?

Kad jednom saznate srećnu vest postavlja se i pitanje kako da pripremite dete za dolazak nove bebe. Nova beba donosi zadovoljstvo, ali i nove izazove u porodici. Roditelji su uzbuđeni, ... »»

Priprema deteta za polazak u jaslice

Priprema bebe za polazak u jaslice

Priprema deteta za polazak u jaslice može početi i pre upisa. Možete sa svojim detetom prošetati do obližnjeg vrtića. Prilagodite ritam detetovog života u porodici onom kojim će živeti u ... »»

tambino sto broj pet

Ideje za dečiju sobu – edukativni dečiji nameštaj Tambino

Tambino nameštaj je nastao po ideji Džesike Koen (Jessica Kohen), koja je završila studije arhitekture na Berklay univerzitetu, a kasnije umetnost i dizajn na Stanfordu. U dobrovoljnom radu sa decom ometenom ... »»