50 pravila za tate koje imaju ćerke

1. Voli njenu mamu. Poštuj je, ceni i otvoreno pokaži da je voliš. Kada tvoja ćerka poraste, velike su šanse da će udati za nekoga ko će se prema njoj ponašati onako kako se ti ponašaš prema njenoj majci. Dobro ili loše, to tako ide. Dobro je bolja varijanta.tumblr_lnwzjojqK11qmxqgxo1_5002. Uvek budi tu. Kvalitetnog vremena nema bez kvantiteta. Družite se bez ikakvog drugog razloga osim da ste zajedno. Budi iskreno zainteresovan za sve što nju zanima. Potrebno joj je da tata bude uključen u sve faze njenog života. Nemoj sedeti pasivno dok prolaze godine… i njen život u tim godinama.

3. Ona će rasti tražeći heroja. To možeš biti ti. Moraćeš joj priskakati u pomoć mnogo puta u životu. Budi na nivou u svakoj situaciji. Crveni plašt i plave helanke – može i ne mora. tumblr_lnwzsvB5cN1qmxqgxo1_5004. Ceni svaki zajednički trenutak. Danas ona u pelenama puzi po kući, sutra joj dodaješ ključeve od auta, i pre nego što shvatiš, predaješ je mladoženji. Život se dešava brzo. Uživaj dok možeš.

5. Sasvim je OK da praviš planove za njenu budućnost. Isto tako je OK i to da ih ona ignoriše. Hteo si da ti ćerka bude jaka ličnost?

6. Dozvoli joj da te našminka. Tvoj osećaj neprijatnosti će izbledeti – njena uspomena neće.

7. Ona će se svađati sa svojom majkom. Oprezno biraj stranu.

8. Hajde, kupi joj te djindjuve.

9. Naravno da deluješ smešno dok se igraš žmurke sa bebom. Sve jedno se igraj.tumblr_lnzocnBm8w1qmxqgxo1_50010. Uživaj u čaroliji kupanja bebe.

11. Doći će dan kada će tražiti da joj kupiš kuče. Nemoj mnogo da se premišljaš. Bar jednom u njenom životu samo reci „da“.

12. Nikada nije suviše rano da je učiš o vrednosti novca. Kada bude tinejdžerka, verovatno će ti izvući i poslednju paru iz džepa… na dan svadbe takođe.

13. Velika je verovatnoća da je pričljivija od tebe… mnogo pričljivija. Budi dobar slušalac, ne prekidaj je i sve će biti u redu.

14. Kupi joj par patika čim prohoda. Neće još dugo pristajati da nosi obuću kao tatinu.

15. Pleši sa njom. Počni dok je još mala, ili čak beba. Nemoj čekati dan njenog venčanja.tumblr_lnzxzd0yD51qiibtoo1_50016. Izdvoj vreme, dok je mala, da se sa njom igraš kockicama . Ti ih poređaš – ona ih sruši.

17. Nauči da joj kažeš ne. Možda će se naljutiti danas, ali jednog dana oboma će biti drago što si bio čvrst.

18. Kaži joj da je lepa. Stalno joj to ponavljaj. Jednog dana će neki crtać ili magazin o lepoti pokušati da je ubedi u suprotno. tumblr_lnz5peafsr1qmxqgxo1_r1_50019. Nauči je da promeni gumu na kolima. Izduvana guma ne treba da joj bude razlog za paniku. Svejedno će te zvati telefonom uplakana, prvi put kada se to desi.

20. Svakog dana treba neko vreme da je držiš u zagrljaju. To će imati uticaj na njeno zdravlje tokom celog života.

21. Dozvoli joj da drži volan. Uvek će se sećati dana kada joj je tata dao da „vozi auto“. tumblr_lo3kdocCgb1qmxqgxo1_500

22. Pametna je koliko i bilo koji dečak. Postaraj se da to zna.

23. Kada nauči da deli poljubce želeće da te izljubi po celom licu. Ohrabri je u tome.

24. Pravilno grickanje suncokreta i semenki neće joj pomoći da upiše fakultet. Svejedno je nauči.

25. Nositi je na ramenima je čarobno iskustvo. Radite to dok su tvoja leđa jaka, a ona mala.

26. Nekada će ti njeno ponašanje biti potpuno neshvatljivo. Zapamti, kao i njena majka, tvoja ćerka ima svoj način razmišljanja…, drugačiji od tvog.

27. Njen šarm je uvek jači od tebe. Seti se toga svaki put kada se ne ponaša lepo, ili traži da joj kupiš nešto što ne treba.

28. Jedva će ćekati da se vratiš sa posla. Nemoj kasniti.tumblr_lo6uzmX8H71qmxqgxo1_500

29. Ako mama krene sa njom na časove plivanja, potrudi se da i ti uđeš u bazen. Nema veze što nema drugih očeva. To je njihov gubitak.

30. Nikada ne propuštaj njen rođendan. Za deset godina se neće sećati šta si joj doneo na  poklon. Sećaće se da si bio tu.

31. Nauči je da vozi rolere. Posmatraj kako njeno samopouzdanje raste.

32. Pusti je da se valja po travi. To je dobro za njenu dušu. Nije loše ni za tvoju.

33. Odvedi je u kupovinu kupaćeg kostima. Ne ustručavaj se da staviš veto na nešto što izabere, ali se potrudi da odoliš potrebi da joj kupiš pidžamu za plažu, koja prekriva celo telo.

34. Negde između trećeg i šestog rođendana verovatno će pitati da se uda za tebe. Odbij je nežno.

35. Posle ružnog sna, verovatno će hteti da se uvuče u tvoj krevet. To je dobra stvar.

36. Malo stvari je za malu uplakanu devojčicu utešnije od tatine ruke. Zapamti to zauvek.

37. Odvedi je u parkić na ljuljašku. Tražiće da je ljuljaš jače i brže. Njeno shvatanje jačeg i bržeg nije kao tvoje. Imaj to na umu.

38. Kada malo poraste, njena i tvoja definicija jačeg i bržeg ljuljanja biće mnogo bliže. Kada dođe to vreme, daj sve od sebe.

39. Držanje svoje male devojčice za noge, dok joj glavica visi naopako i dok se ona kikoće i nekontrolisano vrišti od zadovljstva je dobro za bicepse. Upozorenje: ona ne zna šta je to zamor mišića.

40. Možda će ti tražiti ponija za rođendan. Ukoliko ne živite na farmi, ne kupuj ga. U redu je i da iznajmiš nekog da proba.

41. Ne preteruj sa poklonima za rođendan i Novu godinu. Umesto toga, organizuj da radite nešto zajedno. tumblr_loaiapq6mh1qmxqgxo1_50042. Stavi joj do znanja da uvek može da se vrati kući. Šta god da se desi.

43. Kao leptir, jednog dana će raširiti krila i odleteti. Uživaj u njenim danima gusenice.tumblr_lobvs8Xses1qehcfxo1_500

44. Napiši joj pismo rukom svake godine za njen rođendan. Daj joj pisma kada prvi put ode od kuće, kada postane majka, ili kada budeš mislio da su joj najpotrebnija.

45. Nauči da joj veruješ. Postepeno, kako bude rasla, dozvoli joj sve više slobode. Uzdići će se do tvojih očekivanja.

46. Kada se dvoumiš, veruj svom srcu. Ona mu već veruje.

47. Sposobnost prepoznavanja da li treba da se mešaš, ili da se skloniš s puta kada je tvoja tinejdžerka uznemirena, koštaće te godina života. Ako uspeš da naučiš da razlikuješ, javi kako ti je pošlo za rukom.

48. Sladoled pokriva gomilu grehova. Treba da znaš njen omiljeni ukus.

49. Taj dan će brzo doći. Ništa što možeš da uradiš neće te pripremiti za to. Što pre prihvatiš tu činjenicu, to će ti biti lakše.

50. Danas ide u obdanište. Sutra je već na fakultetu. Nemoj da trepneš. tumblr_lo8ha0WD631qmxqgxo1_500

 

 

Autor teksta je Michael Mitchell, tridesetineštogodišnji tata bloger, koji svakodnevno twituje o svom viđenju roditeljstva. Njegov blog LifeToHerYears se svakodnevno dopunjuje novim pravilima za tate.

Neka od originalnih 50 pravila, koja su specifična za život u SAD, ili se ne mogu adekvatno prevesti na srpski jezik, zamenili smo nekim od skorije napisanih pravila.

Slike su takođe preuzete sa LifeToHerYears

 

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Letnji spomenar

Zabava za raspust – Napravite Letnji spomenar

Raspust ponekad predugo traje - naročito za roditelje. Treba osmisliti aktivnosti za dete za svaki dan, tokom skoro 3 meseca i ima dana kada jednostavno nemate odgovor na pitanje „Šta ... »»

Pedikir-ribice-01

Pedikir ribice – nova atrakcija u grčkim letovalištima

Ove godine se u grčkim letovalištima pojavila nova atrakcija za turiste – pedikir ribice. Kako izgleda? Ispred prodavnice obično stoji promoterka, deli letke i na čistom srpskom jeziku Vas poziva da svratite ... »»

Tužakanje – kako zaustaviti?

Tužakanje – kako zaustaviti?

Tužakanje obično počinje u predškolaskom uzrastu. Deca najčešće tužakaju brata ili sestru, ili drugare sa kojima se igraju, kada počne da se javlja osećaj rivalstva. Tužakanje, takođe ima svoju pozitivnu stranu. ... »»