10 pravila da budete bolji roditelj

Teško je biti roditelj. Većina nas oseća kako bi mogla bolje da obavi taj posao, ali sama odluka da budete bolji roditelj retko daje rezultate. Tako je jer se obično prvi korak ka tome da budete bolji roditelj odnosi na to kako tretirate sebe. Možete pružiti samo ono što imate u sebi, a ako niste u stanju da se nosite sa sopstvenim osećanjima, ne možete očekivati da naučite decu kako da se nose sa svojim osećanjima.

Ukoliko se pitate odakle da krenete evo 10 obaveza koje će od vas načiniti boljeg roditelja i srećniju osobu. Krenite sa jednom ili se obavežite na svih 10.

1.Vodite računa o sebi i budite fokusirani kako bi mogli da budete srećan, strpljiv, ohrabrujući roditelj, kakvog Vaše dete zaslužuje.

To znači uključivanje brige o sebi u vaš život na dnevnoj osnovi. Idite ranije u krevet kako bi bili odmorniji, jedite zdravo kako bi održali raspoloženje, transformišite svaki unutrašnji negativni glas u ohrabrujući i usporite tempo kako biste mogli da uživate u životu. Najvažnije od svega je da se obavežete da vodite računa o sebi. Smirite se pre nego što se upustite u bilo šta sa detetom.

10 pravila da budete bolji roditelj2.Volite one sa kojima ste.

Jedna od stvari, koja je sigurno poznata o razvoju deteta je činjenica da dete napreduje ako se oseća voljenim i paženim. Deca koja napreduju su ona koja se osećaju voljenom i paženom baš zbog toga što su takva kakva su. Svako dete je jedinstveno, pa je za svako dete potreban različit pristup kako bi se osećalo voljenim. Težak posao za roditelja je da prihvati kakvo je njegovo dete i da ga neguje zbog toga kakvo je, čak i dok ga vodi kroz razne oblike ponašanja. U čemu je tajna? Pogledajte ovo iz perspektive deteta, iskoristite pozitivno razmišljanje i proslavljajte svaki korak u pravom smeru.

3.Ostanite povezani. Razdvojenost je nešto što se događa. Zato stalno moramo ponovo da se povezujemo. Setite se da se kvalitetno vreme odnosi na povezivanjet, a ne na učenje, pa stoga gotovo da i nema neku strukturu. Zagrlite svoje dete svako jutro i kada se pozdravljate sa njim. Kada se kasnije tokom dana ponovo skupite posvetite petnaest minuta tome da budete fokusirani samo na dete. Šta ćete raditi u tih 15 minuta? Slušajte, saosećajte sa njim, zagrlite ga, smejte se, opet slušajte. Prestanite da radite pre večere kako biste posvetili veče svojoj porodici. Jedite zajedno. U vreme za odlazak u krevet svako veče proćaskajte sa svakim detetom i tiho ga zagrlite.

4.Posvetite se ulozi formiranja poštovanja. Želite da odgajite decu koja su brižna i imaju poštovanja? Duboko udahnite i pričajte sa njima sa poštovanjem. Nije uvek lako kada ste ljuti, zato setite se glavnog pravila u kontrolisanju svojih osećanja sa decom: vi ste u ulozi modela, ne smatrajte da je išta lično, a i to će proći.

5.Naučite emocionalnu inteligenciju. Kao dodatak na razvijanje emocionalne kontrole deci pomažemo da kontrolišu svoje emocije na sledeće načine:

-Učite decu da se uteše. Suprotno od onoga što ste možda čuli, deca ne uče da se uteše tako što će biti ostavljena da plaču. Kao što svako ko je pokušao da se umiri zna, ublažavanje je psihološki proces. Kada beba plače i mi je tešimo, njeno telo odgovara tako što luči oksitocin i druge ublažavajuće hemikalije. Ono što vidite je da se beba smiri. Biološki, dolazi do učvršćavanja neuronskih puteva za ove hormone koji smiruju. Tako dete razvija sposobnost da se smiri kada je uznemireno.

-Šaljite poruku da je ceo dijapazon detetovih osećanja razumljiv, čak i kada njegove akcije treba ograničiti („Želeo bi da možeš da dobiješ kolač“)

-Pokažite empatiju prema njihovim osećanjima.

-Slušajte dete kada želi da izrazi svoja osećanja. Povremeno ovo će biti u formi reči i pomaže da rečima prokomentarišete osećanja deteta: „Tako si ljut!“ Ali češće, detetu samo treba sigurnost prisustva roditelja dok plače ili besni kako bi iskazalo svoja osećanja. Često dete neće biti u stanju da artikuliše razlog zbog koga je uznemireno, a to i nije neophodno. Međutim, ovo pomaže detetu da uči da prihvata i procesuira svoje emocije, tako da može da krene dalje i ostavi ih iza sebe, radije nego da reaguje po tim osećanjima. (To je značenje reči „reagovanje“, reagujemo prema našim osećanjima radije nego da ih jednostavno istolerišemo dok ne pređu preko nas i nestanu).

10 pravila da budete bolji roditelj6.Potražite potrebe koje se kriju iza ponašanja deteta.

Vaše dete ima razlog za sve što uradi, za šta zna da vam smeta. To možda nije nešto što ćete vi smatrati dobarim razlogom, ali to je ono što motiviše takvo ponašanje. Vikanjem na dete zbog njegovog ponašanja kako bi ga promenilo, nećete rešiti njegov probem. Samo obraćanjem pažnje na potrebu koja leži ispod takvog ponašanja doći će do promene. Roditelji, koji obrate pažnju na potrebu deteta unapred primećujući polje problema („Izgleda da samo hoće da odabere svoju odeću, čak iako se sve ne slaže!“) budu nagrađeni kooperativnim detetom.

7.Radije usmeravajte dete  nego da ga kažnjavate.

Dete se ponaša kako bi nas zadovoljilo. Kada ga stalno kritikujete i disciplinujete, njegovo srce će otvrdnuti prema Vama. Roditelj koji vodi uz ljubav i sopstveni primer, obraća pažnju na potrebe radije nego da se fokusira na loše ponašanje, unapred preusmerava dete. („Možeš da bacaš loptu napolju.“), i koji postavlja granice sa empatijom („Ljut si i tužan, ali mi nećemo nikoga tući. Iskoristimo tvoje reči da kažemo tvom bratu kako se osećaš.“) završi na kraju sa samodisciplinovanim detetom, koje želi lepo da se ponaša.

8.Setite šta je važno i šta je stav, a šta zahvalnost.

Ostanite pozitivni i birajte svoje bitke. Svaka negativna interakcija sa vašim detetom troši vredan kapital međusobnih odnosa.

Fokusirajte se na važne stvari, kao što je način na koji se dete ponaša prema bratu ili sestri. U širem kontekstu, detetova jakna na podu može da vas izluđuje, ali verovatno nije vredna toga da preopteretite vaš kapital u odnosima sa detetom i dovedete ga u crvenu zonu.

Budite zahvalni za svaku pojedinačnu stvar koju dete uradi a vama prija i primetićete da je sve više takvih stvari.

9.Obavežite se na radikalno samoprihvatanje i sosećanje. Želite da osećate više ljubavi u srcu? Pružite je sebi! Ljubav je glagol. Da, ljubav može samo da se dogodi, ali imaćemo je više (i osećati više) tako što ćemo je pružati. A našoj deci možemo pružiti samo onoliko ljubavi koliko naše srce može da nosi. Samo napred – povećajte svoje srce.

Svaki put kada se osetite loše, iz bilo kog razloga, pružite sebi ljubav. Bićete zapanjeni kako će vam se život promeniti.

10.Održite perspektivu.

Naravno, vaša deca će praviti greške, ali i vi ćete. Nema savršenih roditelja, savršene dece, niti savršenih porodica. Ali ima porodica, koje žive u velikoj ljubavi, u kojima svako napreduje. Jedini način da kreirate takvu porodicu je da dnevno pravite izbore koji vas vode u tom pravcu. To nije magija već samo naporan rad na korigovanju kursa, kako biste ostali na pravom putu. Ako tražite znake za taj put uvek ih možete naći i pratiti na svom putu ka ispunjenijem životu. Samo se držite pozitivnih koraka. Pre nego što budete svesni, naći ćete se na potpuno novom terenu.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

prvi razred

Prvi razred – učenje slova, čitanje i pisanje

Nastava početnog čitanja i pisanja je najznačajnija u nastavi srpskog jezika u prvom razredu. Bukvar za prvi razred je prvi udžbenik, sa kojim se prvaci sreću i podeljen je na četiri ... »»

7 saveta da ne razmazite dete

7 saveta da ne razmazite dete

Ljubav prema detetu nema granica, ali ako želite da podignete dobro vaspitano dete moraćete da uspostavite neka osnovna pravila. Evo 7 saveta koji će vam pomoći da sasečete loše ponašanje u korenu: 1. ... »»

10 vaspitnih metoda koje ne treba koristiti

10 loših vaspitnih metoda

Lako je vaspitavati dobru decu. Teško je kada su deca komplikovana, imaju zanimljive ličnosti ili su u problematičnoj fazi razvoja, ali je sa ovom decom najvažnije da primenjujete prave vaspitne metode. Evo 10 ... »»