Deca i lekovi u kući

deca su radoznalaSvi mi u kući držimo neku zalihu lekova za “ne daj Bože”, a neke lekove, ili vitamine pijemo svakodnevno i volimo da su nam pri ruci. Lekovi, pa čak i oni koji se kupuju bez recepta, mogu biti jako opasni ako se ne koriste na propisan način. Zato se u kući, u kojoj ima dece, mora voditi računa gde se lekovi ostavljaju.

Lekovi moraju da stoje van domašaja dece! – Deca su radoznala i često stavljaju svakakve stvari u usta, naročito dok su jako mala. Puno dece stiže u hitnu pomoć, jer se nekako domoglo lekova, koje su njihovi roditelji slučajno ostavili na dohvat ruke. Zato za lekove izaberite mesto, koje deca ne mogu da dohvate.

Nakon svake upotrebe vraćajte lekove nazad, na mesto odakle ste ih uzeli, čak i kada znate da će Vam uskoro ponovo trebati.

Ako je dete bolesno, nemojte ostavljati lekove pored dečije bolesničke postelje. Koliko god mislili da ih Vaše dete neće dirati, setite se uvek da ni jedan roditelj, koji dovede dete u hitnu pomoć, nije očekivao da će dete popiti lekove.

Neke farmaceutske kuće  vode računa o sigurnosti dece pa prave sigurnosne poklopce za bočice koje deca ne mogu da otvore. Potudite se da uvek dobro zatvorite ovakve poklopce, ali se nemojte uzdati u njih jer se dešava da ih deca otvore.  Zato i dobro zatvorena bočica nakon upotrebe takođe uvek mora biti sklonjena na sigurno mesto.

Detetu svakako treba objasniti šta je lek, za šta služi i da ga ne sme samo uzimati.

lekoviNikad ne predstavljajte detetu lek kao slatkiš da bi ga ubedili da popije.  Može se desiti da ono samo potraži taj slatkiš kada Vi niste u blizini.

Zamolite svoje goste da tašne i torbe, u kojima su možda lekovi, ostavljaju van pogleda i domašaja  Vašeg deteta.

Preduzimanje ovih mera neće značiti da ste sto posto sigurni, ali će smanjiti šanse da ćete voditi dete u hitnu pomoć na ispiranje želudca.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Vodu i sapun ništa ne moze da zameni

Održavanje higijene polnih organa kod bebe

Higijena je izuzetno važna za male bebe, a naročito higijena polnih organa i analnog predela. Kada se beba ukaki najbolje je da je uvek, kad god možete, operete vodom i sapunom! ... »»

Plaženje jezika i tremor kod beba

Često plaženje jezika i tremor kod beba

Plaženje jezika najčešće predstavlja jednu od takozvanih faza u razvoju deteta. Najčešće se javlja upravo u periodu odojčeta, dakle u prvoj godini života. Razlozi mogu biti različiti - od odbijanja ... »»

Roditelji moraju da brinu da mala deca i bebe unesu dovoljno tečnosti

Unos vode i drugih tečnosti u toku dana

Deca treba da unose oko 35 mililitara vode po kilogramu u toku dana. Veća deca treba da unose vodu čim osete žeđ, dok za manju decu i bebe moraju brinuti ... »»