Deca i lekovi u kući

deca su radoznalaSvi mi u kući držimo neku zalihu lekova za “ne daj Bože”, a neke lekove, ili vitamine pijemo svakodnevno i volimo da su nam pri ruci. Lekovi, pa čak i oni koji se kupuju bez recepta, mogu biti jako opasni ako se ne koriste na propisan način. Zato se u kući, u kojoj ima dece, mora voditi računa gde se lekovi ostavljaju.

Lekovi moraju da stoje van domašaja dece! – Deca su radoznala i često stavljaju svakakve stvari u usta, naročito dok su jako mala. Puno dece stiže u hitnu pomoć, jer se nekako domoglo lekova, koje su njihovi roditelji slučajno ostavili na dohvat ruke. Zato za lekove izaberite mesto, koje deca ne mogu da dohvate.

Nakon svake upotrebe vraćajte lekove nazad, na mesto odakle ste ih uzeli, čak i kada znate da će Vam uskoro ponovo trebati.

Ako je dete bolesno, nemojte ostavljati lekove pored dečije bolesničke postelje. Koliko god mislili da ih Vaše dete neće dirati, setite se uvek da ni jedan roditelj, koji dovede dete u hitnu pomoć, nije očekivao da će dete popiti lekove.

Neke farmaceutske kuće  vode računa o sigurnosti dece pa prave sigurnosne poklopce za bočice koje deca ne mogu da otvore. Potudite se da uvek dobro zatvorite ovakve poklopce, ali se nemojte uzdati u njih jer se dešava da ih deca otvore.  Zato i dobro zatvorena bočica nakon upotrebe takođe uvek mora biti sklonjena na sigurno mesto.

Detetu svakako treba objasniti šta je lek, za šta služi i da ga ne sme samo uzimati.

lekoviNikad ne predstavljajte detetu lek kao slatkiš da bi ga ubedili da popije.  Može se desiti da ono samo potraži taj slatkiš kada Vi niste u blizini.

Zamolite svoje goste da tašne i torbe, u kojima su možda lekovi, ostavljaju van pogleda i domašaja  Vašeg deteta.

Preduzimanje ovih mera neće značiti da ste sto posto sigurni, ali će smanjiti šanse da ćete voditi dete u hitnu pomoć na ispiranje želudca.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...


Strana tela nosa kod dece

Strana tela nosa predstavljaju relativno čest nalaz u otorinolaringološkoj praksi. Pre svega ih nalazimo u dečijem uzrastu. Najčešće su to mala deca uzrasta 3-5 godina, koja iz radoznalosti ubacuju u nos ... »»

7 znakova da vašem detetu trebaju naočare

7 znakova da vašem detetu trebaju naočare

Mala deca u predškolskom uzrastu i manji školarci najviše uče vizuelno, odnosno gledajući. Oko 80% učenja oni postižu koristeći oči i presudno je njihove okice budu u dobroj formi. Jedna četvrtina ... »»

krpelj

Krpelj i dete

Iako nam je svima neprijatno pri pomisli na krpelje, činjenica je da delimo životni prostor, pa su nam povremeni susreti prosto neizbežni. Ovi paraziti žive u zelenilu, pa ih najviše ima ... »»