Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica

Kvalitetna i zdrava hrana za trudnice i nerođene bebe je veoma značajna. Pravilno izabrani hranljivi sastojci omogućiće vam da se dobro osećate i budete zdravi, a biće i od koristi vašoj bebi koja raste.

Pogledajte 15 namirnica koje smo izabrali zbog sadržaja velike količine korisnih hranljivih sastojaka i obavezno ih uključite u svoju ishranu.

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica - brokoli1. Brokoli

Brokoli je super-povrće, koje će vam omogućiti da u jednom obroku unesete više od polovine dnevnih potreba vitamina C i kalijuma, a unećete i više vitamina A nego da ste popili čašu mleka. Brokoli sadrži puno antioxidansa, a takođe je odličan i za probavni sistem.

 

 

Zdrava hrana za trudnice - 15 sjajnih namirnica2. Jagode

Pored toga što veoma ukusne, jagode sadrže mnogo gvožđa i odlične su u borbi protiv zamora u trudnoći. Pune su vitamina C – u jednoj šaci jagoda ga ima više nego u jednoj ovećoj pomorandži.

Odlične su i za pročišćavanje celog organizma i sjajna užina za trudnice.

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica - ovsene pahuljice

3. Ovsene pahuljice

Pune su složenih ugljenih hidrata koji sporo sagorevaju i oslobađaju energiju dugo nakon obroka. Odlične su za doručak i pomažu u borbi protiv prepodnevnog umora u trudnoći.

 

 

Zdrava-hrana-za-trudnice-banane4. Banane

Odlična užina za trudnice puna kalijuma i energije. Zadovoljiće vaš osećaj gladi a da vam ne optereti stomak. Banana je sjajan izbor ako morate da prezalogajite nešto između obroka.

 

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica paradajz5. Paradajz

Pun je vitamina A i C, a neki stručnjaci tvrde da pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, smanjuje stres, pomaže kod glavobolja i da je čak dobar u borbi protiv kamena u bubregu.

 

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica borovnice6. Borovnice

Mala bobica puna dobrih stvari! Borovnica je puna antioksidanasa, vitamina C i vlakana, a neka istraživanja pokazuju da usporava psihičko starenje. Super voće za super užinu!

 

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica Losos7. Losos

Prepun je Omega 3 masnih kiselina koje su odlične za vas i osiguravaju zdrav razvoj i napredak vaše bebe. Svim trudnicama se savetuje najmanje 2-3 obroka lososa ili druge morske ribe nedeljno.

 

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica Integralni hleb8. Integralni hleb

Hleb od celog zrna žitarica je izvor vlakana a uz to sadrži i prilično gvožđa i cinka.

 

 

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica Musli9. Musli

Prirodni musli od celog zrna raznih žitarica je odličan izvor vlakana, koji potpomaže rad creva. Uz ugljene hidrate iz ovog obroka ćete se snabdeti i folnom kiselinom i vitaminom B, koji su važni u trudnoći.

 

 

Zdrava hrana za trudnice - 15 sjajnih namirnica - bademi10. Bademi

Puni su nezasićenih masti, veoma značajnih za razvoj mozga vaše bebe. Ako u porodici imate istoriju alergije na koštunjavo voće, ipak se prvo posavetujte sa lekarom.

 

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica NAR11. Nar

Veliki izvor vitamina A, C i E, kalijuma i antioksidanasa, kao i gvožđa neophodnog za borbu protiv anemije u trudnoći. Nar je sjajna užina.

 

 

Zdrava hrana za trudnice - 15 sjajnih namirnica12. Jaja

Izvor velike količine proteina i amino kiselina neophodnih vašem telu u trudnoći. Zgodno je i što do ovih proteina možete doći i bez mnogo stajanja pored šporeta, ako jaja samo skuvate ili na brzinu spremite kajganu.

 

 

Zdrava hrana za trudnice – 15 sjajnih namirnica Suve kajsije13. Suve kajsije

Šaka suvih kajsija sadrži 10% vaših poreba za gvožđem, a bogata je i folnom kiselinom, kalijumom, kalcijumom i magnezijumom. Pomoći će vam da imate redovnu stolicu, što je mnogim trudnicama značajno. Zgodno je i što ovu užinu možete uvek imati u tašni, u plastičnoj kesici, za slučaj da ogladnite i bez obaveze da je pojedete istog dana.

 

Zdrava hrana za trudnice - 15 sjajnih namirnica - sok od pomorandže

14. Ceđeni sok od pomoranže

Ako uz obrok pijete svež prirodno ceđeni sok od pomorandže, on će pospeštiti apsorpciju gvožđa iz hrane koju unosite. Pored toga, bogat je i vitaminom C i osvežiće vaš

organizam.

Zdrava hrana za trudnice - 15 sjajnih namirnica Integralni pirinač15. Integralni pirinač

Kuva se duplo duže nego beli pirinač, ali je i duplo bolji za vaš organizam. Od njega ćete biti mnogo duže siti, pa nećete padati u iskušenje da nešto grickate. Potpomaže varenje i značiće vam u borbi protiv zatvora, koji je čest u trudnoći.

 

 

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Test za trudnoću

Test za trudnoću

Kada možete uraditi test za trudnoću? Većina testova na trudnoću iz urina se može uraditi već od prvog dana kašnjenja menstruacije, što je odprilike dve nedelje od začeća. Neki veoma osetljivi ... »»


Post-porođajna depresija – prepoznajte simptome

Post-porođajna depresija je uobičajena pojava. Vaša nova beba je napokon tu. Svi su srećni, zadovoljni i zahvalni što je vaš porođaj prošao mirno i bez većih komplikacija. Zašto se onda vi ... »»


Jutarnja mučnina u trudnoći

Jutarnja mučnina i povraćanje mogu biti jedni od prvih znakova trudnoće i obično se javljaju oko šeste nedelje trudnoće. Može se javiti u bilo koje doba dana, a obično prestaju ... »»