Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

Prosečna težina novorođene bebe je oko 3,5 kg. Postavlja se pitanje koliko ćete Vi biti teški kada napustite porođajnu salu. Drugo pitanje je kada ćete moći da se vratite na težinu koju ste imali pre trudnoće. Za svaku ženu promena težine nakon porođaja je različita i zavisi od mnogo faktora – koliko ste kilograma dobili tokom trudnoće, da li dojite, kakve su vam navike u ishrani, da li vežbate… Ipak, ima nekih stvari za koje možete predvideti kada će se desiti.

Kako se gube kilogrami posle porođaja ?

24 časa nakon porođaja

Gotovo odmah nakon porođaja žena izgubi oko 5,5 kg. Tu je težina bebe, mali gubitak krvi, tečnosti, amnioteske tečnosti. Dobar deo težine otišao je na bebu.

 

Nedelju dana posle porođaja

Još uvek dosta tečnosti izbacujete mokraćom, naročito ako su koristili epidural pri porođaju, što znači da gubite težinu, ali nemojte gledati standarde već obratite pažnju na to kako vam stoji odeća.

Dojenje takođe može igrati ulogu u gubljenju težine. Iako se ženama savetuje da unose dodatnih 500 kalorija ukoliko doje bebu, obično izgube više težine od toga nakon porođaja. Dojenje troši kalorije, ali ovo ne mora da bude tačno za sve. Neke žene brže gube težinu od drugih bez obzira na to da li doje bebu ili ne.

 

Dve nedelje posle porođaja

Smatra se da mama ne treba da se meri prve dve nedelje nakon porođaja, dok još uvek uspostavlja dojenje i hormoni se još uvek smiruju. Neželjena kilaža koju bi mama videla na vagi mogla bi da je rasplače, a to ne bi morala nužno da bude težina zbog gojaznosti.

 

Mesec dana kasnije

Gotovo da zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali uobičajeno je da novopečene mame mesec dana nakon porođaja izgube oko 9 kg. Preporuka je da žena u trudnoći dobije između 11 i 16 kg, pa je ovaj gubitak vraća skoro na težinu pre trudnoće.

 

Šest nedelja posle porođaja

Otprilike u ovom periodu materica se vraća na svoje mesto, pa stomak deluje manji, što je velika promena. Možda opet obučte bikini.

 

Par meseci posle porođaja

Ako zadržite zdrave navike u ishrani sa kojima ste započeli tokom trudnoće, posle par meseci bićete bliži svojoj težini iz vremena pre nego što ste zatrudneli. Ukoliko krenete sa vežbanjem to će vam pomoći da oslabite i rezultati će doći brže.

 

Devet meseci posle porođaja

Obično za devet meseci možete da se vratite na težinu pre porođaja, ali ako ste se tokom trudnoće ugojili više od preporučenih 11-16 kg, može potrajati nešto duže dok ne izgubite neželjene kilograme. Uostalom, svaka žena gubi težinu svojim ritmom.

Ne treba primenjivati stroge dijete jer ne obezbeđuju trajan gubitak težine. Što je još gore mogu dovesti do toga da vaš organizam ne dobije dovoljno hranljivih materija i odložiti oporavak nakon porođaja. Ako dojite bebu ne unosite dovoljno hrane, možete doći u situaciju da vaše mleko ne sadrži dovoljno kalorija i hranljivih materija. Mame treba da jedu dovoljno kaloričnu hranu koja sadrži dovoljno minerala i vitamina neophodnih za zdravu kožu, a  koja će dovesti do gubitka težine. Tome dodati malo fitnesa svaki dan i nećete biti samo izuzetno zdrava mama, već ćete predstavljati uzor za zdrav život svojoj deci. I dobro ćete izgledati.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Bebini pokreti u stomaku

Bebini pokreti u stomaku

Bebini pokreti u stomaku su nešto što sve buduće mame iščekuju, razmišljaju kako će izgledati i da li će ih odmah prepoznati. Pitajte svoju majku o tome. Kada žena dobije ... »»


Jutarnja mučnina u trudnoći

Jutarnja mučnina i povraćanje mogu biti jedni od prvih znakova trudnoće i obično se javljaju oko šeste nedelje trudnoće. Može se javiti u bilo koje doba dana, a obično prestaju ... »»

Neočekivana osećanja u trudnoći

Neočekivana osećanja u trudnoći

Svaku ženu, u momentu kad sazna da je trudna preplave brojne misli i osećanja. Radost, nova nadanja, zadovoljstvo, budućnost, očekivanja... Trudnoća traje devet meseci i za većinu budućih majki to ... »»