Bebini pokreti u stomaku

Bebini pokreti u stomaku su nešto što sve buduće mame iščekuju, razmišljaju kako će izgledati i da li će ih odmah prepoznati. Pitajte svoju majku o tome. Kada žena dobije pozitivan rezultat koji potvrđuje da je zatrudnela, milijarde različitih misli prolazi joj kroz glavu. Prihvatamo činjenicu da se unutar stomaka razvija novi život, primećujemo promene na svom telu, ali nam sve deluje nestvarno i apstraktno dok prvi put ne osetimo kako se beba pomera.

Bebini pokreti u stomakuKada osetimo prvi bebin pokret u stomaku zapitamo se da li je moguće da je to, a onda se dogodi ponovo. Onda smo sigurni i dođe do navale emocija jer je, do tog trenutka mentalno saznanje, postalo fizička realnost. Žena počinje sa pripremama za novi život i preplavljuju je majčinska osećanja.

Kada počinjete da osećate bebine pokrete?

Uobičajeno je da bebini pokreti počnu da se osećaju između 16 i 22 nedelje trudnoće. Mame, koje su trudne drugi ili treći put, mogu nešto ranije da prepoznaju pa i da osete bebino kretanje.

Kako prepoznati osećaj?

Većina trudnica opisuje bebine pokrete kao leptiriće u stomaku ili kao puckanje kokica. U početku su ti pokreti lagani, nežni i sporadični. Kako trudnoća napreduje pokreti postaju jači i predvidljiviji.

Oko osmog meseca, kada je vaš stomak postane već veliki, svaki put kada se beba pomeri primetićete da se pomeri i stomak. Čini se kao da će svi primetiti ove pokrete, ali najčešće je slučaj da ćete ga videti samo vi.

Mamama posle porođaja obično nedostaje osećaj bebinih pokreta, jer je divno znati da se unutar stomaka razvija novi život koji zavisi od vas.

Neke buduće mame tokom devetog meseca mogu da osete preko stomaka da li dodiruju bebinu nogu ili glavu.

Nakon 28 nedelje trudnoće uvek je korisno pratiti bebine pokrete. Do ovog perioda beba je ustanovila neku rutinu, a i vi ste sigurni da nije reč o varenju već se beba kreće.

Tipično je da bebe budu aktivnije noću, kada opadne nivo šećera u vašem organizmu. Vaša beba će biti aktivnija ukoliko ste konzumirali zaslađene napitke, napitke sa kofeinom ili ako ste imali fizički aktivniji dan.

Odvojite vreme da legnete i pratite bebine pokrete. Vodite dnevnik o tome u svesci ili na računaru kako bi vam ti podaci kasnije poslužili za upoređivanje, kako biste sebi olakšali i bili sigurniji u to šta se osetili odaberite doba dana kada je beba aktivnija. Lezite na levu stranu ili sedite, zauzimajući udoban položaj i fokusirajte se na bebine pokrete. Osim što stvarate vezu sa vašim detetom pomaže vam da saznate ukoliko ima problema, koji nisu vidljivi na prvi pogled. Manje pokreta može da bude i signal da je porođaj samo što nije krenuo, pa nemojte zaboraviti da pratite bebine pokrete krajem trećeg trimestra trudnoće.

Uživajte u bebinom koprcanju, šutiranju i okretanju. Možda vam na trenutke i ne prijaju, ali to je osećaj koga ćete se sa nostalgijom sećati celog života.

Imena za bebe

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Najčešće brige u trudnoći

Najčešće brige i stahovi u trudnoći

Brige i strahovi su normalna pojava u trudnoći. Svaka žena koja sazna da je u drugom stanju suočava se sa velikim brojem pitanja tokom čitave trudnoće. Ove brige zasnovane su ... »»

devojčica ili dečak

Torta otkriva da li će beba biti devojčica ili dečak! Nova moda za buduće roditelje!

Torta, koja otkriva pol još nerođene bebe je u poslednjih godinu dana postala pravi hit u Americi - a to znači da će uskoro biti popularna i kod nas! Nisu u ... »»

Test za trudnoću

Test za trudnoću

Kada možete uraditi test za trudnoću? Većina testova na trudnoću iz urina se može uraditi već od prvog dana kašnjenja menstruacije, što je odprilike dve nedelje od začeća. Neki veoma osetljivi ... »»