Zašto su porodične rutine dobre za decu i roditelje?

roditeljPorodična rutina je način na koji porodica provodi vreme, organizuje se kada obavlja poslove, ili način na koji se zabavlja. Zahvaljujući porodičnoj rutini svi članovi porodice znaju šta ko radi, na koji način, koliko često i kojim redosledom.

Rutine su jedinstvene za svaku porodicu i nema pravila koliko, ili kakvih rutina treba imati.

Porodica može imati dnevnu, nedeljnu, ili neku drugu rutinu.

Dnevna rutina obično podrazumeva navike vezane za ustajanje, pripremanje za polazak u školu, ili na posao, navike pri odlasku na spavanje, način na koji se pozdravljate pri dolasku kući. Nedeljna rutina je obično vezana za spremanje kuće, nabavku, ili aktivnosti tokom vikenda. Porodična rutina može biti i način na koji provodite godišnji odmor, ili kako izgledaju porodična okupljanja.

Dnevne porodične rutine pomažu deci da se lakše nose sa stresnim događajima. Zahvaljujući njima dete će lakše podneti preseljenje u drugi grad, prelazak u drugu školu, rođenje novog deteta, razvod, bolest, ili smrt člana porodice. Porodična rutina će kod deteta pojačati osećaj pripadnosti i jedinstva porodice. Dete će tako znati šta je važno za Vašu porodicu.

Zašto je rutina dobra za decu?

Nekoj deci rutina je potrebnija i više im odgovara, nego drugoj. U svakom slučaju, predstavlja način na koje Vaše dete može steći zdrave navike, kao što je pranje ruku pre obroka, ili posle odlaska u toalet, pranje zuba ujutru i uveče, fizička aktivnost.

Porodične rutine vezanu za zabavu i vreme koje provodite sa decom grade i ojačavaju porodične veze. Podelite vreme sa Vašim detetom čitajući mu priču pred spavanje, ili idite zajedno negde posle treninga, ili utakmice.

Dnevna rutina dovodi do podešavanja unutrašnjeg sata kod deteta. Odlaskom na spavanje uvek u isto vreme telo Vašeg deteta „zna“ kada je vreme za počinak. Ovo postaje naročito važno u vreme adolescencije, kada se unutrašnji sat kod deteta menja. Za Vaše dete je veoma važno da dovoljno i kvalitetno spava.

Ukoliko Vaše dete ima potrebu da redovno koristi lekove rutina će pomoći da ni Vi ni dete ne zaboravite na to.

Kod starije dece i tinejdžera rutina pomaže u razvijanju osećaja odgovornosti i navikava ih na obaveze. U stresnim situacijama, ili u doba puberteta, kada je dete u osetljivoj fazi razvoja, rutina će doprineti osećaju sigurnosti, kao i osećanju olakšanja u odnosu na promene, koje se dešavaju.

porodicaZašto je rutina dobra za roditelje?

Rutina roditelje u velikoj meri oslobađa briga i dozvoljava im da misle o drugim stvarima kada su, na primer, na poslu. Ujedno pruža osećaj da dobro obavljate svoj posao kao roditelj. U stresnim situacijama osećaćete se organizovanije, a svoje dnevne obaveze završavaćete efikasnije. Kako se deca više navikavaju na rutinu, manje ćete morati da im pričate šta da rade. Manje ćete morati da donosite odluke i rešavate sporove. Primera radi, ako nedeljom večerate picu, niko neće raspravljati o tome.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako naučiti dete da dobro podnosi poraz

Kako naučiti dete da dobro podnosi poraz ?

Potpuno je normalno da dete bude razočarano kada doživi poraz u nečemu za šta je naporno radilo, kao što je izgubljena utakmica za koju je treniralo, ali je važno da ... »»

Izgradite odnos sa detetom

Gradite li odnos sa detetom?

Želite da uspostavite blizak odnos sa detetom? Želite da budete sjajan roditelj? Hoćete da živite u domu u kom disciplinske mere nisu potrebne? Želite da odgojite srećno i zdravo dete? Tajna ... »»

Roditeljstvo - 5 praktičnih saveta

Roditeljstvo – 5 praktičnih saveta

Predstavljamo vam pet saveta kako da roditeljstvo bude što kvalitetnije. Svi mi želimo da svojoj deci pružimo najbolje i konstantno se trudimo da odgovorno obavljamo posao roditelja. Ali često se ... »»