Tipovi roditelja i veštine roditeljstva

Čuli ste da postoje različiti tipovi roditelja, ali kako bi mogli da klasifikujemo svoj stil roditeljstva u odnosu na dve osnovne dimenzije? Pročitajte i procenite i sami u koju vrstu roditelja spadate.

Tipovi roditeljaRoditeljstvo je zahtevan zadatak i zahteva posvećenost, odgovornost i odlučnost. Dobra vest je da svako može da bude sjajan roditelj, samo ako posveti dovoljno pažnje i predanosti tome zahtevnom zadatku.

Postoje dve važne dimenzije roditeljstva: to su osećajnost i zahtevnost. Osećajnost se odnosi na to koliko je osoba topla i privržena kao roditelj. Zahtevnost reprezentuje činjenicu koliko kontrole roditelj želi da ima.

Postoje četiri vrste roditeljstva, koje u sebi sadrže različite stepene ove dve dimenzije. Ključna reč u svemu ovom je moderacija odnosno pravi odnos osećajnosti i zahtevnosti.

1. Autoritarni roditelji

Ovaj tip roditelja je previše zahtevan i on uvek mora da ima kontrolu. Ovakvi roditelji nisu preterano topli i prijemčivi. Oni se fokusiraju na poslušnost, fizičke ili verbalne kazne, pretnje i negativne emocije, kako bi zadobili poslušnost. Deca ovakvih roditelja su obično lako razdražljiva, agresivna i imaju nizak stepen samopouzdanja. Ako i postoji određen stepen dostignuća, on možda neće stvoriti osećaj unutrašnje satisfakcije kod dece, zato što su ova deca verovatno isforsirana, a ne usmeravana i ohrabrivana.

2. Autoritativni roditelji

Ovo je najzdraviji tip roditelja i oni ne pokazuju samo naklonost i toplinu, već daju deci do znanja da postoje pravila i posledice za nepoštovanje određenih pravila. Njihove metode se uglavnom zasnivaju na rasuđivanju, pohvalama i objašnjavanjima. Ovakvi roditelji su u stanju da se prilagode određenim situacijama, uzrastu deteta, ličnosti ili temperamentu. Oni su takođe zadržali određeni stepen nezavisnosti u odgovarajućim situacijama. Deca ovih roditelja imaju dobar osećaj odgovornosti, samopouzdanja i jasno zacrtane ciljeve. Ovaj tip roditeljstva će najverovatnije oformiti decu koja su  veoma svesna i saosećajna. Ovakva deca obično imaju i bolje rezultate u školi i nemaju problema sa samopouzdanjem i prihvatanjem sebe.

3. Popustljivi roditelji

Ovi roditelji su suprotnost prvog tipa roditelja. Oni su topli i brižni, ali sa druge strane imaju male zahteve od dece i gotovo da nemaju pravila.  Njihova deca su impulsivna i sklona zatvaranju u sebe, imaju nizak stepen tolerancije na frustraciju i nisu skoncentrisana na cilj. Ona, takođe imaju tendenciju da nemaju samokontrolu i samodisciplinu.

Tipovi roditelja4. Zanemarujući roditelji

Ovi roditelji nisu ni preterano osećajni, ni preterano zahtevni. Oni su veoma nedosledni i nepredvidivi, a mogu biti i nezainteresovani. Deca ovakvih roditelja obično imaju problem sa impulsivnošću, ćutljiva su, agresivna i imaju nedostatak samopouzdanja.

Svakako treba uzeti u obzir da se ljudi konstantno menjaju, neki nesvesno, a neki svesno rade na sebi i ako je osoba imala određen model roditelja tokom odrastanja, ne znači da će zadržati karakteristike deteta koje je bilo. Ovo je samo gruba klasifikacija koja predstavlja podelu u osnovi.

Na kraju krajeva, kroz edukaciju, predavanje i rad na sebi, svako može da postane bolji roditelj.  Da bi neko bio dobar roditelj mora da poseduje određene tehnike, koje će mu pomoći da bude strpljiv, zadovoljan, miran i racionalan roditelj.

Ključno pitanje, koji bi svaki roditelj trebalo da postavi sebi, jeste da li sam fer, logičan i otvoren kada su u pitanu roditeljske veštine? I naravno, kako i da li prihvatam savete i dobronamerne kritike na svoj račun?

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Prva ljubav vašeg tinejdžera - pripremite savete!

Prva ljubav vašeg tinejdžera – pripremite se!

Prva ljubav je značajna za vašeg tinejdžera. Vaše dete je sigurno u vrtiću imalo neku simpatiju i to je sve bilo simpatično, međutim, vaše dete je sada tinejdžer, a zaljubiti ... »»

Izgradite odnos sa detetom

Gradite li odnos sa detetom?

Želite da uspostavite blizak odnos sa detetom? Želite da budete sjajan roditelj? Hoćete da živite u domu u kom disciplinske mere nisu potrebne? Želite da odgojite srećno i zdravo dete? Tajna ... »»

Kako naučiti dete da samo vezuje pertle

Kako naučiti dete da samo vezuje pertle

Da bi dete načilo samo da vezuje pertle biće potrebno dosta vežbe ali i strpljenja, kako detetovog tako i Vašeg. Istraživanja pokazuju da su većina petogodišnjaka i šestogodišnjka spremni da ... »»