Roditeljstvo – 5 praktičnih saveta

Roditeljstvo - 5 praktičnih savetaPredstavljamo vam pet saveta kako da roditeljstvo bude što kvalitetnije. Svi mi želimo da svojoj deci pružimo najbolje i konstantno se trudimo da odgovorno obavljamo posao roditelja. Ali često se desi da okupirani mnogim obavezama izgubimo kompas u vaspitavanju naše dece. Evo nekoliko saveta da roditeljstvo bude što kvalitetnije.

 

1. Držite oči otvorene

Ponekad  primetimo da nešto nije u redu sa našim detetom, ali ne želimo to sebi i da  priznamo. Svi smo mi prezauzeti, to je istina. Pod stalnim smo pritiskom obaveza koje nas odvlače na mnoge strane. Dete koje je ćutljivo, povučeno, koje se ne ponaša kao do sada, pokušava nešto da nam kaže. Ali mnogo je lakše da ovu informaciju zaturimo u zapećak i da se osvrnemo na nju tek kad je kriza već duboko uzme maha. Tek onda pogledamo unazad i shvatimo da su znaci sve vreme bili tu, ali da smo bili prezauzeti da bismo se bavili tim problemima.

Ne dozvolite da se problemi i brige vaše dece gomilaju i rastu. Otvorite oči i videćete da li dete izgleda tužno, povučeno, distancirano ili ljuto. Prepoznajte da li dete ima problema u školi, da li mu prijatelji telefoniraju ili navraćaju često i da li dete uspeva da pronađe svoje mesto u školi. Pre i nego što shvatite, nešto što je bilo mali problem, sada je ozbiljna situacija, koja zahteva napor i vreme ne bi li se razrešila.

 

2. Razvite korektan odnos sa nastavnicima

Mnogi roditelji smatraju da su nastavnici njihovi suparnici i ne shvataju da su svi oni tu da pomognu da se dete razvije u najbolju moguću verziju sebe. Ako mislite da imate problem sa nastavicima, zakažite sastanak i pitajte kako možete skladno da funkcionišete. Mnogi roditelji zovu nastavnike i optužuju ih, umesto da im daju do znanja da bi voleli da reše problem zajedno. Pre nego što se obratite direktoru sa žalbom, vidite da li situacija može da se reši i na drugačiji način.

Ako postoje određene brige u porodici, ne dozvolite da nastavnici saznaju to kroz ponašanje vašeg deteta i nemogućnost praćenja nastave.

Ako postoji bilo kakav razlog u porodici zbog kog vaše dete ne uspeva da prati tempo svakodnevnih obaveza, obavestite nastavnike o tome i na taj način ćete dobiti saveznike kao i razumevanje. Budite sigurni da će se u ovakvoj situaciji oni još više potruditi i prići vašem detetu otvorenog srca.

Roditeljstvo - 5 praktičnih saveta

3. Radite na društvenim veštinama

Na početku školske godine, pomozite svom detetu, pripremajući ga ne samo akademski, već i socijalno. Škola nije samo učenje, već i način da se dete socijalizuje i uklopi u svoju okolinu, kao i da nauči da gradi kvalitetne međuljudske odnose,i da razvije prijateljstva. Dete koje je srećno u školi je dete koje lako može da se koncentriše na učenje i postiže dobre rezultate. Ono želi da je prisutno u školi i da bude deo školskih dešavanja. Onaj ko veruje da je škola samo učenje, bez socijalnog života, nažalost, pravi veliku grešku.

Kako bolje možemo naučiti decu socijalnim veštinama:

 1. Postavite pravila koja će se poštovati, sa prikladnim posledicama, u slučaju da ih vaše dete prekrši kaznite ga
 2. Stvorite rutinu u obrocima i odlasku u krevet, to će deci pružiti neophodnu stabilnost
 3. Razvijajte  detetovu sposobnost da se stavi u tuđu poziciju, to će potpomoći razvoj saosećajnosti
 4. Pomognite detetu da izrati razočarenje, frustraciju i bes tako da ne povređuju druge
 5. Uspostavite osnovna pravila ponašanja –  bez psovanja, udaranja, dranja , pljuvanja i podrigivanja

 

4. Pomozite deci da budu nezavisna

Kad deca počnu da osećaju da su samodovoljna i počinju da stiču samopouzdanje, postaju sigurnija u svoje sposobnosti. Posmatraćete kako se njihovo samopouzdanje pokreće. Svake godine dete bi trebalo da stekne po jednu odgovornost koja ide sa godinama, ali tako da oseti ponos zbog toga.

Možemo pomoći našoj deci da postanu nezavisna tako što ćemo:

 1. Dozvoliti im da biraju sami svoju odeću, da se sami oblače, spremaju užinu, ako im uveče namestimo njihov alarm umesto mi da ih budimo,dozvolimo im da sami spakuju knjige za školu.
 2. Dozvolimo malom detetu da samo sklopi puzzle, samo se hrani, da uradi sam svoj domaći. Mnogo je zdravije, ako kažemo svom detetu da ćemo pregledati domaći kad završi, nego da sedimo pored njega i ispravljamo svaki odgovor koji napiše. Domaći zadatci nisu smišljeni za roditelje, već da bi deca stekla naviku učenja i obaveza.
 3. Neka vam dete pomogne oko kućnih obaveza umesto da čeka da bude usluženo. Neke veštine deca mogu steći ako im dozvolite da rasklanjaju sto posle jela, skupljaju prljav veš, pomognu u usluživanju gostiju i održavanju svoje sobe čistom.

 

5. Komunicirajte sa svojim detetom

Naša deca ne bi trebalo nikad da se plaše da razgovaraju sa nama. Koliko god da je tema škakljiva, ili kakav god problem da su napravili, ne bi trebalo da se plaše da nam se obrate i obrate za savet. Ona ne smeju da strahuju da ćete ih osuđivati, moraju da shvataju da je vaša ljubav bezuslovna. Svakako da moraju da snose posledice i da se izbore sa emocijama razočarenja, ali moraju da budu svesni u svakom trenutku da smo mi tu za njih. Iznad svega mi smo njihovi roditelji i ako ne mogu da veruju u našu ljubav, u čiju ljubav će moći da poveruju?

Konstantno radite na komunikaciji sa vašim detetom. Ne treba samo razgovarati sa njima o stvarima kao što su lošije ocene ili u situaciji kad nas nastavnik pozove. Komunikacija podrazumeva interakcije na dnevnom nivou, upućen osmeh, ohrabrenje, zajednički obroci. Važno je da uložite vreme i energiju tako da dete oseti da zauzima posebno mesto u vašem životu.

 1. Razgovarajte sa vašim detetom svakog dana, pa čak ako je to i samo par minuta
 2. Ostavite vaš laptop, ugasite televizor, prestanite da telefonirate kad vaše dete dođe iz škole, za vreme obroka ili odvojite vreme da ga ušuškate u krevet, uspostavite kontakt očima tokom konverzacije..
 3. Obraćajte mu se tonom koji biste voleli da on koristi u razgovoru sa drugima
 4. Izražavajte svoju ljubav svakog dana, bez obzira kako naporan dan bio

 

Znamo da neki dani sa sobom nose nepredviđene brige i da su neka deca zahtevnija. Ali makar ćemo znati u dubini našeg srca sa smo uradili sve da pomognem našoj deci da se u svom životu nađu na putu uspeha.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Razvoj bebine ruke

Razvoj bebine ruke

Kako teče razvoj bebine ruke i kako ona počinje da ih koristi? Kad se rodi, beba nije svesna toga da ima ruke, ali će ih za samo par godina koristiti da njima ... »»

Kad mama i tata imaju drugačije pristupe roditeljstvu

Kad mama i tata drugačije vaspitavaju

Kad mama i tata imaju drugačije pristupe roditeljstvu, deca mogu biti zbunjena, ali mogu i lako da iskoriste takvu situaciju, zato se potrudite da sa partnerom nađete zajednički jezik po ... »»

Najčešće greške u vaspitavanju

Najčešće greške u vaspitavanju

Kao roditelj sigurno znate da su greške u vaspitanju neizbežne. Pokušavajući da naterate dete da ubrza izlazak iz kuće, možda ćete reći: “Obuci se ili ostajemo kod kuće.“ Sasvim prirodno ono ... »»