Pet saveta za balansiranje između posla i vremena provedenog sa detetom

Pet saveta za balansiranje između posla i vremena provedenog sa detetomPet saveta koji će Vam pomoći da Vaše dete lakše shvati da Vi morate da radite predstavljaju ujedno i saznanje za Vas da se kvalitet Vašeg života ne meri satima koje ste proveli radeći nasuprot satima koje provodite sa svojom porodicom, nego Vaš život možete oceniti kvalitetnim, kada imate satisfakciju i u njemu uživate. Ako niste u mogućnosti danas da uživate zato što neprestano mislite o tome kako sutra ili za vikend morate da radite, onda Vaš život verovatno nije izbalansiran. Da bi se Vaše dete osetilo voljenim i važnim za Vas, Vi svoj život morate izbalansirati. Ukoliko sebi dozvolite da se upletete u krug stvari za koje smatrate da morate da uradite, a ne postižete, postaćete opterećeni i manje srećni. To osećanje ćete preneti na svoje dete i postoji ogromna šansa da će se ono osetiti krivim za takvo Vaše stanje. Da biste sprečili sopstveno preopterećenje, ali i nesigurnost Vašeg deteta zbog takvog Vašeg ponašanja, postoji pet saveta, kojih bi trebalo da se pridržavate.

  1. Budite pozitivni – ukoliko niste stigli da odete do parka ili na igralište sa svojim detetom, nemojte da budete tužni pred njim, ili da mu pokazujete koliko ste nezadovoljni što niste uspeli da se drugačije organizujete. Uvek budite pozitivni i sa svojim detetom pričajte o nekom lepom događaju najavljujući na taj način ono dobro što vas čeka.
  2. Postavite granice – ako morate posao da radite i kod kuće, svom detetu jasno stavite do znanja da ne treba da Vas uznemirava dok ne završite sve što imate. Čim se to desi, svoju pažnju posvetite njemu.
  3. Slušajte svoje dete – preopterećeni ste poslom, ali uvek postoji period u toku dana kada sa svojim detetom možete pričati o njegovim osećanjima, mislima i interesovanjima, a to je za vreme jela. Tada izbegavajte da pričate o poslu, sem ako Vas dete nešto ne pita, ali i tada mu dajte osnovne informacije, bez loših i sumornih tema.
  4. Uključite dete – možda mislite da je Vaše dvogodišnje dete suviše malo da bi razumelo šta radite, ali je dovoljno staro da shvati da je Vaša pažnja usmerena na posao, a ne na njega. Pronađite način da pričate o poslu, a onda pitajte svoje dete šta misli o tome. Čak i ako mu date nešto da radi, jednako će se osećati važnim jer ste bar na trenutak svoju pažnju usmerili na njega.
  5. U redu je voleti svoj posao – svom detetu objasnite da volite svoj posao i zašto Vam je važan, nema potrebe da osećate krivicu ako volite to što radite.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Kako da podstaći dete da propriča

Kako podstaći dete da progovori ?

Kao i svaki roditelj, verovatno jedva čekate da čujete prve reči svog čeda. Evo kako dostaći dete da progovori: Nemojte da tepate Možete da prekinete da tepate dok pričate sa detetom kada shvatite ... »»

Stidljivost u ranom detinjstvu - kako ohrabriti stidljivo dete

Stidljivost u ranom detinjstvu – kako ohrabriti stidljivo dete

Stidljivost je normalna karakteristika ranog detinjstva -  na kraju krajeva svet je veliko mesto ako ste mali. Prevazići stidljivost zajedno sa detetom je složen proces koji zahteva posvećivanje pažnje. Pomoći detetu ... »»


Odgajite izdržljivo dete

Kako da vaspitate izdržljivo dete? Detinjstvo je svakako najlepši period života, ali to ne znači da u detinjstvu nema stresa. Deca imaju kontrolne zadatke, uče nove informacije, menjaju škole i uklapaju ... »»