Pet saveta za balansiranje između posla i vremena provedenog sa detetom

Pet saveta za balansiranje između posla i vremena provedenog sa detetomPet saveta koji će Vam pomoći da Vaše dete lakše shvati da Vi morate da radite predstavljaju ujedno i saznanje za Vas da se kvalitet Vašeg života ne meri satima koje ste proveli radeći nasuprot satima koje provodite sa svojom porodicom, nego Vaš život možete oceniti kvalitetnim, kada imate satisfakciju i u njemu uživate. Ako niste u mogućnosti danas da uživate zato što neprestano mislite o tome kako sutra ili za vikend morate da radite, onda Vaš život verovatno nije izbalansiran. Da bi se Vaše dete osetilo voljenim i važnim za Vas, Vi svoj život morate izbalansirati. Ukoliko sebi dozvolite da se upletete u krug stvari za koje smatrate da morate da uradite, a ne postižete, postaćete opterećeni i manje srećni. To osećanje ćete preneti na svoje dete i postoji ogromna šansa da će se ono osetiti krivim za takvo Vaše stanje. Da biste sprečili sopstveno preopterećenje, ali i nesigurnost Vašeg deteta zbog takvog Vašeg ponašanja, postoji pet saveta, kojih bi trebalo da se pridržavate.

  1. Budite pozitivni – ukoliko niste stigli da odete do parka ili na igralište sa svojim detetom, nemojte da budete tužni pred njim, ili da mu pokazujete koliko ste nezadovoljni što niste uspeli da se drugačije organizujete. Uvek budite pozitivni i sa svojim detetom pričajte o nekom lepom događaju najavljujući na taj način ono dobro što vas čeka.
  2. Postavite granice – ako morate posao da radite i kod kuće, svom detetu jasno stavite do znanja da ne treba da Vas uznemirava dok ne završite sve što imate. Čim se to desi, svoju pažnju posvetite njemu.
  3. Slušajte svoje dete – preopterećeni ste poslom, ali uvek postoji period u toku dana kada sa svojim detetom možete pričati o njegovim osećanjima, mislima i interesovanjima, a to je za vreme jela. Tada izbegavajte da pričate o poslu, sem ako Vas dete nešto ne pita, ali i tada mu dajte osnovne informacije, bez loših i sumornih tema.
  4. Uključite dete – možda mislite da je Vaše dvogodišnje dete suviše malo da bi razumelo šta radite, ali je dovoljno staro da shvati da je Vaša pažnja usmerena na posao, a ne na njega. Pronađite način da pričate o poslu, a onda pitajte svoje dete šta misli o tome. Čak i ako mu date nešto da radi, jednako će se osećati važnim jer ste bar na trenutak svoju pažnju usmerili na njega.
  5. U redu je voleti svoj posao – svom detetu objasnite da volite svoj posao i zašto Vam je važan, nema potrebe da osećate krivicu ako volite to što radite.

Ako vam se ovo dopalo, možda će vam se svideti i ...

Zašto je važna kreativnost kod dece?

Zašto je razvoj kreativnosti važan?

Kreativnost se može definisati kao spajanje stvari na nove načine, viđenje sveta na drugi način ili drugačiji pogled na probleme. Svima nama potrebna je kreativnost kako bi rešavali svakodnevne probleme ... »»

Šta dete uči iz vaše veze sa partnerom?

Šta dete uči iz vaše veze sa partnerom?

Deca uče iz vaše veze sa partnerom. Možete da provedete nebrojene sate pričajući deci kako da se lepo ponašaju, da praštaju i budu ljubazni, ali istina je da deca najviše ... »»

twitter-za-roditelje-1

Twitter – saveti za roditelje

Prenosimo Vam: Twitter - saveti za roditelje Internet je veliki izvor informacija, ali je važno da ste i Vi i Vaše dete svesni izazova i situacija, koje se mogu pojaviti. Kao roditelj, ... »»